Inter – AC Milán v číslech. Lukaku je stoprocentní, Rossoneri se rozsypala defenziva

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Inter – AC Milán v číslech. Lukaku je stoprocentní, Rossoneri se rozsypala defenziva
Romelu Lukaku ještě proti Ac Milán nevyšel v lize naprázdno.
Romelu Lukaku ještě proti Ac Milán nevyšel v lize naprázdno.Profimedia
Sezonu začaly oba milánské kluby velmi dobře a držely se v elitním kvartetu Serie A. Návrat na trávníky po světovém šampionátu vůbec nevyšel AC Milán, naopak Inter dokázal jako jediný v sezoně porazit zatím suverénní Neapol a už je druhý. Také vzájemná bilance v derby v poslední době vyznívá pro černomodré, jejich kanonýr Romelu Lukaku (29) drží unikátní bilanci.

Vzájemná bilance v lize

Celková

Inter – AC Milán 177 67 56 54 250:229 (zápasy, výhry Interu, remízy, výhry AC, skóre)

Posledních 10 zápasů

Inter – AC Milán 5 2 3 20:11

Úspěšnější jsou v posledním období Nerazzurri, kteří pokud slavili vítězství, bylo to zpravidla díky dobré ofenzivě. Inter třikrát vyhrál 3:0, jednou 4:2. Nejlepšími střelci posledních 10 zápasů jsou na straně Interu Lautaro Martínez (5 gólů), Romelu Lukaku (4) a na straně AC Zlatan Ibrahimovič (4).

Dlouhodobá forma

Inter

Od začátku listopadu, kdy se Interu nedařilo a padl jak v lize s Juventusem, tak v Lize mistrů s Bayernem, je to velká jízda. Jediná prohra za necelé tři měsíce přišla nedávno doma s Empoli. Jinak se trenér Simone Inzaghi může pyšnit stabilními výsledky, díky kterým Inter vystoupal na druhou příčku tabulky.

AC Milán

Dlouhá pauza týmu vůbec neprospěla. Hlavní opory jsou po jednom z vrcholů sezony z formy a po sérii nezdarů klesl obhájce titulu ze druhé příčky až na páté místo, na první Neapol navíc ztrácejí už propastných 15 bodů. Potvrzením bídného období jsou i tři poslední prohry: 2:5 se Sassuolem, 0:4 na Laziu a 0:3 v Superpoháru s Interem.

Poslední výsledky AC Milán.
Poslední výsledky AC Milán.Livesport

Útok

Inter

Na podzim to týmu střílelo, v roce 2023 je to slabší. Na vině je i efektivita – v posledním utkání s Cremonese šlo na branku soupeře 10 střel, padly ale jen dva góly. Na druhou stranu ve šlágru s Neapolí znamenala jediná přesná střela od Edina Džeka vítězství 1:0.

AC Milán

Nedá se říct, že by měl AC Milán špatnou ofenzivu. Pokud se daří Leaovi s Giroudem, góly padají (1,85 branky na zápas). V porovnání s předchozí sezonou (1,81) je patrné, že ofenzivě nijak výrazně neschází ani zraněný Zlatan Ibrahimovič.

Obrana

Inter

V sezoně patří obrana Interu k těm lepším v Serii A a i poslední období ukazovalo její stabilitu. Ve 20 zápasech inkasoval tým 26 branek. Otázkou je, jak tomu bude v budoucnosti. Odchod z klubu totiž naznačil jeden z pilířů defenzivy Milan Škriniar.

AC Milán

Až do zimní pauzy se AC pyšnilo jednou z nejlepších defenziv (15 zápasů/15 gólů), se startem roku 2023 se ale vše rozsypalo. Za pět utkání povolila obrana 14 branek a trenér Stefano Pioli tuší, že právě v této oblasti musí tým zapracovat.

Disciplína

Inter

Tým patří dlouhodobě k nejslušnějším týmům ligy. V minulé sezoně se obešel bez vyloučení a dostal i nejméně žlutých karet. V tomto ročníku jich obdržel třetí nejmenší počet (35). Šňůru 58 zápasů bez vyloučení přerušil před dvěma týdny v duelu s Empoli Škriniar.

AC Milán

Napomenutí od rozhodčích sbírá jako na běžícím pásu. Zatímco loni měl průměr 1,92 žluté karty na utkání, letos je na čísle 2,5. A nejde jen o fauly, hned 12 karet (23 %) viděli hráči AC po nesportovním chování a v tomto aspektu dominují celé Serii A. 

Tři hráči ve formě

Inter

Lautaro Martínez

Nejenže v posledních pěti ligových kolech dal čtyři branky, ale tradičně se mu daří i v derby s AC Milán. Zatímco v minulosti mu podporu dělal Lukaku, nyní ukázal, že si vyhoví i s Džekem. V sezoně dal 11 gólů a na tři další nahrál.

Hakan Calhanoglu

Poté, co se zranil Marcelo Brozovič, dostal turecký středopolař ještě důležitější roli, kterou perfektně plní. Stal se z něj opravdový tvůrce hry a ve statistikách Serie A vede ranking v počtu gólových asistencí mimo velké vápno (4). 

Alessandro Bastoni

Už ve svých 23 letech se stal pilířem obrany Interu a v Serii A náleží do elitní desítky hned ve dvou defenzivních disciplínách – vyhraných vzdušných soubojích (71,4 %) a úspěšných skluzech (2,8 na zápas).

AC Milán

Rafael Leao

Ač je probíhající krize AC přičítána i jemu, je třeba připomenout, že právě portugalský forvard stále patří k nejenebezpečnějším hráčům pro obrany soupeře. V sezoně osm gólů dal a na pět dalších nahrál. V průměru vyprodukuje 3,1 střely na branku za zápas.

Olivier Giroud

Druhý nejproduktivnější hráč týmu se šesti góly a čtyřmi nahrávkami. Ani jemu neprospěla pauza kvůli mistrovství světa, ale v minulém utkání se Salernitanou už zase skóroval. Také on patří do TOP10 nejčastěji střílejících hráčů ligy (2,8 střely za zápas).

Davide Calabria

Hraje z pravého kraje obrany a svými výkony se zařadil k nejlépe hodnoceným hráčům posledního období. A to i navzdory totální bídě týmu. V polovině ledna na hřišti Lecce dokonce svým prvním gólem v sezoně zachránil remízu.

Z databanky Livesportu

Když Inter Milán v poločase vede, je velmi pravděpodobné, že zápas dotáhne do vítězného konce. Hned 10x v aktuální sezoně šli Nerazzurri do šaten s vedením a následně v devíti případech brali tři body.  

Oba týmy v sezoně musely měnit brankářské jedničky. V Interu patřila tato pozice dlouhá léta Samiru Handanovičovi, ten však na začátku října přenechal své místo mezi tyčemi André Onanovi. V lednu pak vyšla zpráva, že má problémy s lýtkovým svalem a naznačil možný konec kariéry. V AC Milán se zase zranil Francouz Mike Maignan, loni nejlépe hodnocený gólman Serie A. Branku Rossoneri od října hájí Rumun Ciprian Tatarusanu.

Dne 21. září 2019 odehrál Romelu Lukaku za Inter své první milánské derby. Dal gól a podobně úspěšný byl i v dalších dvou zápasech proti Rossoneri, ve kterých nastoupil. Skóroval tedy pokaždé, když do prestižního utkání zasáhl. Po období stráveném v Chelsea je zpět v černomodrých barvách a v neděli ho čeká čtvrté derby. 

Více o zápasu Inter – AC Milán.