Jízda Muchové v Indian Wells pokračuje, Vondroušová slaví skalp světové čtyřky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jízda Muchové v Indian Wells pokračuje, Vondroušová slaví skalp světové čtyřky

Aktualizováno
Karolína Muchová je v osmifinále.
Karolína Muchová je v osmifinále.Profimedia
Karolína Muchová (26) při své premiéře na prestižním turnaji v Indian Wells porazila i třetí soupeřku. S italskou antukářkou Martinou Trevisanovou (29) si i přes svalové problémy poradila po třísetovém boji 6:4, 3:6, 6:4 a postoupila do osmifinále. V něm narazí na krajanku Markétu Vondroušovou (23), která i podruhé v sezoně porazila světovou čtyřku Ons Jabeurovou 7:6, 6:4 a stala se pátou Češkou mezi šestnáctkou nejlepších.

Přestože je 76. hráčka světa Muchová v žebříčku aktuálně o padesát příček hůře umístěnou tenistkou, nastoupila proti o tři roky starší italské antukářce jako papírová favoritka a svou roli s potížemi zvládla. Zatímco před měsícem v Dauhá vyhrála hladce dvakrát 6:2, tentokrát semifinalistku loňského French Open, jež do Kalifornie dorazila se šňůrou pěti porážek, zdolala po mnohem větším boji 6:4, 3:6, 6:4.

Přehled zápasu Muchová – Trevisanová 6:4, 3:6, 6:4

Muchová v úvodu nepotvrdila brejk na 2:0 a po sedmém gamu si v šatnách nechala zabandážovat levé stehno. Po návratu na kurt nevyužila šest brejkbolů, ale následně vyhrála jedenáct fiftýnů po sobě a mezitím získala první set. Ve druhé sadě česká tenistka neproměnila brejkbol na 3:1 a dostala se do útlumu. Od stavu 3:2 prohrála čtyři gamy v řadě a o postup musela bojovat ve třetím dějství.

V něm si obě tenistky dlouho držely své servisy, byť několikrát přes shodu a po odvrácení brejkbolů. Muchová zlomila odpor 160 centimetrů vysoké soupeřky hrající levou rukou brejkem až v deváté hře, který vzápětí po více než dvou a půl hodinách boje potvrdila. První mečbol proměnila úspěšným náběhem na síť. Rodačka z Olomouce prodloužila svou neporazitelnost na šest zápasů.

Vondroušová opět našla recept na Jabeurovou

Rodačka ze Sokolova ve své oblíbené tenisové destinaci v kalifornské poušti neztratila ještě ani set. Po hladkých výhrách nad Kanaďankou Rebeccou Marinovou (6:2, 6:2) a krajankou Marií Bouzkovou (6:1, 6:1), kterým nenabídla ani jeden brejkbol, porazila po divokém průběhu 7:6, 6:4 čtvrtou hráčku světa Ons Jabeurovou

Markéta Vondroušová v prvních třech gamech uhrála jen čtyři fiftýny, dvakrát přišla o servis a prohrávala 0:3. Pak se ale momentum zcela otočilo, v následující pěti hrách ztratila jen pět míčků a za stavu 5:3 podávala na zisk sady. O poslední zvrat se však nejednalo, neboť potřetí neudržela podání a vzápětí nevyužila setbol. Sadu vybojovala až v tie-breaku.

Také ve druhém setu málem došlo k velkému obratu. Česká finalistka Roland Garros 2019 vedla 5:1, za stavu 5:2 a 40:0 při svém podání měla tři mečboly, další dva mečboly nevyužila za stavu 5:3 a rázem vedla už jen 5:4. Na druhý pokus už však zápas při svém podání ukončila čistou hrou a po hodině a půl zvítězila 7:6, 6:4.

"Jabeurová od začátku hrála úžasně. Jen jsem si řekla, hlavně vydrž a bojovala jsem dál," řekla Vondroušová, která na centrálním kurtu těžila i ze 37 nevynucených chyb soupeřky.

Vondroušová navázala na cenný skalp Tunisanky z lednového Australian Open a vzájemnou bilanci vyrovnala na 3-3. Letos si ve 14. utkání připsala 10. vítězství. Bilanci s hráčkami TOP 10 vylepšila na 8-15, z posledních devíti duelů s nimi vyhrála popáté.

Česká tenistka, jež loni kvůli operaci zápěstí půl roku nehrála, startuje v Indian Wells popáté v kariéře a počtvrté nechybí v osmifinále. Jejím maximem je čtvrtfinále z roku 2019.

Jabeurová skončila i na třetím letošním turnaji na raketě české tenistky. V Adelaide v semifinále nestačila na Lindu Noskovou, po prohře s Vondroušovou v Melbourne kvůli menší operaci kolena skoro dva měsíce nehrála.

Přehled zápasu Vondroušová – Jabeurová 7:6, 6:4

Šwiateková přehrála Andreescuovou

Světová jednička Iga Šwiateková v souboji bývalých šampionek a grandslamových vítězek porazila 6:3, 7:6 Kanaďanku Biancu Andreescuovou a pokračuje na cestě za obhajobou titulu. Loni v Kalifornii odstartovala šňůru 37 zápasů bez porážky.

"Docela dobře měnila rytmus a na tomto povrchu vás to může dostat do úzkých. Ale jsem ráda, že jsem většinu zápasu hrála solidně a dokázala jsem se soustředit," řekla Šwiateková, jež vylepšila letošní bilanci na 14-3 a ani v 17. zápase nemusela do třetího setu.

"Byl to opravdu vyrovnaný zápas a jsem za něj vlastně ráda, protože po těch několika jednostranných zápasech aspoň vidím, jak tyhle situace zvládám. A myslím, že v důležitých momentech jsem to byla já, kdo byl pevnější," dodala Polka, jež šesti z předchozích deseti soupeřek nadělila kanára.

Šwiateková může obhájit titul v Indian Wells jako první žena od roku 1991, kdy se to povedlo Martině Navrátilové.

Přehled zápasu Šwiateková – Andreescuová 6:5, 7:6

Dál postoupila i Raducanová

V osmifinále se polská favoritka střetne s další bývalou vítězkou US Open Emmou Raducanuovou. Britská tenistka, jež před turnajem půl roku nevyhrála dva zápasy po sobě, ve třetím kole zdolala ve třech setech světovou třináctku Beatriz Haddadovou Maiaovou a teprve potřetí v kariéře a poprvé od triumfu na newyorském grandslamu v září 2021 porazila členku TOP 20.

"Myslím, že jsem v některých výměnách jsem hrála tenis na opravdu vysoké úrovni. V prvním i třetím setu jsem hrála extrémně dobře. Bylo tam několik dobrých bodů a momentů. Ve třetím setu se celkově úroveň hry zvýšila a byla to od nás velká bitva," dodala Raducanuová po premiérovém postupu do osmifinále podniku WTA 1000. Tři zápasy po sobě vyhrála teprve podruhé od senzačního vítězství na US Open.

Jelena Rybakinová porazila 6:3, 7:5 Španělku Paulu Badosaovou, s níž si v šestém vzájemném střetnutí poradila teprve podruhé, a postoupila do osmifinále.

V něm se kazašská vítězka loňského Wimbledonu a finalistka letošního Australian Open utká s Varvarou Gračovovou, jež vyřadila osmou nasazenou krajanku Darju Kasatkinovou a připsala si druhý skalp hráčky TOP 10 (opět Kasatkinové).

Kompletní výsledky na turnaji v Indian Wells