Kanonýr Benzema nejlepším fotbalistou Evropy, mezi trenéry vládl Ancelotti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kanonýr Benzema nejlepším fotbalistou Evropy, mezi trenéry vládl Ancelotti

Kanonýr Benzema se raduje, stal se nejlepším fotbalistou Evropy.
Kanonýr Benzema se raduje, stal se nejlepším fotbalistou Evropy.Profimedia
Nejlepším fotbalistou Evropy za minulou sezonu byl v anketě UEFA vyhlášen francouzský útočník Karim Benzema (34). Mezi trenéry vyhrál Carlo Ancelotti (63) rovněž z Realu Madrid, který na jaře ovládl Ligu mistrů i španělskou nejvyšší soutěž.

Benzema dostal přednost před svým spoluhráčem brankářem Thibautem Courtoisem a dalším belgickým reprezentantem záložníkem Kevinem De Bruynem z Manchesteru City, kteří s ním byli ve finálové trojici.

Čtyřiatřicetiletý kanonýr byl s 15 góly nejlepším střelcem uplynulého ročníku Ligy mistrů, deset jich dal ve vyřazovací části. Ve španělské lize dovedl Real k titulu 27 brankami. S reprezentací navíc loni na podzim ovládl Ligu národů.

Pro Benzemu je to první velké individuální ocenění. Brzy může získat další, neboť je považován za favorita v anketě Zlatý míč, která bude vyhlášena v říjnu.

"Mám velkou radost. Je to poprvé, co jsem tuhle cenu získal, ale důležitější je pro mě vyhrávat s týmem," uvedl Benzema. "Pan Ancelotti je nejlepší trenér na světě. Umí to se všemi hráči, dodává nám sebedůvěru a před každým zápasem nám řekne, co máme dělat."

Fotbalistkou sezony byla stejně jako loni vyhlášena Španělka Alexia Putellasová. Hvězda Barcelony vládla střelkyním v Lize mistryň. Těsně před letním mistrovstvím Evropy si vážně poranila koleno a je zhruba na rok mimo hru.

Ancelotti jako trenér získal čtvrtý triumf v Lize mistrů a navíc se stal prvním koučem, který si připsal titul ve všech pěti elitních evropských soutěžích. V anketě za ním skončili zástupci anglické ligy Jürgen Klopp z Liverpoolu, který podlehl Realu ve finále Ligy mistrů, a Pep Guardiola z Manchesteru City.

V anketě hlasovali zástupci klubů, které se dostaly do hlavní fáze evropských pohárů, a vybraní novináři.

Cenu prezidenta UEFA obdržel legendární italský trenér Arrigo Sacchi. Šestasedmdesátiletý kouč v 80. letech vyhrál s AC Milán italskou ligu a dvakrát Pohár mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů). S italskou reprezentací získal stříbrné medaile na mistrovství světa v roce 1994.