Konec slovenského obra. Chára se vrátil domů do Bostonu, aby ukončil bohatou kariéru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Konec slovenského obra. Chára se vrátil domů do Bostonu, aby ukončil bohatou kariéru
Aktualizováno
Konec slovenského obra. Chára se vrátil domů do Bostonu, aby ukončil bohatou kariéru
Konec slovenského obra. Chára se vrátil domů do Bostonu, aby ukončil bohatou kariéru
Profimedia
Slovenský hokejový obránce Zdeno Chára (45) ukončil profesionální kariéru. Po 24 sezonách v NHL se rozloučí jako hráč klubu svého srdce Bostonu, a to díky jednodenní smlouvě, kterou v úterý podepíše. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2011, který získal právě s Bruins, o svém rozhodnutí informoval na instagramu. Konec kariéry oznámil také další slavný obránce Keith Yandle (36), který se proslavil zejména svou odolností, neboť drží rekord NHL s počtem 989 odehraných utkání bez přerušení.

"Je mi ctí, že se dnes mohu vrátit do TD Garden, abych podepsal jednodenní kontrakt s Boston Bruins a oficiálně ukončil kariéru v týmu, který pro mě a moji rodinu tolik znamenal," oznámil Chára, který byl v posledních letech nejstarším hráčem NHL.

Trenčínský rodák v NHL odehrál 1680 zápasů základní části, dalších 200 startů si připsal v play off. V Bostonu strávil 14 sezon ze čtyřiadvaceti, které v zámořské lize hrál, a byl tam po celou dobu kapitánem týmu. Předloni 205 centimetrů vysoký bek zamířil do Washingtonu a poslední sezonu odehrál za New York Islanders, kde v roce 1997 jeho kariéra v NHL také začala. Sedminásobný účastník Utkání hvězd a držitel Norris Trophy pro nejlepšího obránce z roku 2009 hrál také za Ottawu.

Jeho bilance v NHL se zastavila na 680 bodech za 209 gólů a 471 asistencí v základní části, ve vyřazovacích bojích přidal 70 bodů (18+52). V historii NHL nastoupili k zápasům jen tři starší hráči - Gordie Howe, Chris Chelios a Jaromír Jágr.

Chára je dvojnásobným mistrem světa (2000 a 2012). Slovensko reprezentoval na sedmi světových šampionátech, třech olympijských hrách a na Světovém poháru.

Rozloučili se i Yandle a Subban

Konec kariéry oznámil také obránce Keith Yandle, který drží rekord NHL s počtem 989 odehraných utkání bez přerušení. Američan má za sebou v elitní soutěži 16 sezon.

Yandle působil poslední sezonu ve Philadelphii, kde také skončila jeho fantastická série bez vynechání zápasu. Začala v březnu 2009, skončila letos na konci března, kdy se nevešel do sestavy, ačkoliv Flyers už byli bez šance na postup do play off.

Předchozí rekord NHL překonal Yandle 25. ledna, když 965. startem za sebou vystřídal v roli "železného muže" Douga Jarvise, jenž odehrál 964 duelů v letech 1975-87. Rekord má nyní v dosahu útočník Phil Kessel s 982 zápasy.

Yandle hrál v minulosti také za Phoenix (nynější Arizonu), New York Rangers a Floridu. Na kontě má 1109 utkání základní části a 619 bodů za 103 gólů a 516 nahrávek. V play off přidal 58 startů a 36 bodů (6+30).

Profesionálně hrát hokej už nebude ani bývalý nejlepší obránce NHL a olympijský vítěz ze Soči 2014 P.K. Subban. Po minulé sezoně mu vypršela osmiletá smlouva, díky níž si vydělal ročně devět milionů dolarů.

Subban zahájil kariéru v NHL v roce 2010 v Montrealu a v roce 2013 získal Norris Trophy pro nejlepšího obránce ligy. V roce 2016 se torontský rodák stěhoval do Nashvillu a od roku 2019 hrál za New Jersey, v jehož dresu si v minulém ročníku připsal 22 bodů v 77 zápasech.

Letos v červnu Subban získal King Clancy Trophy, jež je udělována za vůdčí schopnosti na ledě i mimo něj a humanitární činnost. Hokejista, jehož rodiče přišli do Kanady z Karibiku, byl oceněn za svou činnost v oblastech rasové a sociální nerovnosti, mládežnického hokeje, znevýhodněné mládeže a pomoci při koronavirové pandemii.

Celkově v elitní lize Subban odehrál 834 utkání, v nichž nastřílel 115 gólů a připsal si 467 asistencí.