Konec vlády Messiho s Ronaldem. Favoritem na zisk Zlatého míče je kanonýr Realu Benzema

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Konec vlády Messiho s Ronaldem. Favoritem na zisk Zlatého míče je kanonýr Realu Benzema
Konec vlády Messiho s Ronaldem. Favoritem na zisk Zlatého míče je kanonýr Realu Benzema
Konec vlády Messiho s Ronaldem. Favoritem na zisk Zlatého míče je kanonýr Realu BenzemaProfimedia
Na galavečeru v Paříži bude dnes udělena prestižní cena Zlatý míč pro nejlepšího světového fotbalistu. Největším favoritem na zisk trofeje v jejím 66. ročníku je francouzský útočník Karim Benzema (34) z Realu Madrid.

Poprvé v historii ankety pořádané týdeníkem France Football se nebude Zlatý míč udělovat za kalendářní rok, ale za sezonu. Benzema v ročníku 2021/22 vstřelil za Real 44 gólů v 46 soutěžních zápasech a pomohl mu ke španělskému titulu i triumfu v Lize mistrů. V obou soutěžích byl rodák z Lyonu nejlepším střelcem a v srpnu získal ocenění pro nejlepšího evropského hráče v anketě UEFA.

Mezi třiceti nominovanými na Zlatý míč chybí poprvé od roku 2005 loňský vítěz ankety a se sedmi triumfy její rekordman Lionel Messi, jenž má za sebou komplikovanou sezonu po přestupu z Barcelony do Paris Saint-Germain.

Vedle mužské kategorie bude vyhlášena také nejlepší fotbalistka, nejlepší hráč do 21 let a brankář.

Zlatý míč 2022 nominace:

Thibaut Courtois (Real Madrid), Rafael Leao (AC Milan), Christopher Nkunku (RB Leipzig), Karim Benzema (Real Madrid), Riyad Mahrez (Manchester City), Casemiro (Real Madrid), Heung-Min Son (Tottenham), Fabinho (Liverpool), Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain), Mohamed Salah (Liverpool), Joshua Kimmich (Bayern Munich), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Vinícius Junior (Real Madrid), Bernardo Silva (Manchester City), Luis Díaz (Liverpool), Robert Lewandowski (Barcelona), Mike Maignan (AC Milan), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Darwin Nunez (Liverpool), Phil Foden (Manchester City), Sadio Mané (Bayern Munich), Sebástien Haller (Borussia Dortmund), Luka Modrič (Real Madrid), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Kevin De Bruyne (Manchester City), Erling Haaland (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Dušan Vlahovič (Juventus), Joao Cancelo (Manchester City).