Krajánci v Evropě: Štancl dal premiérový gól v SHL, Čajka oslavil narozeniny dvěma trefami

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Štancl dal premiérový gól v SHL, Čajka oslavil narozeniny dvěma trefami

Jakub Štancl zapsal první trefu mezi dospělými.
Jakub Štancl zapsal první trefu mezi dospělými.@shl.se
Uplynulý týden evropských hokejových lig nabídl pěkné momenty českých krajánků. Prvním gólem v A-týmu lídra švédské SHL se blýskl mladý český útočník Jakub Štancl (17), který pomohl Lakers Växjö k obratu v zápase s Rögle (5:2). Další body za gól a asistenci za Zug, který ve středu v Lize mistrů remizoval s Hradcem Králové, si připsal nejproduktivnější hráč švýcarského celku Jan Kovář (32). Pozadu nezůstal ani oslavenec Petr Čajka (22), který pomohl dvěma góly čtvrtému Rapperswillu.

Finsko

Z českého pohledu to ve finské Liize nebyl plodný týden. Do těsného vedení v tabulce se vrátilo Lukko a malým dílkem k tomu přispěl i obránce Tomáš Pavelka. Ten zatím v dresu celku z Raumy nasbíral ve své premiérové sezoně v zahraničí tři body za gól a dvě asistence. Jednu zapsal devětadvacetiletý bek i při úterní výhře 5:2 v utkání s Vaasan Sport.

V pátek si předloňský mistr Liigy poradil v prodloužení 2:1 s KalPa, o větší než jednobodový náskok v čele tabulky ho pak připravila nečekaná sobotní prohra 0:4 s Hämeenlinnou. Lukko má odehráno o zápas více než v tomto týdnu stoprocentní druzí Pelicans Lahti, v jejichž dresu zapsal asistenci u prvního gólu vítězného sobotního zápasu s JYP Jyväskylä Lukáš Jašek.

Třetí zůstávají hokejisté Ilvesu Tampere, kteří mají odehrány o tři zápasy méně. V pátek s Jakubem Málkem v bráně podlehli po tuhém souboji 3:5 čtvrté Tappaře, o den později kryl druhý český gólman ve službách Ilvesu Marek Langhamer jen 17 z 21 střel Jukuritu, i tak ale slavil s týmem výhru 5:4 v prodloužení.

Za zmínku rozhodně stojí počínání Denise Kusého v Kiekko-Pojatu. Sedmý tým druhé finské ligy Mestis přidal na šnůru úspěchů další tři korálky. Ve středu zdolali 4:3 v prodloužení TUTO a kromě Kusého si jednu asistenci připsal i další Čech Nicolas Werbik. Pětadvacetiletý Kusý pak zářil ve čtvrtečním duelu s FPS, ve kterém k dominantní výhře 6:2 přispěl hned dvěma góly. V sobotu úspěšný týden završil asistencí a vítězným gólem na 3:2 proti partnerskému klubu Ilvesu KooVee.

Kusý, kterého odchovaly extraligové Pardubice, ale po vleklém zranění loňskou sezonu dohrával ve Vrchlabí, je s bilancí 12+14 druhým nejproduktivnějším hráčem týmu z Joensuu a šestým v lize.

Tabulka finské Liigy
Tabulka finské LiigyLivesport

Švédsko

Až desátý tým švédské nejvyšší soutěže SHL IF Brynäs ve čtvrtek proti Timře konečně zlomil sérii pěti proher v řadě, v sobotu ale i přes nadějný průběh zápasu těsně podlehl lídrovi tabulky z Växjö. V jeho dresu se od letošní sezony představuje také český obránce David Sklenička, který přišel z finského Kärpätu a ve Švédsku má smlouvu až do roku 2025.

V klubu je ne náhodou nejvytěžovanějším obráncem, je totiž velmi platný i v ofenzivě, vždyť v sezoně zapsal už čtyři góly a šestnáct asistencí, díky čemuž vede tabulku produktivity. Pravidelně naskakuje také do přesilovek, a právě v těch uspěl i v uplynulém týdnu. Nejprve přihrál proti Timře na druhý gól, který dal Johannes Kinnvall, proti Växjö pak spolu s Gregem Scottem křísili naděje srovnáním na 3:3. Brynäs nakonec utkání ztratil poměrem 3:4 po trefě Jaydena Halbgewachse z poslední minuty.

Za Växjö zažil gólovou premiéru sedmnáctiletý útočník Jakub Štancl. Při čtvrteční výhře 5:2 proti Rögle dal svou vůbec první branku mezi dospělými. "Chtěl jsem hlavně bránit ve výhledu brankáři a rána Joela Perssona trefila mou hokejku. Byl to spíš šťastný gól," řekl pro klubový web Štancl.

Uplynulý týden patřil v Evropě také hokejové Lize mistrů. Z první výhry ve čtvrtfinále se radoval i obránce Lukáš Klok. Ten společně s Rögle porazil finskou Tapparu na domácím ledě 3:2. A zadařilo se i Lulee, která v dalším severském derby porazila 5:1 finský Jukurit. Asistenci u druhého gólu si připsal obránce Filip Pyrochta. Odvety se odehrají 13. prosince.

Tabulka švédské SHL
Tabulka švédské SHLLivesport

Švýcarsko

Skvělý týden prožili hokejisté čtvrtého Rapperswilu, kteří vyhráli všechny tři duely. V pátečním utkání se prosadil i Petr Čajka, svým prvním gólem v sezoně pomohl k těsné výhře 5:4 s Lausanne. "Vždycky jsme věřili, že tenhle zápas můžeme vyhrát, i po srovnání na 4:4. Super týmový výkon na konci zápasu," pochvaloval si Čajka utkání, ve kterém si svou premiéru v kádru odbyl také Michal Jordán.

Sobotní triumf byl pak už čistě v režii týmu od břehu Curyšského jezera, Čajka dopravil do brány Lugana druhý gól z celkových čtyř. Českému forvardovi se tak po dobrých výkonech pěkně slavily nedělní 22. narozeniny.

Jan Kovář je jako správný kapitán také tahounem ofenzivy švýcarského Zugu v National League. Minulý týden načal tým ve středu v utkání Ligy mistrů proti Hradci Králové, které skončilo remízou 2:2, s čímž Kovář nebyl úplně spokojený. "Dostali jsme se do dobré pozice pro úterní druhý zápas. Pokud ale chceme dosáhnout našeho cíle, tedy postupu do semifinále, musíme hrát bezpodmínečně lépe než v prvním zápase," řekl český útočník pro týmový instagram.

Kovář pak v ligových duelech s Bernem a Davosem vylepšil své statistiky na 11 gólů a 13 asistencí, k výhrám týmu ze srdce Švýcarska to ale nevedlo. Proti Bernu dal dvaatřicetiletý kapitán třetí branku, porážka 3:7 byla ale drtivá. Utkání s Davosem se už neslo ve vyrovnanějším duchu, Kovář asistoval u srovnávací branky na 3:3 a pomohl Zugu alespoň k prohře za jeden bod v prodloužení. V tabulce je jeho tým sedmý.

Tabulka švýcarské National League
Tabulka švýcarské National LeagueLivesport

Německo

Předposlední Augsburg zapsal do tabulky DEL ztrátu dalších šesti bodů, což vrhlo stín i na skvělé výkony českých krajánků v týmu. Marcel Barinka i David Stieler nejprve přispěli každý asistencí ve vyrovnaném duelu s Iserlohnem, s hratelným soupeřem Panteři nakonec padli 3:4. V nedělním duelu s Düsseldorfem prohrával Augsburg už 0:3, a i když Barinka dvěma trefami vrátil týmu naději, v zápase už další gól nepadl.

Tabulka německé DEL
Tabulka německé DELLivesport

Dvakrát v týdnu prohrál také Kolín nad Rýnem. V nedělním utkání se Straubingem poslal Žraloky do dvougólového vedení Stanislav Dietz, Kolínští ale pak nadějně rozehraný duel ztratili poměrem 2:3. V tabulce jsou sedmí se ztrátou 24 bodů na vedoucí Mnichov.