Krajánci v Evropě: Jašek pomohl Pelicans k vedení v Liize. Ve Švédsku se dařilo Hanzlovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Jašek pomohl Pelicans k vedení v Liize. Ve Švédsku se dařilo Hanzlovi

Krajánci v Evropě: Jašek pomohl Pelicans k vedení v Liize. Ve Švédsku se dařilo Hanzlovi
Krajánci v Evropě: Jašek pomohl Pelicans k vedení v Liize. Ve Švédsku se dařilo Hanzlovi@PelicansFi
I v minulém týdnu evropských hokejových lig se blýsklo několik českých krajánků. Lukáš Jašek (25) je nejproduktivnějším hráčem Pelicans Lahti a své statistiky v uplynulém týdnu vylepšil už na 9 branek a 10 asistencí. Lahti navíc nově vede Liigu o bod před druhým Lukko Rauma. Robin Hanzl (33) zažil v dresu Timry dobrý týden, ve kterém pomohl týmu ve švédské SHL k sedmi bodům za dvě výhry a jednu prohru po nájezdech čtyřmi asistencemi a jedním gólem.

Finsko

Čelo Liigy se měnilo jako na kolotoči, vždyť tři nejlepší týmy měly mezi sebou v neděli rozestupy po jednom bodu. Lukko v týdnu nejprve ve vedení vystřídal Ilves Tampere po sedmé a osmé výhře v řadě, při kterých se opět zaskvěli brankáři Marek Langhamer a Jakub Málek. Druhý jmenovaný si dokonce proti Hämeenlinně připsal čisté konto a asistenci u vítězné branky Eetua Pakkily.

Slabší moment si pak hokejisté Ilvesu vybrali právě s Lukkem, kterému podlehli 1:4 a v tabulce se vrátili zpět na třetí příčku. První pozici si dvěma výhrami zajistili Pelicans Lahti a podíl na tom měl i český útočník Lukáš Jašek. Gólem nejprve pomohl k demolici Kärpätu 6:2, v sobotu pak nahrál Ottovi Kivenmakimu na trefu do sítě českého gólmana KooKoo Nicka Malíka. Pelikáni předposlední tým porazili 4:1.

Pětadvacetiletému Jaškovi se ve Finsku daří. Před loňskou sezonou zvolil zdejší ligu před zámořím, kde se mu nedostávalo příležitostí, a na jejím konci byl odměněn zařazením do All-Star týmu. V probíhající sezoně má na kontě 9 gólů a 10 asistencí a je 15. nejproduktivnějším hráčem soutěže a tahounem mužstva.

Tabulka Liigy
Tabulka LiigyLivesport

Švédsko

Také Robin Hanzl na sever Evropy odešel vloni, tentokrát ale z ruské KHL. Nováček Timra se zvládla díky vítězství v play out udržet v nejvyšší SHL a v probíhajícím ročníku si vede výrazně lépe. V tabulce je aktuálně třetí a v uplynulém týdnu přidala na své konto dalších sedm bodů.

Nejprve si tým z malého městečka na středovýchodě Švédska v úterý poradil s dvanáctým HV71 4:1. Hanzl přispěl asistencemi na druhý a třetí gól. Čtvrtá výhra v řadě pak následovala ve čtvrtek, a to velmi cenná. Timra deklasovala svého souseda v tabulce Frölundu, Hanzl přihrával na čtvrtý gól a sám pak provedl závěrečné zúčtování na 5:0. Český forvard na ledě strávil přes dvacet minut a blýskl se i svou silnou stránkou – vysokým procentem vyhraných vhazování.

I v sobotním utkání s Färjestadem byl Hanzl hodně vidět, i třeba proto, že musel dvakrát na trestnou lavici. Nahrál ale také na vyrovnávací gól na 1:1 a jako jediný z Timry proměnil samostatný nájezd. Soupeřům výhru 3:2 a bod navíc zajistil dvěma úspěšnými nájezdy Victor Ejdsell.

Trápení zažívá loňský vicemistr Lulea. Ta po postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů prohrála všech pět utkání švédské ligy, v uplynulém týdnu utržila pouze bod za čtvrteční prohru 2:3 po nájezdech se Skelleftea a je devátá. V sobotu utrpěla debakl s vedoucím celkem Växjö a zajímavý duel v dresu Luley prožil také český krajánek Radek Mužík. Nejprve za napadení rozhodčího musel na dvě minuty z kola ven, za což jeho tým Martin Lundberg potrestal šestým gólem. Následně jedenadvacetiletý útočník ve 3. třetině mírnil prohru na 2:7 svou teprve druhou trefou v sezoně.

Tabulka SHL
Tabulka SHLLivesport

Švýcarsko

V National League byl z krajánků nejvíce vidět Matěj Stránský v sobotním utkání Davosu na ledě Klotenu. Ambiciózní Davos se po patáliích se zraněními škrábe tabulkou vzhůru a formu potvrdil i výhrou 5:1. Český kanonýr se na úspěchu podílel hned dvěma góly na 2:0 a 5:0.

Nejprve Stránský po závaru ve středním pásmu vyrazil do útoku a na druhý pokus dorazil puk do brány. Čtrnáctá branka v sezoně pak přišla v přesilové hře, kdy Stránský po souhře s Joakimem Nordströmem a Andresem Ambühlem prostřelil bezmocného brankáře zblízka pod betony.

V neděli pak Davos podlehl třetímu celku ligy Curychu, za který další dva zápasy v týdnu odchytal Šimon Hrubec. S Fribourgem v úterý podržel tým 27 zásahy a udržel čisté konto, Curych vyhrál 2:0. Český gólman pak naskočil i v do sobotního utkání s Bernem a zlikvidoval dokonce 32 střel soupeře. Lvi ale na domácím ledě padli 2:3 v prodloužení.

Tabulka National League
Tabulka National LeagueLivesport

Německo

Více než 40 tisíc fanoušků dorazilo na páteční utkání pod širým nebem mezi Kolínem nad Rýnem a Mannheimem. A domácí si na stadionu 1. FC Kolín na třetí pokus připsali v takzvané Winter Game premiérovou výhru. Ze tří bodů se radoval také český obránce Stanislav Dietz, který do zápasu nastoupil ve třetí formaci pátého celku tabulky DEL. Dvaatřicetiletý rodák z Písku pod širým nebem nebodoval, v aktuální sezoně má zatím na kontě sedm asistencí.

Tabulka DEL
Tabulka DELLivesport