Krajánci v Evropě: Langhamer s Málkem vychytali výhry, Češi pomohli obrat Växjö

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Krajánci v Evropě: Langhamer s Málkem vychytali výhry, Češi pomohli obrat Växjö
Marek Langhamer pomohl Ilvesu Tampere k výhře 6:2 nad Pelicans.
Marek Langhamer pomohl Ilvesu Tampere k výhře 6:2 nad Pelicans.Twitter @ilveshockey
Další týden v evropských hokejových ligách utekl jako voda a čeští krajánci byli na ledě znovu vidět. Výbornými výkony pomohlo české brankářské duo Marek Langhamer (28) a Jakub Málek (20) ke dvěma výhrám aktuálně třetímu týmu finské Liigy Ilvesu Tampere. Poslední Oskarshamn ve Švédsku šokoval vedoucí Väjxö výhrou 5:3 a tři jeho góly dali čeští útočníci. Dva Hynek Zohorna (32) a poslední do prázdné brány Jiří Smejkal (26).

Finsko

Se šestnácti tituly nejúspěšnější klub Ilves Tampere se v loňské sezoně po dlouhých 25 letech vrátil na medailové příčky ve finské lize. V jeho dresu zůstal brankář Marek Langhamer, pro nový ročník mu navíc mezi třemi tyčemi přibyl krajan Jakub Málek, kterého si Ilves vyhlédl ve Vsetíně.

A oba čeští gólmani výrazně přispěli ke dvěma výhrám v uplynulém týdnu, po kterém se Ilves vyhřívá na třetím místě tabulky s tříbodovým mankem na vedoucí Lukko Rauma. A je v mnohem lepším rozpoložení – neprohrál totiž už šest utkání v řadě. Velmi cenné tři body vychytal v pátek Langhamer, proti druhému celku Liigy Pelicans Lahti si týmová jednička připsala 16 zákroků a pomohla k vysoké výhře 6:2, ve které Rysi využili hned čtyři přesilovky.

Dvacetiletého Málka Tampere povolalo do brány v nedělním duelu s posledním SaiPa, který Ilves s přehledem ovládl. Málek kryl v utkání 23 střel, prosadil se také obránce Dominik Mašín, a to trefou na konečných 8:1. Za zmínku pak stojí i výkon třetího českého brankáře ve Finsku Nicka Malíka. Ten ve středu jen z lavičky přihlížel prohře KooKoo s Hämeenlinnou 4:5, v pátek už ale 96% úspěšností podržel tým při výhře nad předposledním Vaasanem Sport.

Finsko má jedny z nejkvalitnějších lig v Evropě a čeští krajánci o sobě dávají vědět i v nižší soutěži Mestis. Tak třeba talentovaný mladík Jonáš Peterek za Hermes v úterý zapsal do statistik 2+1 proti vedoucímu týmu Kiekko-Espoo. V pátek pak otevíral i skóre v duelu s Kiekko-Pojat, tentokrát se ale z výhry na straně soupeře radovali Nicolas Werbik (dvě trefy) s Denisem Kusým (jedna trefa).

Tabulka finské Liigy
Tabulka finské LiigyLivesport

Švédsko

Hynek Zohorna na jaře s Oskarshamnem podepsal novou tříletou smlouvu a nejspíš nemá radost z toho, že se jeho klub s nevyrovnanou výkonností souží na dně tabulky. Světlý okamžik přišel po třech prohrách ve čtvrtečním utkání s vedoucím Växjö, ve kterém Oskarshamn přerušil favoritovi pětizápasovou sérii.

Lví podíl na tom měli i oba Češi v sestavě, kdy nejprve v první třetině Zohorna za asistence Jiřího Smejkala srovnal skóre na 1:1 a ve druhé zvýšil na 3:1. Smejkal pak na konci zápasu pojistil vítězství 5:3 gólem do prázdné brány. Ve všech čtvrtečních utkáních si také hráči na ledě společně s fanoušky připomněli zesnulou hvězdu švédského hokeje Börjeho Salminga.

Oskarshamn je sice v tabulce poslední, v SHL je ale jedním ze dvou nejproduktivnějších celků a má hned dva hráče mezi třemi nejlepšími střelci. Smejkal je třetím nejúspěšnějším kanonýrem svého klubu (9+6) a gólem otevřel také sobotní utkání s Timra IK. Bohužel to byl ale také gól poslední a Timra v kádru s Robinem Hanzlem potvrdila svůj letošní výkonnostní vzestup kanonádou 5:1.

Tabulka švédské SHL
Tabulka švédské SHLLivesport

Švýcarsko

Ambri-Piotta vstoupila do sezony National League nadějně, aktuálně je ale až na 11. příčce v tabulce a prohrála 12 z posledních 15 utkání. Nepomáhá ani fakt, že Michael Špaček je druhý hráč bodování švýcarské ligy. Týmu z italského kantonu Ticino se nevedlo ani v uplynulém týdnu, ve kterém nejdříve v pátek podlehl 0:2 Bielu a v sobotu 2:4 Curychu. Ve druhém utkání si alespoň Špaček vylepšil své statistiky na 9+18 díky gólu, na který mu přihrával Filip Chlapík.

Ne zrovna ideální první zahraniční angažmá zažívá trenér Ajoie Filip Pešán, klub z Porrentruy je totiž beznadějně poslední s odstupem devíti bodů na Laussane a směřuje k sestupu. Právě duel s předposledním celkem tabulky potřebovalo Ajoie v pátek nutně vyhrát a na domácím ledě svedlo obrovskou bitvu.

Ajoie po první třetině vedlo po trefě Martina Bakoše 3:2, hosty ale po přestávce do vedení poslal Jiří Sekáč. Bakoš pak asistencí pomohl ke snížení stavu a svěřencům Pešána se podařilo i vyrovnat, jen aby po trefě Tima Bozona do prázdné branky prohráli 5:6 v prodloužení. Sobotní debakl 0:4 s druhým Bielem už nebyl překvapením.

Tabulka švýcarské National League
Tabulka švýcarské National LeagueLivesport

Německo

Z pěti Čechů v Deutsche Eishockey Lize se v uplynulých sedmi dnech nejvíce dařilo Marcelu Barinkovi. Ten v pátek vstřelil vítězný gól Augsburgu proti favorizovanému Düsseldorfu při výhře 2:0. V neděli si pak předposlední tým ligy vyšlápl ještě víc, šestý Straubing pokořil v přestřelce 7:4, Barinka vstřelil šestou branku svého týmu. Panteři už mají na dohled dvou bodů nesestupovou pozici, kterou zatím drží Schwenninger. 

Tabulka německé DEL
Tabulka německé DELLivesport