Lafata o Hanckovi: Odchází kapitán a velká kvalita, ale kabina si lídra najde

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lafata o Hanckovi: Odchází kapitán a velká kvalita, ale kabina si lídra najde

Lafata o Hanckovi: Odchází kapitán a velká kvalita, ale kabina si lídra najde
Lafata o Hanckovi: Odchází kapitán a velká kvalita, ale kabina si lídra najdeProfimedia
Na hřišti se ve stejném dresu nepotkali, jedno je však pojí. Oba chovají více než vřelý vztah k pražské Spartě. David Lafata (40) ji opustil s koncem kariéry už v roce 2018, Dávid Hancko (24) dal Letné sbohem před pár dny. "Odchází velká kvalita. Roli kapitána si vydobyl skvělými výkony," říká pro Livesport Zprávy nejlepší střelec v historii samostatné české ligy o odchodu Hancka do Feyenoordu.

Co Sparta s odchodem Hancka ztrácí?

"Především kapitána. Svou pozici si vydobyl skvělými výkony. Na druhou stranu takový je fotbal, nabídka, jakou Sparta dostala, zvlášť když se neprobila do evropských pohárů, nešla odmítnout. Je to logický krok jak pro hráče, tak pro klub."

Jak sám říkáte, Hancko byl v nepřítomnosti Krejčího mladšího kapitánem, lídrem a sám sebe označoval za velkého sparťana. Bude taková osobnost týmu scházet?

"Chybět určitě bude. Nebudeme si nic nalhávat, oslabení je to obrovské. A to nejen v defenzivě, Hancko s přehledem zahrával i penalty, dokázal se prosadit ve vzduchu. Na obránce byl velmi produktivní. Ale hráčů je v kádru dost, někdo podobný musí do té role dorůst. Tohle je prostě fotbal. Obě strany jsou nakonec spokojené. Jak Hancko, tak Sparta. Myslím si, že je to takto v pořádku."

Role lídra tak jistě připadne na Ladislava Krejčího mladšího, kterého před sezonou trenér Priske jmenoval kapitánem…

"Musí být hlavně zdravý, aby ho mohl plnohodnotně nahradit. Stále se mluví o lídrech, ale kabina si to vždycky srovná sama a někteří se vyprofilují právě do těch lídrů. O to bych strach neměl."

Sparta přichází o oporu, Hancko odchází do Feyenoordu

Je Sparta na odchod klíčového muže defenzivy připravena i sportovně? V létě přišel Jaroslav Zelený, krátce před startem ligy Dán Sörensen… Lze to chápat jako přípravu na Hanckův odchod?

"Doufejme, že ano. Odchází velká kvalita. Já si však myslím, že Spartu na stoperech momentálně bota netlačí, i přestože je třeba Čelůstka zraněný. Stále je tam Zelený, Sörensen, Vitík, uzdravil se Panák… Osobně si myslím, že chybí náhrada za Bořka Dočkala a Adama Hložka, za ty nikdo adekvátní nepřišel. Klub dostal za Hancka velký balík peněz, mohl by jej obratem investovat a jemu podobný typ hráče, myslím tím rozdílového, ještě přivést."

Jak jste sám zmínil, Hancko je velmi gólový. Ve 102 soutěžních startech v rudém dresu nasázel 20 branek. Většina z nich padla po standardních situacích, některé z penalt… Může scházet i v tomhle ohledu?

"Samozřejmě, že ano. Jeho sílu při standardkách jsem mohli vidět všichni. Ale třeba teď skóroval Sörensen, který má taky dobrou výšku. Těch 20 branek ale určitě bude scházet, teď je však na ostatních, aby ho nahradili."

Určitě Spartu sledujete, jak se vám pod novým koučem Brianem Priskem zamlouvá?

"Přiznám se, že teď v létě to bylo složitější, stále jsme někde s rodinou jezdili. Ale pojďme si říct, že je to všechno o výsledcích. Sparta vypadla z Evropy a to je vždycky velká kaňka. A to za jakéhokoliv trenéra. Ať už je tam Priske, Stramaccioni nebo Mourinho… V lize se to po neúspěšném prvním zápase vcelku slušně nastartovalo, ale až čas ukáže, jestli jsou na správné cestě. Všichni sparťani si to určitě přejí."