Lavreysen ovládl počtvrté za sebou na MS sprint, v kariéře má už 11 zlatých medailí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lavreysen ovládl počtvrté za sebou na MS sprint, v kariéře má už 11 zlatých medailí

Harri Lavreysen se raduje z další zlaté medaile.
Harri Lavreysen se raduje z další zlaté medaile.Profimedia
Dráhový cyklista Harri Lavreysen (25) potvrdil dominanci v rychlostních disciplínách čtvrtým titulem mistra světa ve sprintu za sebou. Nizozemec na oválu v Montigny, na němž se bude bojovat o medaile v rámci olympijských her v Paříži 2024, navázal na čtvrteční triumf z keirinu a získal jedenácté světové zlato v kariéře.

Úřadující olympijský vítěz Lavreysen porazil ve finále ve dvou jízdách Matthewa Richardsona. Bronz vybojoval další Australan Matthew Glaetzer, jenž v osmifinále vyřadil českého reprezentanta Martina Čechmana.

Lavreysen získal v královské dráhařské disciplíně čtyři zlata za sebou jako první cyklista od legendárního Japonce Koičiho Nakana, jenž v roce 1986 triumfoval podesáté v řadě. V letech 2009-2012 vyhrál čtyři šampionáty po sobě Francouz Grégory Baugé, ale o zlato z roku 2011 přišel kvůli porušení antidopingových pravidel.

Vylučovací závod vyhrál Ital Elia Viviani. Elitní spurtér, jenž má na kontě vyhrané etapy ze všech tří Grand Tour, obhájil titul z loňského šampionátu v Roubaix, kde se v této disciplíně udělovaly světové medaile poprvé. Patnáctý skončil Denis Rugovac, jenž zhruba dvě hodiny předtím nedokončil společně s Danielem Baborem bodovací závod dvojic. V něm získala zlato domácí dvojice Donavan Grondin, Benjamin Thomas.

V ženském keirinu obhájila loňské zlato Lea Sophie Friedrichová z Německa, Veronika Jaborníková nepostoupila z oprav a byla klasifikována na 23. místě. Neolympijský bodovací závod vyhrála Britka Neah Evansová, Kateřina Kohoutková skončila bez bodu šestnáctá.

Pořadí zemí ovládli Nizozemci se čtyřmi zlatými a celkově deseti medailemi. Čtyři nejcennější kovy získali také Italové. O nejlepší český individuální výsledek se postarala desátým místem Petra Ševčíková ve scratchi.