V Glasgow startuje cyklistické MS. Nabídne 11 soutěžních dnů a přes osm desítek Čechů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
V Glasgow startuje cyklistické MS. Nabídne 11 soutěžních dnů a přes osm desítek Čechů
V Glasgow startuje cyklistické MS. Nabídne 11 soutěžních dnů a přes osm desítek Čechů
V Glasgow startuje cyklistické MS. Nabídne 11 soutěžních dnů a přes osm desítek ČechůProfimedia
Prvními souboji o medaile začne ve čtvrtek ve Skotsku unikátní světový šampionát takřka všech cyklistických disciplín. Na společné akci, kde nebude mít zastoupení pouze cyklokros, se mezi zástupci z více než 120 zemí představí přes osm desítek českých reprezentantů, v seniorských kategoriích jich bude padesát. Na silnici, dráze, v hale i terénu budou cyklisté během své "malé olympiády" zápolit do neděle 13. srpna. Ve hře jsou vedle cenných kovů také důležité body v boji o kvóty na olympijské hry v Paříži.

Ačkoliv je hlavním dějištěm šampionátu Glasgow, závodníci budou usilovat o světové tituly v 13 odvětvích napříč celým Skotskem. O medaile se pojede na silnici, na dráze, na horských kolech v cross country i ve sjezdu, v BMX, trialu, sálové cyklistice i paracyklistice. Podle odhadů zástupců Mezinárodní cyklistické unie (UCI) by se na sportovištích mohlo prostřídat přes milion návštěvníků.

"Jsem nadšený, že úvodní (společné) mistrovství světa v cyklistice se bude konat v Glasgow. Díky jejich zkušenostem s pořádáním velkých mezinárodních sportovních akcí na vysoké úrovni, ikonickým sportovištím v Glasgow a ohromující skotské scenérii máme všechny ingredience pro výjimečných 11 soutěžních dní," prohlásil prezident UCI David Lappartient.

"Myslím si, že cyklistice to přinese silnou medializaci a popularitu," nabídl svůj pohled na velkou novinku prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

Na silnici se budou rozdělovat medaile na dvou místech. Časovky všech kategorií se jedou ve městě Stirling, vzdáleném asi 40 kilometrů severně od Glasgow. Silniční závody jednotlivců některých kategorií startují rovněž mimo největší město Skotska, ale všechny mají cíl v Glasgow. Muži odstartují svůj závod s hromadným startem na 271 kilometrů v Edinburghu, ženy a muži kategorie do 23 let v Loch Lomond.

V olympijském cross country, maratonu a E-MTB (elektrokola) se bude závodit na trailech v Glentress Forest v oblasti Tweed Valley, tedy přibližně 110 km východně od Glasgow. Sjezdaři budou nejdál od hlavního místa dění, protože jejich lokalita Fort William, kde se pravidelně jezdí Světový pohár ve sjezdu, je až na severu Skotska 200 km daleko.

Rusové pod neutrální vlajkou

Centrem dráhových disciplín bude velodrom Sira Chrise Hoye v Glasgow, kde proběhnou i soutěže v paracyklistice. Silniční časovky i závody s hromadným startem v paracyklistice jsou na programu v hrabství Dumfries a Galloway jižně od Glasgow.

Největší medailové naděje z české výpravy mají Iveta Miculyčová v disciplíně Park (BMX), která vloni na MS skončila třetí a letos dokázala obhájit evropský titul, paralympijský cyklista Ivo Koblasa, ale uspět mohou i další. "Na mistrovství světa posíláme především ty závodníky, kteří mají šanci na dobré umístění a samozřejmě i na medaili," prohlásil Marek.

Ohledně tolik diskutované možnosti startů ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích platí pro nadcházející MS rozhodnutí UCI z května, podle nějž mohou startovat pod neutrální vlajkou jakožto "neutrální individuální sportovci" bez jakéhokoli náznaku propojení s Ruskou federací či Běloruskou republikou, jejich národní federací nebo národním olympijským výborem. Tato možnost začala platit 1. června, každý takový sportovec však potřebuje, aby mu UCI udělila speciální individuální výjimku.