Leverkusen v EL postupuje přes Monako i díky Schickově penaltě, Barcelona končí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Leverkusen v EL postupuje přes Monako i díky Schickově penaltě, Barcelona končí
Aktualizováno
Leverkusen slaví jednu z branek v prvním poločase.
Leverkusen slaví jednu z branek v prvním poločase.AFP
Fotbalisté Juventusu zvítězili v Nantes 3:0 díky hattricku Ángela Di Maríi (35) a postoupili do osmifinále Evropské ligy. Úvodní zápas v Turíně skončil remízou 1:1. Leverkusen vyhrál v Monaku 3:2, vrátil soupeři domácí porážku 2:3 a duel došel až k penaltám. Ty i díky úspěšnému zásahu Patrika Schicka (27) vyhráli 5:3 hosté a slaví postup. Naopak končí Barcelona, která na hřišti Manchesteru United prohrála 1:2.

Midtjylland – Sporting Lisabon 0:4

Jedním z hrdinů hostujícího celku se stal jeho kapitán Sebastián Coates, jenž šťastnou brankou z 21. minuty rozhodl o postupu svého týmu do osmifinále. Naopak nešťastníkem byl na druhé straně obránce Paulinho, který se nechal krátce po odehrané půlhodině zbytečně vyloučit za dvě žluté karty v rozmezí dvou minut. Početní převahu využili hosté ke vstřelení dalších tří branek, dvě z nich přitom vsítil Pedro Goncalves.

Nantes – Juventus 0:3

Ústřední postavou utkání byl autor tří gólů Ángel Di María, jenž už v úvodu z pravého rohu velkého vápna fantasticky poslal míč do vzdálenější šibenice. Stejný hráč pak ve 20. minutě proměnil pokutový kop, který byl nařízen po hře rukou v podání Nicolase Palloise. Pětatřicetiletý stoper navíc viděl červenou kartu, čímž domácím značně snížil naděje na odplatu za sezonu 1995/1996, kdy právě Bianconeri nepustili francouzský celek do finále Ligy mistrů.

PSV – Sevilla 2:0

Šestinásobný držitel druhé nejprestižnější klubové pohárové soutěže starého kontinentu Sevilla, který si byl vědom luxusního náskoku z domácího utkání, vsadil na defenzivní pojetí hry. Vyplácelo se mu to až do 77. minuty, kdy se prosadil Luuk de Jong. Druhé branky se nejofenzivnější mužstvo skupinové fáze dočkalo až v páté minutě nastavení a s evropskými poháry se rozloučilo.

Monako – Leverkusen 2:3 (2:4pen)

Gólem a asistencí se v základní hrací době prezentoval hostující Florian Wirtz, do prodloužení však duel krátce před koncem druhé půle poslal Breel Embolo. Rozuzlení nakonec nabídl až penaltový rozstřel, v němž přesnou exekuci předvedl také Patrik Schick. Ten zápas odstartoval na lavičce náhradníků a v 70. minutě vystřídal Adama Hložka.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

AS Řím – Salcburk 2:0

Od památného Eura 2021, kde byl Ital Leonardo Spinazzola jednou z opor své země, předvedl nejlepší výkon v dresu AS, když se podílel na obou brankách domácích. Tu rozhodující měl nakonec na svědomí ve 40. minutě uzdravený kanonýr Římanů Paulo Dybala a italský tým se může radovat z postupu.

Manchester United – Barcelona 2:1

Rudí ďáblové museli po prvním dějství dohánět jednogólové manko po proměněné penaltě Roberta Lewandovského z 18. minuty. Ihned po výměně stran však vyrovnal Brazilec Fred a v 73. minutě zajistil domácím účast v další fázi soutěže střídající Antony. Blaugranas tak poznali chuť porážky poprvé od 26. října, kdy padli s Bayernem Mnichov v Lize mistrů. United zůstávají naopak neporaženi již devět soutěžních klání v řadě.

Gólová oslava fotbalistů Manchesteru.
Gólová oslava fotbalistů Manchesteru.AFP

Union Berlín – Ajax Amsterdam 3:1

Smutným hrdinou se stal brankář hostů Gerónimo Rulli, jenž byl nejprve po 20 minutách hry velmi blízko k tomu, aby chytil penaltu Robina Knocheho. Těsně před koncem prvního poločasu navíc nedokázal polapit nevýraznou střelu Josipa Juranoviče, která zároveň znamenala vítěznou branku domácích. Němcké mužstvo tak slaví postup do osmifinále.

Rennes – Šachtar Doněck 2:1 (2:2pen)

Více ze hry měli sice po většinu zápasu domácí, za 90 minut se jim však podařilo vstřelit pouze jednu branku, jejímž autorem byl v 52. minutě Karl Toko Ekambi. Došlo tak na prodloužení, ve kterém se po trefě Ibrahima Salaha zdálo, že mají postup v kapse domácí. Jenže ve 119. minutě si vlastní branku vstřelil smolař Jeanuël Belocian a došlo na penalty, ve kterých byl úspěšnější ukrajinský celek.