Lezec Ondra postoupil ze druhého místa do finále evropské olympijské kvalifikace

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lezec Ondra postoupil ze druhého místa do finále evropské olympijské kvalifikace

Aktualizováno
Ondra postoupil do finále olympijské kvalifikace.
Ondra postoupil do finále olympijské kvalifikace.Profimedia
Lezec Adam Ondra (30) postoupil ze druhé příčky do finále evropské olympijské kvalifikace. Po pátém místě v boulderingu byl druhý v obtížnosti a nestačil jen na Brita Tobyho Robertse, který vyhrál obě kombinační disciplíny. Z nedělního osmičlenného finále si místo na hrách v Paříži zajistí jen vítěz.

V boulderingu prožíval Ondra krušné chvíle. Na úvod semifinále zaváhal a na rozdíl od třinácti z devatenácti soupeřů nevylezl první boulder. Opakovaně se mu nezdařil závěrečný krok k vrcholu a místo maximálního počtu 25 bodů jich zapsal jen 9,9. Pak si ani on neporadil s mimořádně obtížným druhým boulderem, který nezdolal nikdo, a potřeboval na obou závěrečných "problémech" zapsat takzvaný top.

Na trojce byli semifinalisté poměrně úspěšní a Ondra ji zdolal na třetí pokus. Pak jako jeden z pěti lezců zvládl i čtyřku a výrazně vylepšil svoji pozici v průběžném pořadí. Nasbíral 64,6 bodu. Ztrácel 20,1 bodu na vedoucího Roberste, který jako jeden ze tří závodníků zapsal tři topy, a měl náskok osm desetin bodu na devátého Švýcara Saschu Lehmanna.

V obtížnosti potvrdil, že patří k nejlepším na světě. Dostal se na sedmatřicátý chyt, ale na cestě k osmatřicátému spadl. Za to získal 64,1 ze sta možných bodů. Většina jeho soupeřů skončila o něco dříve. Osmnáctiletý Roberts se ale dostal těsně pod vrchol, za obtížnost si připsal 96,1 bodu a v celkovém součtu Ondru porazil o více než 50 bodů.

Mužské finále ve francouzském Lavalu začne v neděli ve 14:30 SEČ.