Argentina – Chorvatsko 3:0. Hladký postup do finále režírovali Messi s Álvarezem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina – Chorvatsko 3:0. Hladký postup do finále režírovali Messi s Álvarezem
Aktualizováno
Dvě hlavní hvězdy prvního semifinále MS Lionel Messi a Julian Álvarez slaví gól na 2:0.
Dvě hlavní hvězdy prvního semifinále MS Lionel Messi a Julian Álvarez slaví gól na 2:0.Opta by Stats Perform / AFP
Mistrovství světa zná prvního finalistu. Po osmi letech se do boje o zlato probila Argentina vedená Lionelem Messim (37), který Chorvatsko načal ve 34. minutě proměněnou penaltou. Krátce po fenomenálním záložníkovi, pro něhož to byl už pátý gól na turnaji, se z brejku prosadil Julian Álvarez (22), když soupeřovou obranou pronikl až nečekaně snadno. Třetí úder zasadili sokovi, který byl tentokrát neškodný a zbyl na ně boj o bronz, společně – útočník Manchesteru City dostal od svého kapitána přihrávku před prázdnou bránu.

Ve vyřazovací fázi Chorvatsko shodně zdolalo na pokutové kopy Japonsko a následně také favorizovanou Brazílii. V historii mistrovství světa tak vyhrálo své všechny čtyři penaltové rozstřely. Více jich úspěšně zvládl pouze jeho soupeř – Argentina. Před brány finále dostal Jihoameričany především Messi, který v turbulentním čtvrtfinále proti Nizozemsku gólem vyrovnal argentinský střelecký rekord Gabriela Batistuty, jenž na šampionátech vsítil 10 branek.

Sestřih zápasu Argentina – Chorvatsko
Livesport CZ

Po prvotním oťukávání doplněném chorvatskou převahou v držení míče se do hry začali více dostávat favorizovaní Jihoameričané, což ve 34. minutě vyvrcholilo první brankou. Hrdina čtvrtfinálového utkání proti Brazílii Dominik Livakovič chorvatské fanoušky nepotěšil, jelikož v pokutovém území fauloval Álvareze. K penaltě se následně postavil Messi, jenž svůj pokus do pravé šibenice nekompromisně proměnil.

Navíc hned o pět minut později přišel pro Chorvaty další tvrdý zásah, když Álvarez běžel vstříc bráně a s pomocí několika šťastných odrazů procpal míč až do sítě. Vedení mohli Argentinci před pauzou ještě navýšit, skvělý reflex ovšem po rohovém kopu předvedl Livakovič.

Statistiky zápasu Argentina – Chorvatsko
Statistiky zápasu Argentina – ChorvatskoOpta by Stats Perform

Do druhého poločasu udělal chorvatský kouč Zlatko Dalič hned tři ofenzivní změny v sestavě a na hřiště přišel i střelec srovnávací branky proti Brazílii Bruno Petkovič. Byl to však opět Messi, kdo mohl udeřit, jeho střelu z úhlu ale Livakovič zlikvidoval. Cestu do finále nakonec Argentině přece jen Messi prokličkoval, když ve vápně doslova vymazal svým technickým uměním Joška Gvardiola a předložil Álvarezovi loženku, kterou hráč Citizens nepohrdnul.

Teprve 22letý útočník se v osmém utkání za La Albiceleste prosadil už posedmé. Vatreni se snažili průběh duelu ještě zdramatizovat, v 85. minutě byl blízko čestné brance Dejan Lovren, na centrovaný míč ovšem těsně nedosáhl.

Momentum zápasu Argentina – Chorvatsko
Momentum zápasu Argentina – ChorvatskoOpta by Stats Perform

Argentina tak Chorvaty udolala a k vysněnému triumfu už jí zbývá pouze poslední krok. Finále se odehraje v neděli 18. prosince od 16 hodin a jejím soupeřem bude lepší z dvojice Francie – Maroko. Chorvatsko se v sobotu střetne ve stejný čas s druhým poraženým semifinalistou o celkové třetí místo na turnaji.

Livesport hráč utkání: Lionel Messi (Argentina)

Detail zápasu Argentina – Chorvatsko 3:0