Maroko – Chorvatsko 0:0. Obhájci stříbra začali v Kataru bezbrankovou remízou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maroko – Chorvatsko 0:0. Obhájci stříbra začali v Kataru bezbrankovou remízou
Maroko – Chorvatsko 0:0. Obhájci stříbra začali v Kataru bezbrankovou remízou
Maroko – Chorvatsko 0:0. Obhájci stříbra začali v Kataru bezbrankovou remízouStatsPerform / AFP
Maroko remizovalo v prvním kole základní skupiny F mistrovství světa s Chorvatskem 0:0. Stříbrní medailisté z roku 2018 se v utkání prezentovali velice opatrnou hrou, ojedinělých chyb však soupeř dokázal využít k několika nebezpečným protiútokům. Žádný z nich se ale neujal a těsně před přestávkou nevyužil velkou šanci ani Nikola Vlašič. Favoritovi nedokázal ke třem bodům pomoci ani Luka Modrič (37), jenž se stal prvním chorvatským hráčem, který nastoupil na velkých turnajích ve třech různých dekádách.

Chorvaté v historii mistrovství světa narazili na africké celky pouze dvakrát, přičemž v obou případech z toho byly výhry bez inkasované branky. Kdyby se jim to podařilo i tentokrát, nakročili by k úspěšnému šampionátu. Kdykoliv se jim totiž povedlo zvládnout zahajovací utkání, došli minimálně do semifinále. V cestě jim ovšem stálo Maroko, které soutěžní utkání v normální hrací době prohrálo naposledy na předchozím mundialu, a rozhodně tak mělo potenciál zamíchat jednou z nejvyrovnanějších skupin turnaje.

Statistiky zápasu Maroko – Chorvatsko
Statistiky zápasu Maroko – ChorvatskoStatsPerform

Hráči Maroka vstoupili do utkání velmi kostrbatě, díky čemuž Chorvati během prvních 10 minut zabrnkali na nervy celé defenzivní řadě týmu z Afriky, jenže práce pro brankáře Bona z toho nakonec nebyla. Zajímavě vypadala šance Ivana Perišiče, jemuž školácky namazal středopolař Selim Amallah, chorvatský křídelník však branku z dálky přestřelil. Postupem času ale Berberští lvi vyrovnali hru a zejména na pravé straně zaměstnávali obranu kostkovaných. Svěřenci Zlatka Daliče naopak předváděli daleko jistější hru a nepouštěli se do žádného rizika. Oba dva týmy ale často ztroskotaly na nepřesnostech v předfinální fázi. První pořádné útočné akci Chorvatů nechybělo moc ke gólu, ale Vlašič nedokázal z bezprostřední blízkosti překonat fantastického Bona.

Sestřih zápasu Maroko – Chorvatsko
Livesport CZ

Druhý poločas začal oproti tomu prvnímu opravdu energicky. Fanoušci se zanedlouho dočkali i prvních zajímavých příležitostí. Krátce po hodině hry bylo rušno před brankou jediného hráče chorvatské základní sestavy, jenž nastupuje v domácí soutěži, když na centr Achrafa Hakimiho čekala hned trojice hráčů v červeném. Ten však propadl až k nově příchozímu Yahiovi Attiat-Allahovi, jehož sraženou přihrávku nakonec lapil Dominik Livakovič. V posledních 20 minutách šlo už o taktickou bitvu, ve které nechtěl ani jeden z týmů udělat chybu a přijít o bod.

Momentum zápasu Maroko – Chorvatsko
Momentum zápasu Maroko – ChorvatskoStatsPerform

Fotbalisté Chorvatska tak poprvé v historii zapsali na úvod mistrovství světa remízu. Napravit se to pokusí 27. listopadu proti Kanadě, Maroko bude tentýž den hrát s Belgií.

Livesport hráč utkání: Nayef Aguerd (Maroko)

Detail utkání Maroko – Chorvatsko 0:0