Liverpool po demolici rivala selhal v Bournemouthu, o výhře City rozhodl Haaland

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool po demolici rivala selhal v Bournemouthu, o výhře City rozhodl Haaland

Aktualizováno
Mohamed Salah zahodil v Bournemouthu penaltu.
Mohamed Salah zahodil v Bournemouthu penaltu.AFP
Bournemouth zvítězil ve 27. kole Premier League nad Liverpoolem 1:0 a odpoutal se z poslední příčky. Domácí vrátili Reds vysokou porážku z konce srpna, kdy schytali na Anfieldu devítigólový příděl. Hosté naopak nenavázali na předchozí duel, ve kterém deklasovali Manchester United, a přibrzdili svůj postup vzhůru tabulkou. Vyrovnání měl na kopačce Mohamed Salah (30), jenže z penalty o půl metru minul bránu. Chelsea navázala na skalp Dortmundu v Lize mistrů a v Leicesteru uspěla 3:1, o hubeném vítězství Manchesteru City rozhodl z penalty Erling Haaland (22).

Bournemouth – Liverpool 1:0

Utkání začalo ve vysokém tempu. Hned v šesté minutě byl blízko otevření skóre Virgil van Dijk, když vyšplhal nejvýše na centr z rohového kopu, čisté konto domácích ale udržel skvělým obranným zákrokem Jefferson Lerma. Strhující fotbal pokračoval i nadále, rychlý protiútok The Cherries však vyústil pouze v střelu do boční sítě z kopačky Danga Ouattary.

Ve 13. minutě dostal míč do brány Bournemouthu Cody Gakpo, radost mu ovšem překazil zdvižený praporek. Ve 28. minutě se již skóre měnilo. Rychlým průnikem na pravé straně se blýskl Ouattara, jehož zpětnou nahrávku klinicky uklidil za záda Alissona aktivní Philip Billing. Hned po startu druhé půle mohl potěšit fanoušky Reds stoper Ibrahima Konaté, jenže svůj pokus po standardní situaci poslal vysoko nad břevno.

Chvíli nato pálil k tyči střídající Diogo Jota, gólman Neto ale tygřím skokem vytěsnil míč na roh. Po většinu zbývajícího času pak Liverpool marně bušil do dobře opevněného třešňového sadu. Přibližně 20 minut před koncem ale dostal jedinečnou nabídku na sklizeň v podobě penalty Salah. Egyptský útočník však branku trestuhodně minul, a podtrhl tak ofenzivní zmar Kloppových svěřenců v zápase.

Statistiky zápasu Bournemouth – Liverpool
Statistiky zápasu Bournemouth – LiverpoolOpta by Stats Perform

Everton – Brentford 1:0

Everton dokázal, že na vlastním stadionu dokáže být velmi nebezpečný, když porazil Brentford 1:0. Rozhodující moment utkání přišel už v první minutě, kdy se pohledným způsobem prosadil Dwight McNeil. Domácí si navíc následně vypracovali hned několik dalších šancí, a zaslouženě tak opustili sestupové příčky. Zároveň se svěřencům Seana Dyche podařilo zastavit šňůru ligové neporazitelnosti Včel na 12 zápasech.

Statistiky zápasu Everton – Brentford
Statistiky zápasu Everton – BrentfordOpta by Stats Perform

Leeds – Brighton 2:2

Brighton si nedokázal poradit s předposledním Leedsem. Domácímu celku pomohly k remíze branky Patricka Bamforda a Jacka Harrisona, který přesnou trefou napravil vlastní gól z předchozího průběhu duelu. Oba hráči se přitom ke klubu připojili už v roce 2018. Pro Racky znamenal nerozhodný výsledek trhlinu v boji o pohárovou Evropu, na kterou však díky zaváhání Liverpoolu momentálně ztrácejí pouhé tři body.

Statistiky zápasu Leeds – Brighton
Statistiky zápasu Leeds – BrightonOpta by Stats Perform

Leicester – Chelsea 1:3

Chelsea si poprvé od poloviny října připsala dvě ligová vítězství v řadě. Skóre utkání otevřel už v 11. minutě Ben Chilwell, který byl v týmu ze středu Anglie vychován. Následnou oslavou se však k fanouškům Lišek příliš uctivě nezachoval. Domácí na jeho gól dokázali zásluhou Patsona Daky zareagovat, v nastaveném čase první půle však rozhodl o třech bodech pro Blues jejich nejlepší střelec Kai Havertz.

Statistiky zápasu Leicester – Chelsea
Statistiky zápasu Leicester – ChelseaOpta by Stats Perform

Tottenham – Nottingham 3:1

Diváci na Tottenham Hotspur Stadium byli svědky střeleckého představení Harryho Kanea, jenž se v první půli prosadil nejdříve hlavou a poté z pokutového kopu. Zejména jeho zásluhou se Spurs po třech nepodařených soutěžních duelech dočkali nejen prvního vítězství, ale také první vstřelené branky. Tottenham tak vyhrál i druhý vzájemný ligový duel sezony a přiblížil se ke splnění současného cíle, tedy umístění v elitní čtyřce anglické soutěže.

Statistiky zápasu Tottenham – Nottingham
Statistiky zápasu Tottenham – NottinghamOpta by Stats Perform

Crystal Palace – Manchester City 0:1

U první šance hostů byl Haaland. Po rohu se k zakončení hlavou sice neprotlačil, ze druhé vlny ale dorážel Rodri. Jeho prudký volej však dokázal Vicente Guaita zpacifikovat. Vzápětí se na levé straně šikovně uvolnil Jack Grealish a potáhl si balon až na hranici vápna. Z dobré pozice vypálil, jenže přízemní pokus těsně minul přední tyč. Ve 28. minutě přišla první velká příležitost Haalanda, který si rychlou změnou pohybu vypracoval pozici k uklizení balonu do odkryté sítě.

Pohotové zakončení mu ovšem nevyšlo a bránu přestřelil. Chvíli nato se nejlepší střelec Premier League nepáral s nástřelem z úhlu, avšak Guaita znovu zasáhl. I ve druhé půli v držení míče naprosto dominovali hosté. Zhruba 10 minut po změně stran se na hranici vápna soupeře urodila pro Citizens příležitost přímého kopu. Tvrdá rána Phila Fodena na stranu Guaity ale španělského gólmana nepřekvapila. Právě anglického křídelníka vzápětí vystřídal Julián Álvarez, který se ihned blýskl pěknou individuální akcí.

Statistiky zápasu Crystal Palace – Manchester City
Statistiky zápasu Crystal Palace – Manchester CityOpta by Stats Perform

Na dobré převzetí balonu však Argentinec nenavázal přesnou střelou. Už to vypadalo, že hosté na hřišti outsidera zaváhají, to by ale nesměl přijít nešikovný a především zbytečný zákrok Michaela Oliseho ve vápně, jenž znamenal pokutový kop pro City. Zároveň se jednalo o skvělou příležitost pro Haalanda k napravení promarněné šance z první půle. Nor tentokrát zachoval chladnou hlavu a rozhodl o triumfu svého týmu.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport