Manchester City si doma poradil s oblíbeným soupeřem. Arsenal se na tři body nadřel

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Manchester City si doma poradil s oblíbeným soupeřem. Arsenal se na tři body nadřel
Aktualizováno
Phil Foden se postaral o první branku City.
Phil Foden se postaral o první branku City.AFP
Manchester City porazil ve 26. kole Premier League na vlastním hřišti Newcastle 2:0. Po většinu utkání se hrálo jen na jednu bránu, přičemž zlom přišel už v 15. minutě kdy se prosadil Phil Foden (22). Na toho po pauze navázal ještě Bernardo Silva (28). Svůj zápas dotáhl do vítězného konce i Arsenal. Bournemouth se proti londýnskému celku sice nejprve ujal vedení 2:0, Kanonýři poté ovšem skóre otočili a triumfovali 3:2.

Manchester City – Newcastle 2:0

Už po necelých 60 vteřinách se k hlavičce dostal úplně volný Ilkay Gündogan, ale z nadějné pozice mířil těsně nad břevno. Sky Blues si tak museli na první zásah počkat do 15. minuty. Foden podnikl krásný individuální průnik do šestnáctky, při kterém obešel několik protihráčů a prostřelil bezmocného gólmana.

Po půlhodině hry převahu Manchesteru málem využil také Erling Haaland. Norský kanonýr se prodral k centru z levé strany, jenže hlavičkoval těsně vedle. Krátce nato selhal v jediné příležitosti Newcastlu Callum Wilson. Zkušený útočník po přihrávce Kierana Trippiera do malého vápna netrefil míč a nepotrestal ojedinělé zaváhání domácí obrany.

Manchester byl lepším týmem.
Manchester byl lepším týmem.Opta by Stats Perform

Také po změně stran dominovali domácí, kteří balon soupeři příliš nepůjčovali a postupnou kombinací se snažili nacházet skulinky v defenzivě černobílých. To se však Citizens dlouho nedařilo, což mohl v 64. minutě potrestat Joelinton. Brazilec ovšem zopakoval Wilsonovo zaváhání z první půle, když zcela nehlídaný minul centr směřující přímo před bránu.

O chvíli později zmařil šance Newcastlu na bodový zisk Silva. Bývalý hráč Monaka a Benfiky střílel v pádu, přesto dokázal zamířit nechytatelně k pravé tyči. V závěru se ještě pokusil navýšit náskok světlemodrých Foden, proti jeho přízemní ráně ale tentokrát skvěle zasáhl Nick Pope.

Střelecké pozice Manchesteru City
Střelecké pozice Manchesteru CityOpta by Stats Perform

Arsenal – Bournemouth 3:2

Kanonýři ani nestihli nasát atmosféru domácího stadionu a po devíti sekundách už museli vydýchat překvapivou trefu Bournemouthu, když druhý nejrychlejší gól v historii soutěže vstřelil Philip Billing. O expresní odpověď se mohl postarat Martin Ödegaard, jehož dalekonosný pokus nádherně vykryl Neto. Brazilský gólman poté neskutečně vytěsnil i dorážku Bukaya Saky.

Arsenal sice poté herně dominoval, další obrovskou šanci si ovšem připravili hosté. Dango Ouattara však na malém vápně zamířil pouze do skvěle postaveného gólmana. Domácí se do poločasové pauzy dvakrát dožadovali penalty, rozhodčí ale jejich prosby nevyslyšel.

Lodnýňanům po návratu z kabin nestačil k vyrovnávací trefě ani vyšší rychlostní stupeň, kterému defenziva Třešní často i s dávkou štěstí úspěšně odolávala. Bournemouth si tak v 57. minutě připsal další šokující trefu. Po rohovém kopu si ve vápně udělal prostor Marcos Senesi, jenž hlavičkoval nechytatelně pod nohy gólmana.

Kanonýři se o chvíli později dočkali kontaktní branky, když Thomas Partey poslal z blízkosti míč přesně k pravé tyči. Domácí se s vervou hnali za vyrovnáním, které v 70. minutě zařídil svým premiérovým gólem v Premier League střídající Ben White. Do obrovské euforie poslal diváky na Emirates Stadium v poslední nastavené minutě Nelson, jenž z hranice šestnáctky propálil vše, co mu stálo v cestě.

Aston Villa – Crystal Palace 1:0

Aston Villa zdolala na vlastním stadionu trápící se Crystal Palace 1:0. Smolařem utkání se stal hostující stoper Joachim Andersen, jenž se vlastním gólem v první půli zasloužil o jedinou branku duelu. Svěřenci Unaie Emeryho se tak díky druhému vítězství v řadě vzdálili svému soupeři už na sedm bodů, naopak Eagles na tříbodový zisk čekají od Silvestra.

Brighton – West Ham 4:0

Brighton si bez větších potíží poradil 4:0 s West Hamem. Vítěznou branku utkání si z penalty připsal Alexis Mac Allister. Domácí tak napravili zaváhání z předchozího kola a dál pokračují v útoku na pohárové příčky. Naopak Kladiváři, kteří na jihu Anglie zvítězili naposledy v roce 2011, zůstali namočení v boji o setrvání mezi elitou. V jejich dresu odehrál 76 minut Tomáš Souček, do děje střetnutí se ale zapsal pouze inkasovanou žlutou kartou. Vladimír Coufal stále neopustil listinu zraněných.

Chelsea – Leeds 1:0

Chelsea přehrála Leeds poměrem 1:0 a zlomila pětizápasovou sérii bez ligového vítězství. Rozhodující trefou se o tři body zasloužil Wesley Fofana, který tak oslavil premiérový zásah v domácí soutěži v dresu Blues a zároveň ukončil střelecké trápení londýnského celku. Ten se totiž prosadili po dlouhých sedmi soutěžních poločasech.

Wolves – Tottenham 1:0

Fotbalisté Wolverhamptonu zvítězili na vlastním stadionu nad Tottenhamem 1:0. Od začátku byli hosté daleko aktivnějším celkem, avšak obrana oranžových fungovala jak švýcarské hodinky. Jejím klíčovým článkem byl brankář José Sá, jenž zlikvidoval několik pokusů z kopaček fotbalistů londýnského celku. O setrvání třech bodů na Molineux Stadium pak rozhodl v 82. minutě Adama Traoré.

Southampton – Leicester 1:0

Zápas ve prospěch domácích rozhodl ve 35. minutě Carlos Alcaraz. Mladý Argentinec se prosadil jen chvíli poté, co jeho spoluhráč James Ward-Prowse neproměnil pokutový kop. Kapitán Southamptonu tak promarnil příležitost gólově ozdobit své 330. představení v dresu Saints v nejvyšší soutěži, díky němuž se stal rekordmanem klubu.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport