Livesport hráč kola české ligy: Kolumbijský poklad Plzně i africký prcek ze Zbrojovky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport hráč kola české ligy: Kolumbijský poklad Plzně i africký prcek ze Zbrojovky
Jhon Mosquera oslavil získanou penaltu tradičním tanečkem.
Jhon Mosquera oslavil získanou penaltu tradičním tanečkem.FC Viktoria Plzeň
Až nečekaně jednoznačný průběh měl šlágr 9. kola FORTUNA:LIGY i celého podzimu mezi Plzní a Slavií. Domácí zvítězili v neděli jasně 3:0 a vděčit za to mohou hlavně jednomu muži. A to svému rychlíkovi Jhonu Mosquerovi (32), po zákroku, na nějž se už v první minutě vykartoval Brazilec Eduardo Santos. Kolumbijský fotbalista tak daroval svému týmu penaltu i přesilovku, navíc krátce nato skóroval sám a po zásluze se stal naším Hráčem kola. Kdo se umístil v těsném závěsu za ním?

Jhon Mosquera (FC Viktoria Plzeň)

Byl to jeho zápas. Kolumbijský rychlík Jhon Mosquera se stal jednou z předních hvězd plzeňské Viktorie ve šlágru 9. kola proti Slavii, kterou de facto pohřbil hned na startu. Už v první minutě zápasu ho totiž brazilský stoper Eduardo Santos stáhnul při úprku k zemi, za což následoval pokutový kop i červená karta.

Míč si na puntík postavil Tomáš Chorý a nezaváhal, ve 21. minutě se navíc prosadil sám Mosquera. Ten po rohovém kopu na zadní tyči duchapřítomně dopravil míč do brány a Viktoria vedla už 2:0, svou rychlostí a skvělým čtením hry byl navíc tento kolumbijský šikula permanentním nebezpečím i dál. Dosti ledabylá a oslabená defenziva Pražanů si s ním zkrátka nevěděla rady. A to jak při jeho výpadech po lajně, tak i při standardkách.

"Nakonec jsme dali tři branky, takže já jsem velmi spokojen. Mosquera sehrál výborné utkání a hodně se zapříčinil o to, že jsme dneska vyhráli. Jsme rádi, že jsme skolili takhle silného protivníka. Mluvit teď o titulu je však ještě předčasné," uvedl po triumfu 3:0 trenér Michal Bílek, který ve rtuťovitém Kolumbijci našel svůj jihoamerický poklad.

Další hvězdy víkendu

Wale Musa Alli (FC Zbrojovka Brno)

Že má v sobě rychlost geparda, se v Brně už moc dobře vědělo. V zápase s Teplicemi však záložník z Nigérie Wale Musa Alli názorně převedl i to, že má zatraceně dobrou střelu. V 19. minutě si ukázkově nadzvedl míč na pravačku a pak poslal nechytatelnou ránu k tyči, na kterou brankář Filip Mucha zkrátka neměl žádnou šanci zareagovat.

Pro Alliho to byl jeho premiérový gól v české lize, k němuž záhy přidal celkově třetí asistenci. A ačkoliv měří jen 155 centimetrů, při své snaze procedit míč k Michalu Ševčíkovi si počínal jako buldozer, jehož zkrátka nelze zastavit. V druhé půli pak mohl svou zápasovou bilanci vylepšit na 2+1, s jeho svižnou ránou si však Mucha poradil. Moravané tak s Teplicemi remizovali 2:2.

"Jsme za Alliho moc rádi. Potřebujeme od něj takový přínos. Dokáže obejít hráče, ale někdy neumí situaci ve vápně dobře vyhodnotit. Každopádně pořád je ještě mladý hráč, který potřebuje přivyknout české lize, která je hodně taktická a soubojová. Každý zápas, ze kterého má dobrý pocit, ho může motivovat k další práci. Věřím, že může být ještě hodně platný," poznamenal trenér Zbrojovky Richard Dostálek, který si tohoto mladého Afričana vyhlédl v létě v rakouském Amstettenu.

Denis Ventúra (SK Sigma Olomouc)

Svůj první ligový gól o víkendu oslavil i olomoucký zvířecí detektiv, tedy záložník Denis Ventúra. Slovenská letní posila z maďarského Gyirmotu nastoupila v prvním kole na hřišti Baníku, kvůli zranění však další zápas přidala až před dvěma týdny na půdě Pardubic. Tehdy šel Ventúra na plac jako střídající hráč, to v sobotu v Českých Budějovicích už odehrál plnou porci 90 minut.

A trenér Václav Jílek si za tento tah mohl gratulovat. Byl to totiž právě Ventúra, kdo si v první půli naběhl na rohový kop Radime Breiteho a střelou z první poslal svůj tým do vedení, navíc se ještě do přestávky dostal do další stoprocentní šance. Zkrátka potvrdil, že může být přínosem. A to i zahráváním standardních situací, které si občas vzal na starost. Až se ještě důkladněji sehraje se spoluhráči, bude velkou zbraní Hanáků.

"Sice ani nevím, kolik přesně budu muset za první gól zaplatit do kasy, ale dám to tam moc rád. Toto jsou pozitivní příspěvky. Zvlášť když má trefa nebyla žádným dílem náhody, nýbrž secvičenou akcí. Přesně takhle jsme to během týdne trénovali," přiznal slovenský fotbalista po utkání, v němž Olomouc zvítězila jasně 3:0.

Matěj Polidar (FK Jablonec)

Cenné tři body z hřiště soupeře dokázali o víkendu získat i fotbalisté Jablonce, kteří na horské půdě Slovácka uspěli 2:0. V oboustranně zajímavém zápase to přitom dlouho vypadalo, že ani přes množství šancí žádná branka nebude.

Své tutovky dlouho pálil i Matěj Polidar, který spolu s parťákem Janem Chramostou patřil k nejaktivnějším hráčům na place. Jenže se mu jaksi nedařilo přesně seřídit svou mušku.

Dokázal to až těsně před koncem, kdy právě s Chramostou utekl do přečíslení a pak neomylně zavěsil. Za svou píli byl tak po zásluze odměněn, navíc záhy na to skóroval i Jakub Považanec a Jablonec tak zvítězil 2:0.