Livesport hráč týdne české extraligy: Konrádův následovník i sváteční střelec z Vítkovic

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč týdne české extraligy: Konrádův následovník i sváteční střelec z Vítkovic

Livesport hráč týdne české extraligy: Konrádův následovník i sváteční střelec z Vítkovic
Livesport hráč týdne české extraligy: Konrádův následovník i sváteční střelec z VítkovicProfimedia
Hokejová extraliga dala sbohem šestému hracímu týdnu, který nabídl ve třech dnech 13 utkání. A v drtivé většině z nich se bylo na co dívat. Další chvilku slávy zažil plzeňský přesilovkový fantom Aleksi Rekonen (29), čtyřmi body ve dvou duelech upoutal pozornost sparťanský David Tomášek (26), Vítkovice poslal do čela sváteční střelec Patrik Koch (25) a premiéru snů zažil olomoucký brankář Jan Lukáš (29), který si díky fantastickému výkonu a vychytané nule vysloužil titul Livesport hráč kola české extraligy.

Jan Lukáš (Olomouc)

Asi to nikdo nečekal. Po odchodu Davida Krejčího byla Olomouc pasována do spodních pater extraligy. Ale ono je to všechno úplně jinak. Moře patří s 19 body třetí příčka tabulky a pokud zvládne utkání, které má oproti prvním dvěma celkům k dobru, bodově dorovná první Pardubice. Jak je to vůbec možné? Svěřenci trenéra Jana Tomajka mají nejlepší defenzivu v soutěži, které kralují dva muži v masce – Branislav Konrád a nově Jan Lukáš.

Kohouti už potřetí v sezoně a dokonce podruhé v řadě udrželi čisté konto, o nějž se tentokrát zasloužil při své premiéře v aktuálním ročníku Jan Lukáš. Odchovanec Olomouce navázal na neotřesitelnou jedničku Hanáků, pochytal 42 střel královéhradeckých hokejistů a zařídil svému týmu první čisté konto z ledové plochy soupeře.

"Bylo to těžké, půl roku jsem nechytal," řekl po zápase Lukáš a vzápětí dodal: "Říkal jsem si, že nemám co ztratit." Gólman, který v extralize působil mimo Olomouc také na Spartě, si připsal svou sedmou soutěžní nulu v kariéře. V klubu, jehož domovu se přezdívá "plechárna", bojuje o místo s aktuálně nejlepším brankářem ligy Branislavem Konrádem. "Braňo je prostě kvalitní gólman. Má za sebou iks národních startů, olympiády a těžké zápasy. Snažím se k němu přiblížit," uzavřela hvězda šestého extraligového týdne.

Další hvězdy týdne

Aleksi Rekonen (Plzeň)

Tři zápasy se Aleksi Rekonen v novém působišti rozkoukával, ale 25. září to na extraligových stadionech pořádně rozbalil. Ke dvěma trefám do sítě Sparty přidala finská posila Plzně v následujícíh kolech další tři a sedm asistencí – patří mezi nejproduktivnější hráče soutěže.

"Myslím si, že jsem dobrý bruslař, vnímám svou sílu v útočném pásmu, nicméně se snažím přinést celoplošný hokej, tedy pomáhat i vzadu. Využít tedy právě to bruslení," říkal rodák Helsinek při příchodu na západ Čech.

Jeho specialitou v dresu Indiánů jsou však přesilovky, neboť právě v rámci speciální formace zaznamenal hned čtyři z pěti svých branek. Jednu přidal i v uplynulém týdnu, když v pátek mířil přesně do sítě Třince. Bodově ještě vydařenější večer zažil v neděli, kdy dvěma asistencemi přispěl k výhře Škodovky 4:3 nad Litvínovem.

David Tomášek (Sparta)

Jako jeden z mála zkušených byl u posledního sparťanského vystoupení v Lize mistrů. Doma proti Jukuritu zaznamenal David Tomášek bilanci 1+1, prohru českého týmu však neodvrátil (3:6). Na svůj individuální výkon dokázal navázat také na domácí scéně, když v pátek gólem a asistencí přispěl k výhře 5:2 nad Kladnem.

Právě na ledě vyprodaného ČEZ Stadionu se prosadil v přesilové hře. Nejprve udržel u mantinelu puk, chytře jej posunul za sebe a odjel clonit před brankáře Bowa. Jakub Krejčík se nerozpakoval nahodil kotouč na kladenskou svatyni a Tomášek šikovnou tečí zaznamenal svou teprve druhou branku v sezoně.

A když se vytáhlému snajprovi podařilo zapsat další dva body (0+2) také v neděli proti Třinci (2:4), nechybělo jeho jméno v pozápasových statistikách už pošesté v řadě.

Patrik Koch (Vítkovice)

Výhra 2:0, premiérové dva góly, tři body a posun na první místo. Vítkovický Patrik Koch zažil v neděli dost možná nejlepší zápas své hokejové kariéry. V souboji s Kladnem totiž bek Ridery během minuty a 23 vteřin vstřelil dvě branky, díky nimž Ostravané poskočili do čela extraligové tabulky.

"Jen jsem reagoval na situaci, která vznikla. Zkusil jsem se tam natlačit a vyšlo to," líčil svou první trefu v aktuální ročníku sváteční střelec Koch. Pochvalu si nevysloužil jen od přítomných diváků, ale také od trenéra Miloše Holaně: "Patrik zaslouží pochvalu. Risknul to, bylo tam čistě vyhrané buly Rosťou Maroszem, dobrá clona před gólmanem. Přesně tak to chceme hrát."

V devíti zápasech stihl vítkovický obránce zaznamenat kromě výše zmíněných dvou gólů také tři asistence. Špatně si nevede ani v Radegast indexu, kde je se 30 body ve srovnání se zbytkem soutěžě na osmém místě – dominuje především v hitech (13, 3. místo v extralize).