Mané znovu vítězem, podruhé za sebou se stal nejlepším africkým fotbalistou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mané znovu vítězem, podruhé za sebou se stal nejlepším africkým fotbalistou

Sadio Mané už střílí góly v dresu Bayernu.
Sadio Mané už střílí góly v dresu Bayernu.Profimedia
Nejlepším africkým fotbalistou za sezonu 2021/22 se stal senegalský útočník Sadio Mané (30). Letní posila Bayernu Mnichov navázala na triumf z roku 2019, v minulých dvou letech se vítěz kvůli koronavirové pandemii nevyhlašoval. Mané za sebou nechal bývalého spoluhráče z Liverpoolu Egypťana Muhammada Salaha a brankáře Chelsea a dalšího Senegalce Édouarda Mendyho.

Výsledky byly vyhlášeny na galavečeru v Rabatu. Anketa se letos nově vyhodnocovala za uplynulou sezonu, nikoliv za kalendářní rok.

Salah s Maném prožili s Liverpoolem úspěšnou sezonu, kromě zisku Anglického a Ligového poháru se dostali i do finále Ligy mistrů a v anglické lize skončili těsně druzí. Egyptský kanonýr se potřetí v kariéře stal nejlepším střelcem Premier League, jeho kolega z útoku "Reds" ho ale výrazně předčil na reprezentační úrovni.

Mané dovedl jako hvězda týmu Senegal nejen k premiérovému triumfu na africkém Poháru národů, ale i k postupu na mistrovství světa v Kataru. Třicetiletý útočník v obou případech proměnil ve finálovém utkání rozhodující penaltu v rozstřelu právě proti Salahově Egyptu.

Bývalý hráč Met, Salcburku a Southamptonu je druhým Senegalcem, který anketu trenérů a kapitánů národních týmů z Afriky ovládl. Před ním uspěl v letech 2001 a 2002 El Hadji Diouf.