Maroko – Portugalsko 1:0. Africký výběr si poprvé v historii zahraje semifinále MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maroko – Portugalsko 1:0. Africký výběr si poprvé v historii zahraje semifinále MS
Aktualizováno
Maroko – Portugalsko 1:0. Africký výběr si poprvé v historii zahraje semifinále MS
Maroko – Portugalsko 1:0. Africký výběr si poprvé v historii zahraje semifinále MSOpta by Stats Perform / AFP
Maroko dosáhlo ve čtvrtfinále mistrovství světa historického úspěchu, když po vítězství 1:0 nad Portugalskem jako první africká země postoupilo mezi nejlepší čtyři celky. Rozhodující zásah zaznamenal ve 42. minutě Youssef En-Nesyri (25), jenž se zároveň stal nejlepším marockým kanonýrem na světových šampionátech. Lvi z Atlasu navíc na letošním turnaji ze čtyř střetnutí s evropskými soupeři ani jednou neinkasovali. Smutek naopak zavládl u Cristiana Ronalda (37), který se ani při své páté účasti na nejprestižnějším fotbalovém turnaji medaile nedočkal.

Překvapivým postupem přes favorizované Španěly se stal Walid Regragui vůbec prvním africkým trenérem, který na mistrovství světa dovedl svůj tým do čtvrtfinále. V případě dalšího úspěchu by se navíc Maroko stalo historicky první zemí z černého kontinentu, která by si na světovém šampionátu zahrála o medaile. Portugalci v osmifinále rozstříleli Švýcarsko 6:1, přičemž role kanonýra se dokonale zhostil Goncalo Ramos, který premiérový start v základní sestavě oslavil hattrickem.

Sestřih zápasu Maroko – Portugalsko (1:0)
Livesport

Tentokrát se však do hry příliš nedostával, neboť marocká defenziva byla tradičně skvěle připravená. Oba celky tak hrozily zejména ze standardních situací, hlavičky Joaa Félixe ani En-Nesyriho na opačné straně ale ke změně skóre nevedly. První jmenovaný se po uplynutí úvodní půlhodiny odhodlal k pokusu šajtlí, míč se nicméně kvůli teči obránce Jawala El Yamiqa odrazil těsně mimo branku.

Chvíli před pauzou zaskočili soupeře Maročané. Útočník Sevilly En-Nesyri využil zmateného vyběhnutí brankáře Dioga Costy a z metrového výskoku poslal balon do sítě. Ve vyhroceném nastavení první půle následně trefil Bruno Fernandes břevno a Portugalci se dožadovali odpískání hned několika penalt, rozhodčí ale jejich volání nevyslyšel.

Statistiky utkání Maroko - Portugalsko 1:0.
Statistiky utkání Maroko - Portugalsko 1:0.Opta by Stats Perform

Pro Evropany mohlo být ještě hůř, když nejistého Costu málem překonal po dalším z centrů dorážející El Yamiq. Portugalci se nicméně s příchodem Ronalda vzchopili a hráči v červeném se dostali pod tlak. V 58. minutě hlavou nejdříve zahrozil jinak nevýrazný Ramos, chvíli po něm Fernandes dělovkou z hranice vápna přestřelil.

Od té doby si ovšem ofenziva Portugalců vybrala opět slabší momenty a pořádně zahrozila až několik minut před koncem základní hrací doby díky ráně Joaa Félixe. Jenže i v tomto případě zasáhl bezchybný Bono, jenž na začátku nastavení vychytal i přízemí pokus Ronalda. Svěřencům Fernanda Santose nepomohl k vyrovnání ani zkrat střídajícího Walida Cheddiry, který v rozmezí dvou minut nasbíral dvě žluté karty.

Přehled zápasu Maroko - Portugalsko 1:0

Maroko tedy opět šokovalo svět a jako první africký tým v historii si zahraje semifinále mundialu. O postup do finále si Lvi z Atlasu zahrají 14. prosince s lepším z dvojice Anglie–Francie.

Livesport hráč utkání: Youssef En-Nesyri (Maroko)