Marseille – PSG. Poslední tři bitvy: Messi s Mbappém na nule, na Olympique umí Neymar

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Marseille – PSG. Poslední tři bitvy: Messi s Mbappém na nule, na Olympique umí Neymar
Neymar (vlevo) zařídil rozhodnutí ve dvou z minulých tří duelů proti Marseille.
Neymar (vlevo) zařídil rozhodnutí ve dvou z minulých tří duelů proti Marseille.
Reuters
Ve Francii není většího zápasu, než když proti sobě nastoupí fotbalisté Paris St. Germain a Olympique Marseille. Obvykle vyhrocený duel, přezdívaný Le Classique, svádí dohromady zástupce dvou největších francouzských měst a také dvou historicky nejúspěšnějších klubů. Poslední roky má navrch PSG, ovšem letos jej vyslanci z Azurového pobřeží úspěšně prohánějí. Jaké byly poslední tři vzájemné duely?

17. dubna 2022, PSG – Marseille 2:1

Vytvořené šance: Messi a Mbappé 0.

I loni šlo o duel prvního s druhým, jenže po výhře domácích zel mezi oběma týmy 15bodový kaňon. A Pařížané tak mohli šest kol před koncem dát v klidu chladit šampaňské. Přitom Marseille dorazilo odhodlané ztrátu stáhnout, v té době se pyšnilo osmi výhrami v řadě napříč všemi soutěžemi. Jenže už po 12 minutách prohrávalo, když nádherný Verrattiho centr z dobrých 40 metrů od branky proměnil v plném běhu v gólový oblouček Neymar.

Hosté vyrovnali po zmatku v šestnáctce domácích, kdy gólman Donnarumma srazil míč po rohu tak nešikovně, že se ten po sérii odrazů dostal k volnému Čaletovi-Carovi. Útok PSG táhl Neymar, Messi s Mbappém moc nebezpeční nebyli. Brazilec na konci první půle nastřelil ve vápně soupeřovu ruku a Mbappé svým 21. ligovým zásahem sezony rozhodl z penalty.

16. října 2022, PSG – Marseille 1:0

Červené karty: 0:1.

První vzájemný duel této sezony, který se výrazně podílel na současném pětibodovém odstupu PSG v čele ligové tabulky. Marseille předvedlo v Parku princů výborný výkon, domácím se ve všech směrech vyrovnalo, jenže nesvedlo proměnit v gól ani jednu ze svých sedmi střel mezi tři tyče. Však byl také Ital Donnarumma třetím nejlépe hodnoceným hráčem utkání. Před ním skončili už jen Neymar s Mbappém, kteří zařídili jediný gól zápasu.

A opět k tomu došlo v nastavení úvodního poločasu. Druhý jmenovaný poslal uvnitř šestnáctky míč mezi tři obránce a Brazilec jej usměrnil o tyč do sítě. Že se mezi oběma týmy často jiskří, potvrdil 20 minut před koncem Gigot, jenž na půlce sestřelil Neymara a byl vyloučen. Ve třetím ze čtyř vzájemných zápasů toho období tak byla udělena červená karta.

8. února 2023, Marseille – PSG 2:1

Střely na branku: 8:3.

Jen necelé tři týdny starý zápas, který vyvolal velký ohlas. I když šlo "pouze" o osmifinále národního poháru. Domácí totiž nejen senzačně zvítězili a zmírnili krutou bilanci s PSG, které z předchozích 26 duelů porazili jedinkrát (!), navíc svého soupeře jednoznačně přestříleli. Hostům chyběl zraněný Mbappé, Messi a spol. si s obranou Olympique příliš rady nevěděli. A když už se Neymar do šance dostal, zkazila mu radost tyč.

Jediný gól poražených vsítil Sergio Ramos hlavou po rohu a vymazal tak předchozí penaltu, z níž šli domácí do vedení. Duel ovšem rozhodl nádhernou ranou Malinovskij. Francouzský pohár tak zůstává jedinou trofejí, jež chybí v nepřeberné Messiho sbírce. V jeho kariéře totiž platí pravidlo, že zvedl nad hlavu pohár ve všech soutěžích, v nichž kdy nastoupil.