Události Ligue 1: PSG se nachází v krizi, Marseille je zpět ve hře o titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Ligue 1: PSG se nachází v krizi, Marseille je zpět ve hře o titul
Marseille je stále ve hře o mistrovský titul.
Marseille je stále ve hře o mistrovský titul.
Profimedia
Trápení PSG v Ligue 1 nebere konce. Obhájci titulu nezvládli zápas v Monaku a připsali si čtvrtou soutěžní porážku v roce 2023. Nabídnutou šanci využila Marseille, která po výhře v Clermontu ztrácí na první místo už jen 5 bodů.

Zatímco podzimní částí sezony projelo PSG bez jediné porážky na domácí i evropské půdě, v novém roce je to úplně jiný příběh. Pařížané z posledních 10 soutěžních zápasů dokázali vyhrát jen 5 a hned čtyřikrát odcházeli ze hřiště jako poražený tým. Naposledy v sobotu, kdy venku podlehli Monaku 1:3. A to ještě mohli být rádi, že je podržel brankář Gianluigi Donnarumma. Domácí hráči totiž na jeho bránu vyslali hned 9 střel. 

Samotná porážka v Monaku by za normálních okolností nebyla vyloženě katastrofa. PSG chyběli zranění Mbappé, Messi či Verratti, další hráče trenér Galtier pošetřil na úterní zápas Ligy mistrů proti Bayernu. Kádrem obhájců titulu se těsně před zápasem prohnala nepříjemná viróza. Fanoušky PSG ale musel zneklidnit hlavně způsob, jakým hráči Monaka svého soupeře přejeli. Zápas chvílemi působil dojmem, jako by aspirant na poháry doma hostil lehce podprůměrný tým ze středu tabulky. 

Monaco bylo výrazně lepším týmem.
Opta by Stats Perform

PSG se venku nedaří

Nebylo to navíc zdaleka poprvé, kdy PSG nezvládlo venkovní zápas proti silnému soupeři. Jen pár dnů zpátky se nechalo podobně přejet Marseille, která na Vélodromu favorita porazila 2:1 a vyřadila ho z Coupe de France. V týdnech předtím pak Galtierův tým nezvládl ligové zápasy v Lens a Rennes, kde se nechal domácími celky poměrně jasně přehrát. Před blížícím se dvojzápasem s Bayernem Mnichov by forma PSG měla gradovat, děje se ale pravý opak. 

Pařížané se navíc potýkají i s problémy mimo hřiště. Hrubě se nepovedlo zimní přestupové období, kdy se nepodařilo získat ani jednu z několika vytipovaných posil. V útoku zoufale chybí zraněný Kylian Mbappé, na jehož návrat čekají všichni jako na smilování. A špatné výsledky začínají stupňovat napětí uvnitř klubu. Obránce Presnel Kimpembe musel po zápase v Monaku uklidňovat rozzuřené fanoušky, přímo v kabině se pak Neymar a Marquinhos pohádali se sportovním ředitelem Luisem Camposem, kterému se nelíbil přístup některých hráčů. 

Mizérii PSG s radostí sledují v Marseille. Olympique už největšího rivala vyřadil z Coupe de France a bez šance není ani na ligové scéně. Svěřenci trenéra Igora Tudora jsou od restartu soutěží po mistrovství světa ve výborné formě, v ligové tabulce vystoupali na 2. místo a na obhájce trofeje aktuálně ztrácí už jen 5 bodů. Za dva týdny se přitom oba rivalové utkají ve vzájemném zápase. A hrát se bude na Vélodromu, kde před pár dny Marseille zvládla PSG přehrát.

PSG a Marseille už dělí jen pět bodů.
Livesport

Olympique má své problémy, pokud by ale někdo mohl letos PSG sebrat titul, budou to velmi pravděpodobně Sánchez a spol. Po zimním posílení je kádr OM našlapaný ve všech řadách, na rozdíl od konkurence se ho už netýkají evropské poháry a všichni v klubu cítí, že tato sezona může být výjimečná. Pokud chce ale Marseille myslet na titul, musí se vyvarovat zbytečných ztrát, které pro ni byly v posledních letech typické. Prostor na chyby ale začíná docházet i samotnému PSG. 

Hráč kola 

Sobotní triumf Monaka nad PSG řídil hlavně jeden muž: Wissam Ben Yedder. Zkušený útočník už ve 4. minutě přihrál na gól Golovinovi a o čtvrthodinu později se sám zapsal mezi střelce, když precizní ranou z úhlu prostřelil Donnarummu. V nastavení první půle se pak Ben Yedder zjevil za obranou PSG a samostatný nájezd s přehledem proměnil v gól na konečných 3:1. 

Gól kola 

Bilal Brahimi sice za Nice nastupuje jen z lavičky, nijak mu to ale nebrání ve střílení parádních gólů. Před týdnem se krásně trefil do sítě Marseille, v tomto kole hned dvěma góly překonal obranu Ajaccia. Hlavně jeho druhá trefa byla výstavní. Útočník Nice si na pravé straně hřiště přebral míč, ve stylu Arjena Robbena si ho navedl na střed a nádhernou ranou levačkou vymetl šibenici v brance hostů.