Medaile přivezou. Češi sebevědomě přehráli Švýcary 11:3 a jdou do boje o zlato z MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Medaile přivezou. Češi sebevědomě přehráli Švýcary 11:3 a jdou do boje o zlato z MS
Aktualizováno
Medaile přivezou. Češi sebevědomě přehráli Švýcary 11:3 a jdou do boje o zlato z MS
Medaile přivezou. Češi sebevědomě přehráli Švýcary 11:3 a jdou do boje o zlato z MSČeský florbal/Barbora Reichová
Čeští florbalisté si po osmnácti letech zahrají o nejcennější kov z mistrovství světa. V semifinálovém zápase zničili Švýcarsko 11:3 a v neděli si se Švédskem zopakují finále z roku 2004. Tehdy v Curychu prohráli 4:6 a brali stříbrné medaile, tentokrát se pokusí navázat na vyrovnané utkání a dobrý výkon se Švédy ve skupině.

Skóre semifinálového utkání otevřel ve 2. minutě Mikuláš Krbec, který přijal dlouhou přihrávku Filipa Formana a z otočky propálil Pascala Meiera. I přesto, že Švýcaři v první třetině srovnali krok, šli čeští florbalisté do šaten za příznivého stavu 3:2 díky trefě kapitána Ondřeje Němečka.

Druhá dvacetiminutovka byla čistě pod taktovkou výběru trenéra Jaroslava Berky, který do švýcarské sítě nasázel čtyři góly. Utrpení domácích v ohlušující atmosféře mírnil trefou na 3:7 jen Patrick Andreas Mendelin.

V poslední třetině poslal Čechy zpět do pětigólového vedení Martin Tokoš. Švýcarům nezbývalo nic jiného než riskovat hru bez brankáře, kterou ztrestal sedm minut před koncem Marek Beneš.

Domácí vázli především v obraně. V utkání si z 25 střel nechali dát 11 gólů, dílo na české straně dokonali v závěru Forman a Jiří Besta. Dvacet vteřin před závěrečnou píšťalou pak ještě druhý brankář Martin Beneš vychytal nájezd Manuela Maurera a bylo rozhodnuto.

Ve finále Češi budou bojovat v neděli od 15:45. Zatímco soupeř Čechů Švédsko hrál zatím každé finále v historii existence světových šampionátů, Češi se do boje o zlato dostali teprve podruhé ze čtrnácti příležitostí.

Příznačně naposledy se jim to podařilo v Curychu v roce 2004, kde si v semifinále rovněž poradili s domácím celkem a ve finále padli se Švédy 4:6. Kromě tehdejšího stříbra získala česká reprezentace na MS ještě tři bronzy, šestkrát utkání o třetí místo prohráli.

Detail utkání Švýcarsko - Česko