Nikdo nečekal, že mi to takhle půjde, říká Salač o povedeném vstupu do sezony

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nikdo nečekal, že mi to takhle půjde, říká Salač o povedeném vstupu do sezony

Salač podruhé v kariéře ovládl anketu Zlatá řídítka.
Salač podruhé v kariéře ovládl anketu Zlatá řídítka.Profimedia
Skvělý vstup do sezony zažívá motocyklový jezdec Filip Salač (21). Jediný Čech startující v mistrovství světa se o víkendu v Le Mans potřetí v kariéře prosadil na stupně vítězů, poté co byl v kategorii Moto2 druhý. V průběžném pořadí šampionátu je po pěti odjetých závodech čtvrtý. Salač v rozhovoru s ČTK přiznal, že dosavadní výsledky překvapují i jeho samotného, a jeho cílem pro další část sezony je zaútočit na premiérové vítězství. Zároveň se chce udržet i v popředí celkové klasifikace.

"Myslím si, že nikdo nečekal, že mi to takhle půjde. Ani já sám. Musím to zaťukat na zuby a doufám, že v tom budeme pokračovat," přál si Salač, který v úterý v Praze podruhé v kariéře převzal Zlatá řídítka za vítězství v anketě novinářů a fanoušků o nejlepšího českého motocyklového jezdce loňského roku.

Pomohla změna přístupu

Český závodník startuje v MS pravidelně od roku 2019, letos se mu daří od začátku sezony. Hned na úvod byl v Portugalsku čtvrtý a ve všech odjetých Velkých cenách skončil v první desítce. "Co se stalo? Jedna z hlavních věcí je, že jsem změnil přístup. Mám zkušenosti z loňského roku, skvělou motorku. Všechno se zatím sešlo dobře a je to vidět na výsledcích," řekl Salač.

Rodák z Mladé Boleslavi je po přestupu z nejslabší kubatury Moto3 druhý rok součástí kategorie Moto2 a loňské zkušenosti považuje za podstatné. "Velká motorka je opravdu složitá. Jak na nastavení, tak poté v závodě. Je tam tolik věcí, co se člověk musí naučit a pochopit, jak udělat. Každý závod, každé kolo, co vyjedu na trať, se pořád učím. Najeté kilometry jsou hrozně znát," podotkl.

Salač hájí stejně jako loni barvy italského týmu Gresini Racing a i jeho představitelé jsou spokojeni. "V týmu je skvělá nálada. Tým má ohromnou motivaci stejně jako já. Zatím se nám daří, a jak už jsem řekl, doufejme, že to bude pokračovat," řekl.

Cílem je vítězství

Cíl pro další průběh sezony je jasný - vítězství. "Už mám tři druhá místa, to znamená, že o to více chci první. Uvidíme, jak to půjde. Nebudu na sebe dávat žádný velký tlak, ale určitě až bude příležitost sáhnout na první místo, tak se o to pokusím," řekl Salač.

Dobře si ale uvědomuje, že to nebude lehké. "Je tolik věcí, co se musí sejít... Nedá se to ani popsat. Prostě mi to musí sednout," podotkl s úsměvem. Základem je ale úspěšná kvalifikace, které se mu letos vcelku daří. "O to jednodušší je pak start závodu," řekl Salač.

Salačovi se v letošní sezoně daří.
Salačovi se v letošní sezoně daří.Profimedia

Na druhou stranu ale nechce v honbě za triumfem přehnaně riskovat. Myslí totiž i na celkové pořadí. "Těší mě, že jsme v popředí. Jak jsem říkal, nečekal jsem to. Teď, když jsem na tom bodově dobře, tak budu přemýšlet i nad celkovým umístěním a ne jen nad tím, aby se mi povedlo vyhrát jeden závod. Je to o tom přemýšlet a nedělat unáhlená rozhodnutí," dodal Salač.