Mrázek Chicagu vychytal výhru nad Ottawou, McDavid dosáhl na 100 kanadských bodů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mrázek Chicagu vychytal výhru nad Ottawou, McDavid dosáhl na 100 kanadských bodů

Petr Mrázek si připsal první výhru od 19. ledna.
Petr Mrázek si připsal první výhru od 19. ledna.Profimedia
Petr Mrázek (31) zastavil na ledě Ottawy 28 střel a dovedl v NHL hokejisty Chicaga k vítězství 4:3 v prodloužení. Český gólman si připsal výhru poprvé od 19. ledna. Filip Chytil (23) pomohl asistencí k vítězství New Yorku Rangers 5:4 po nájezdech v Edmontonu, v rozstřelu se ale neprosadil. Na straně poražených přihrál Connor McDavid (26) na dva góly a je prvním hráčem, který nasbíral v sezoně sto bodů (42+59). Lídr produktivity potřeboval k překonání trojciferné hranice pouze 56 utkání.

Ottawa – Chicago 3:4p

Patrick Kane dostal Chicago do vedení už po 44 sekundách hry, ale Ottawa otočila na 3:1. Shane Pinto vyrovnal tečí a další dvě branky vstřelili domácí na začátku třetí třetiny. Claude Giroux překonal Mrázka bekhendovým blafákem mezi betony a Brady Tkachuk zakončil povedenou souhru do prázdné branky.

Chicago se ale nevzdalo a utkání překlopilo na svou stranu z rychlých protiútoků. Sam Lafferty snížil v 51. minutě z úniku v oslabení a Kane se prosadil v čase 56:55 z přečíslení dva na jednoho. Z dalšího brejku ukončil zápas Andreas Athanasiou. Mrázek tak dosáhl výhry po měsíci, v posledních šesti startech vychytal týmu pouze bod.

"Na střídačce jsme byli i za stavu 1:3 pozitivní. Věděli jsme, že to s námi vypadá bledě, ale makali jsme dál. Hodně nám pomohl druhý gól, z ničeho nic to bylo 2:3 a věděli jsme, že máme šanci," řekl k obratu Kane, který přeskočil v historické tabulce produktivity amerických hráčů na čtvrtém místě Jeremyho Roenicka. Na kontě má 1217 bodů (441+776).

Ottawa má problémy s gólmany, Anton Forsberg i Cam Talbot jsou zranění. Příležitost tak dostal Mads Sögaard. "Za góly vůbec nemůže. Na konci zápasu jsme často ztráceli puk," podotkl Tkachuk. "To je NHL. Pokud na sekundu polevíte, může se stát tohle," uvedl kouč Ottawy D.J. Smith.

Edmonton – NY Rangers 4:5sn

Edmonton vedl i díky akcím McDavida ve 13. minutě 3:0 a po první třetině 4:1. Na obratu Rangers, kteří vyhráli posedmé v řadě, se podílel dvěma góly Chris Kreider. Po Chytilem vyhraném vhazování vstřelil v úvodu třetí třetiny kontaktní branku Alexis Lafreniere, který rozhodl v šestém kole i nájezdy. V rozstřelu dostal důvěru i Chytil, ale gólman Jack Campbell zastavil jeho pokus betonem.

"I když jsme prohrávali 1:4, tak skóre neodpovídalo hře. Využili dvě přesilové hry, zatímco naše velké šance pochytal Campbell, který byl v první třetině vynikající. Hráli jsme dobře, lehce to mohlo být po dvaceti minutách 4:4," uvedl trenér Rangers Gerard Gallant. "Ale zápas neskončil, pořád jsme měli ještě před sebou dvě třetiny a kluci zabojovali," dodal.

McDavid pokořil 100 bodů pošesté v kariéře, z aktivních hráčů dokázal stejný kousek jen Sidney Crosby. "Ani bych neřekl, že jsem překvapený, spíš jako vždy ohromený. Je to nejlepší hokejista na světě," uvedl útočník Zach Hyman na adresu McDavida, který je i nejlepším střelcem sezony. V závěsu je na druhém místě David Pastrňák z Bostonu, který ztrácí tři trefy.

Další zápasy NHL

New York Islanders zdolali Pittsburgh 5:4, přestože prohrávali 1:3 a ve 39. minutě ještě 2:4. Na výhře se podíleli Brock Nelson a Anders Lee shodně dvěma góly a jednou přihrávkou. Zápas rozhodl Zach Parise v čase 57:17 a stylově ozdobil svůj 1200. duel v NHL.

Anaheim podlehl doma Los Angeles 3:6. Na straně poražených sledoval zápas ze střídačky Lukáš Dostál, který si v minulém startu pokazil čísla sedmi inkasovanými góly. Kings vstřelili polovinu branek v přesilové hře, dvakrát se trefil Viktor Arvidsson.

Kompletní výsledky NHL

Tabulka NHL