Na čtvrtfinále EL se může těšit Manchester i Juventus, po penaltách naopak končí Arsenal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na čtvrtfinále EL se může těšit Manchester i Juventus, po penaltách naopak končí Arsenal

Aktualizováno
Marcus Rashford z Manchesteru United střílí jediný gól duelu na hřišti Betisu Sevilla.
Marcus Rashford z Manchesteru United střílí jediný gól duelu na hřišti Betisu Sevilla.AFP
Z postupu do čtvrtfinále Evropské ligy se radují fotbalisté Manchesteru United, Juventusu, Leverkusenu s Adamem Hložkem a Patrickem Schickem i šestinásobného vítěze soutěže FC Sevilla. Nejhladší cestu měl ovšem Feyenoord Rotterdam, který v dnešní odvetě nasázel Šachtaru Doněck sedm gólů. Na šestý z nich přihrál slovenský stoper Dávid Hancko, jenž tuto sezonu začal ještě v pražské Spartě. Se soutěží se naopak loučí londýnský Arsenal.

Arsenal – Sporting Lisabon 1:1, 3:5 na pen.

Jeho vyřazení je bezesporu největším překvapením osmifinále. Lídr Premier League se sice na Emirates Stadium těšil po prvním poločase z jednobrankového vedení, ve druhém dějství však doplatil na poměrně laxní přístup, který se mu nakonec stal osudným. Základ k postupu hostů položil parádní trefou téměř z poloviny hřiště Pedro Goncalves.

V prodloužení se do obrovské šance dostal domácí Leandro Trossard. Střídající Belgičan využil velmi nepřesné přihrávky Dária Essuga a hnal se sám na branku. Skákající míč dokonce dostal za vyběhnuvšího gólmana, jenže jeho pokus skončil pouze na tyči. V závěru ještě skvělými zákroky podržel hosty brankář Adán, a na řadu tak přišly pokutové kopy.

Těch se už však nemohl zúčastnit Manuel Ugarte, jenž dostal červenou kartu za faul na Bukaya Saku. V penaltovém rozstřelu byl nakonec šťastnější Sporting, jemuž zajistil postup rozhodující trefou Nuno Santos. Portugalský tým tak šokoval domácí fanoušky a poprvé od sezony 2017/18 proklouzl do čtvrtfinále Evropské ligy. 

Betis Sevilla – Manchester United 0:1

Manchester nedopustil v odvetě drama a pohlídal si postup. První půle přitom jasně patřila domácím v čele s Juanmim, jenž byl do pauzy sám stejně střelecky aktivní jako celý tým hostí dohromady. Sílu španělských protiútoků ale dokázali Rudí ďáblové se štěstím odvrátit. Po změně stran se navíc prosadil pohlednou střelou z dálky Marcus Rashford a stvrdil jak postup, tak svou skvělou formu. Napříč soutěžemi se v této sezoně podílel už na 34 gólech United. Proti Betisu se prosadil i před týdnem a šestou trefou se dostal do čela tabulky střelců soutěže. 

Freiburg – Juventus 0:2

Hostům obrovským způsobem pomohl domácí obránce Manuel Gulde, jenž ve 44. minutě viděl po hře rukou v pokutovém území červenou kartu. Následnou penaltu bez problému proměnil kanonýr Dušan Vlahovič a zajistil tak svému celku postup do čtvrtfinále. Pro Srba to byl 20. gól v dresu Juventusu, od jeho příchodu do klubu nevstřelil žádný jiný hráč víc branek. "Stará dáma" vyhrála devátý z posledních 11 soutěžních utkání.

Ferencváros – Leverkusen 0:2

Leverkusen ovládl poměrem 2:0 i odvetu s Ferencvárosem na jeho půdě. O vítěznou trefu utkání se postaral už ve 3. minutě Francouz Moussa Diaby, který prodloužil sérii svého celku bez porážky na šest klání v řadě. Do utkání nenastoupil český reprezentant Patrik Schick, jenž kvůli poraněným tříslům zmešká i blížící se reprezentační sraz. Adam Hložek naskočil do hry v 71. minutě.

Fenerbahce – FC Sevilla 1:0

Fenerbahce zdramatizovalo duel se Sevillou, výhra 1:0 mu ovšem po porážce 0:2 ve Španělsku na postup nestačila. Fanoušci hnali istanbulský klub za vyrovnáním stavu dvojutkání až do samotného konce, penaltová trefa Ennera Valencii ze 41. minuty se však nakonec ukázala být jedinou brankou klání. Ekvádorec se v této sezoně podílel už na 31 gólech istanbulského klubu, v pohárové Evropě už ale v ročníku další nepřidá.

Feyenoord – Šachtar Doněck 7:1

Domácí si proti Šachtaru nečekaně zastříleli. Už v prvním poločase padly do sítě ukrajinského velkoklubu tři góly. Výborné utkání odehráli Oussama Idrissi a Orkun Kökcü, oba vsítili dvě branky. Tým z Rotterdamu zároveň potvrdil skvělou formu na svém stadionu, jelikož před vlastním publikem v celé letošní sezoně dosud ani jednou neprohrál. Loňský finalista Evropské konferenční ligy zaokrouhlil sérii bez porážky na 20 soutěžních zápasů, naposledy prohrál 27. října ve Štýrském Hradci.

San Sebastian – AS Řím 0:0

AS Řím si pohlídalo výsledek z úvodního střetnutí a remíza 0:0 v San Sebastianu mu stačila na postup. První půle byla z hlediska výkonů opatrná, neuznaný gól Chrise Smallinga ze závěru úvodního dějství byl tím jediným, který nakonec diváci v utkání viděli. To ale Římany vůbec nemuselo mrzet, i tak totiž účastí ve čtvrtfinále navázali na letošní úspěchy italských celků v evropských pohárech.

St. Gilloise – Union Berlín 3:0

Hráči belgického St. Gilloise předvedli proti Unionu Berlín kompaktní výkon, díky kterému doma přehráli favorizovaného soupeře 3:0 a zajistili si tak postup do čtvrtfinále. Vítěznou trefu naservíroval domácím sám soupeř, když si nedokázal poradit s rozehrávkou, a umožnil v 18. minutě maltskému záložníkovi Teddymu Teumovi skórovat v letošních pohárech už potřetí. Poražení navíc dohrávali v deseti.