Na základní sestavu jsem nemyslel ani v těch nejdivočejších snech, zářil objev Ramos

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na základní sestavu jsem nemyslel ani v těch nejdivočejších snech, zářil objev Ramos

Goncalo Ramos zazářil při své premiéře na světovém šampionátu hattrickem a jednou asistencí.
Goncalo Ramos zazářil při své premiéře na světovém šampionátu hattrickem a jednou asistencí.Profimedia
Zažil premiéru jako hrom. Hned při svém prvním startu na mistrovství světa dal tři góly a další připravil pro svého spoluhráče. Gonçalo Ramos (21) nastoupil do osmifinálového klání se Švýcarskem na úkor Cristiana Ronalda (37) a rozhodně nezklamal. Portugalsko i díky němu poprvé od roku 2006 postoupilo do čtvrtfinále světového šampionátu.

Ramos by se dostal na titulní stránky novin i kdyby v úterý v Kataru nezazářil. Útočník lisabonské Benfiky totiž po rozhodnutí trenéra Fernanrda Santose odsunul na lavičku legendárního Cristiana Ronalda.

Netrvalo to dlouho a mladík z Olhãoa začal psát jeden z největších příběhu probíhajícího turnaje. "Ani v nejdivočejších snech by mě nenapadlo, že bych byl v základní sestavě ve vyřazovací fázi mistrovství světa," přiznal po zápase s úsměvem na tváři Ramos.

O posazení Cristiana Ronalda na lavičku prý v šatně nikdo nemluvil. "Mluvil se mnou i s každým v týmu. Je to náš lídr a vždycky se snaží pomoci," dodal hráč, který v reprezentačním dresu debutoval v generálce Portugalska (4:0, Nigérie) na MS. O profesionalitě hvězdného Portugalce ostatně mluvil i zkušený stoper Pepe: "Ronaldo je šťastný a maximálně koncentrovaný. Ví, že nejdůležitější věcí je reprezentace."

Ramos, který v Kataru do úterního večera odehrál pouze devět minut, vyrovnal svým výkonem legendárního Miroslava Kloseho. Právě německý útočník totiž jako poslední zvládl v roce 2002 při své premiéře na světovém šampionátu vstřelit hattrick. Klosemu se to podařilo v zápase se Saudskou Arábií.

Ač na hřišti působí velmi dynamicky a na první pohled je nepřipomíná, mezi své idoly Ramos řadí Roberta Lewandowského a Zlatana Ibrahimoviče. Kromě dvou fotbalových velikánů však vzhlíží i ke svému spoluhráči. "Cristiano je jedním z nich," vzpomenul mladík Ronalda, když vyprávěl o svých vzorech.

Zda snajpr Benfiky, za níž v aktuálním ročníku portugalské ligy nasázel v 11 zápasech devět gólů, nastoupí i v sobotu proti Maroku, zůstává ve hvězdách. Nikdo se však nebude divit, když znovu naskočí na úkor svého hvězdného spoluhráče. "Nevím, zda nastoupím v dalším zápase, to je na trenérovi. Musím pracovat tak tvrdě, jak jenom dovedu, a pak uvidíme," uzavřel fotbalista, o jehož služby pravděpodobně svedou evropské velkokluby v lednu velký boj.

Sestřih utkání Portugalsko – Švýcarsko
Livesport CZ