Na zlato bylo brzy, ví Langer. Osobní trest? Hloupost, ale rozhodčí si něco domyslela

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Na zlato bylo brzy, ví Langer. Osobní trest? Hloupost, ale rozhodčí si něco domyslela
FIlip Langer na trestní lavici.
FIlip Langer na trestní lavici.Martin Flousek / Český florbal
Sázelo se na něj. Ale boj o zlato se pro Filipa Langera (20) namísto životního zážitku změnil v černou můru. Mezi novináře dorazil centr švédského Kalmarsundu se slzami v očích. Poprvé v kariéře obdržel osobní trest a dlouhých dvanáct minut sledoval marnou snahu svých spoluhráčů. Prohra 3:9 byla pro českého florbalistu krutou školou.

Za stavu 0:3, kdy Češi začali hledat odvahu vrátit Švédům gólové rány, přišel jeden z klíčových okamžiků celého finále. Langer se zastal spoluhráče Adama Hemerky, kterého nevybíravě složil k zemi Kevin Haglund. Namísto odpískání švédského faulu ale rozhodčí vylučovali Čechy. Na trestné lavici si vedle Langera sedl i Matyáš Šindler, což potvrdilo udělení osobního trestu pro centra české první formace.

Co se vůbec v té chvíli na hřišti událo, a za co vás rozhodčí vyloučila?

"Byla tam strkanice, šťouchnul do mě Jesper Sankell, nic vážného. Řekl jsem mu: „You are f***ing“. Dál jsem ale nepokračoval, rozmyslel jsem si cokoliv říct. Rozhodčí si ale reálně vymyslela, že jsem ještě doplnil id**t, dala ta slovíčka dohromady a za to mi dala trest. My jsme si tam pak i se Sankellem říkali, že tomu nerozumíme. Emoce někdy na hřišti jsou, slov, kterých se tam řekne, je tolik… Samozřejmě je to hloupost ode mě, na dvě minuty možná, ale desítka fakt ne."

Už předtím jste ale tahali za kratší konec, proč to finále tak hrubě nevyšlo?

"Začátek byl špatný, nejely nám nohy a oni byli tvrdí, věděli, jak nám to znepříjemnit. My jsme v tomhle zápase naběhali nejmíň za celý šampionát, tahle data nám poslali v power breaku z tribuny. A asi to tak opravdu bylo. Nebyla tam intenzita, nebyla tam dravost."

Cítili jste aspoň v nějakém momentu šanci na obrat?

"Druhá třetina byla lepší, myslím, že jsme do ní vstoupili skvěle, měli jsme obrovský tlak. Od druhé třetiny jsme hráli docela vyrovnané utkání. Ale jim i dobře zachytal gólman. Měli propracovanou obranu, naopak my jsme neměli kvalitu v zakončení a chyběly nám finální nahrávky."

Stříbrné medaile jsou jistě úspěch, ale vnímáme, že jste spíše zklamaní.

"Je to takové nepříjemné říkat, ale asi jsme potřebovali takhle prohrát, abychom si uvědomili, jak se tyhle zápasy hrají. Když nám předávali medaile, tak jsme tam stáli s Hemim a Punčou (Adam Hemerka a Lukáš Punčochář) a já jsem jim říkal, že je to letos asi ještě bylo brzy. Ale v Malmö, tam už to dáme!"

Utkání Švédsko - Česko 9:3