Švédové byli těžkým soustem, florbalisté Česka vezou z MS krásné stříbro

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Švédové byli těžkým soustem, florbalisté Česka vezou z MS krásné stříbro
Aktualizováno
Švédové byli těžkým soustem, florbalisté Česka vezou z MS krásné stříbro
Švédové byli těžkým soustem, florbalisté Česka vezou z MS krásné stříbro
Český florbal
Čeští florbalisté se po osmnácti letech znovu ve finále mistrovství světa utkali s týmem Švédska a znovu padli. Severský soupeř v zápase hraném ve švýcarském Curychu už v 17. minutě vedl 4:0 a nakonec vyhrál přesvědčivě 9:3 a slaví desátý mistrovský titul.

Před 11.254 diváky ve vyprodané Swiss Life Areně se střelecky prosadili Matyáš Šindler, Matěj Havlas a Matěj Jendrišák.

Češi rozšířili svou sbírku medailí na pět. Tým kouče Jaroslava Berky dokázal poprvé obhájit pozice na stupních vítězů po loňském bronzu v Helsinkách, který vybojoval pod Finem Petrim Kettunenem. Na druhé místo před 18 lety dosáhli Češi pod Zdeňkem Skružným v Curychu a Klotenu, kde ve finále podlehli také Švédům 4:6.

Utkání Švédsko - Česko 9:3

V základní sestavě českého týmu oproti sobotnímu semifinále se Švýcarskem (11:3) nahradil ve třetím útoku Martina Tokoše Jonáš Kreysa.

První velkou šanci měli Češi v 6. minutě v oslabení při vyloučení Matěje Jendrišáka, kdy Marek Beneš našel od mantinelu bekhendem volného Filipa Langera, ale Jon Hedlund zasáhl. Čtyři sekundy po skončení přesilovky Seveřané otevřeli skóre. Hampus Ahrén našel na hraně velkého brankoviště Malteho Lundmarka a ten se trefil k levé tyči.

V polovině úvodní třetiny zvýšil Emil Johansson, který přes bránícího Mikuláše Krbce vystřelil z otočky přesně k pravé tyči. Ve 14. minutě přidal další gól Jesper Sankell a při Langerově vyloučení na dvě plus deset minut za nesportovní chování v čase 16:52 využil i druhou přesilovku tečovanou střelou opět Johansson.

Češi se radovali čtyři sekundy před koncem první třetiny, kdy Havlas šikovně našel před brankovištěm Šindlera a Hedlund neměl na jeho zakončení k pravé tyči šanci dosáhnout.

Ve druhé třetině měl nejdříve šanci Jendrišák, na druhé straně si Lukáš Bauer poradil s šancí Kima Nilssona i dorážkou Robina Nilsbertha. Ve 25. minutě už ale skóroval podruhé v utkání Lundmark, který zamířil do vychýlené branky. Platnost gólu po české trenérské výzvě potvrdil videozáznam.

Ve 29. minutě trefil Martin Tokoš horní tyč. Švédové byli efektivní. V čase 35:16 nahrál při brejku Lundmark Alexanderu Galantemu Carlströmovi a ten do odkryté části branky upravil na 6:1.

Po 109 sekundách závěrečného dějství tečoval Sankellovo nahození za Bauera Linus Nordgren a ve 46. minutě zajistil Švédům už sedmibrankový náskok bekhendovým blafákem Kevin Haglund.

Český tým brzy sáhl k power play a Havlas trefil tyč. Překonat střídajícího Kalleho Bendinga, který nahradil zraněného Hedlunda, se mu podařilo v 52. minutě. V čase 56:48 přidal třetí český gól z dorážky Jendrišák, ale poslední slovo měl Galante Carlström střelou do prázdné branky.