Ostřanský dal před 18 lety ve finále Švédům dva góly. Teď věří v český úspěch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ostřanský dal před 18 lety ve finále Švédům dva góly. Teď věří v český úspěch
Ostřanský dal před 18 lety ve finále Švédům dva góly. Teď věří v český úspěch
Ostřanský dal před 18 lety ve finále Švédům dva góly. Teď věří v český úspěch
Flickr / Český florbal
Před 18 lety si zahrál finále mistrovství světa. Dal v něm dva góly, ale na Švédsko to stejně nestačilo. Martin Ostřanský (39) s tehdejší českou florbalovou partou bral ze světového šampionátu stříbro. Později se ve Švýcarsku usadil a na letošní mistrovství chodí do curyšské haly jako divák, přičemž s sebou bere osmiletého syna Damiana. Česku ve finále proti Švédům věří.

Ostřanský ve své florbalové kariéře prošel velkou řadou klubů. Ze Vsetína se přes ostravské FBC dostal do Švýcarska, kde oblékal dresy Usteru, Grasshoppers Curych nebo Alligator Malans. "Loni jsem skončil, bylo mi 39 let a už to byla jen třetí liga, každopádně tady v Gators Widnau stále pomáhám trénovat děti," vypráví pro Livesport Zprávy.

Po semifinálovém utkání Čechů se Švýcary se rozplýval nad výkonem svých krajanů, zavzpomínal na 18 let staré finále a také zhodnotil šance před finále se Švédskem.

Góly Martina Ostřanského ve finále MS 2004 v časech 25:30 a 31:30

Je ještě v paměti ten šampionát z roku 2004, kdy si česká reprezentace doposud jedinkrát zahrála finále MS?

"Samozřejmě! Ale historie se opakuje. Tehdy jsme také šli v semifinále přes Švýcary. Byli přesvědčení o tom, že jsme jen mezizastávka na cestě za zlatem. To byla naše výhoda…"

Znovu je to stejné složení boje o zlato. Fandila tehdy hala Čechům nebo Švédům?

"Ve finále to pak bylo úžasné v tom, že přijeli lidé z Česka a byli slyšet. A možná i švýcarské publikum fandilo víc Česku než Švédsku. Přidávali se k českému kotli, možná chtěli aby byla senzace. To se nestalo. Byla škoda, že jsme tam udělali nějaké tresty a v oslabení dostali góly. Ale ve hře 5 na 5 jsme byli mistři světa (úsměv)."

Čím budou Švédové nebezpeční tentokrát?

"Viděl jsem jejich semifinále proti Finům a mám pocit, že nemohli hrát tak, jak by chtěli. Byl to hodně rychlý florbal, bylo málo chyb, spíš byly vidět individuální výkony. Silná je jedna formace, která si umí udělat tlak. Bude potřeba si dávat pozor na Galanteho seběhy na střed a dobře blokovat."

V čem je naopak silný český tým?

"Když naši budou hrát výborně v defenzivě, Bauer zachytá a bude se dařit první lajně, jsou schopni vyhrát. Myslím, že ty elitní formace budou hrát proti sobě, a opravdu věřím, že ta česká může tu švédskou přehrávat. Jsou to mladí kluci, fyzicky našlapaní, technicky vybavení. Pokud to vyjde a budou mít výborný den, tak můžou opravdu Švédy přehrát."

Co by mohlo letošní finále rozhodnout?

"Rozhodovat budou chyby a to, kolik zbylo sil. To, jak budou fungovat bloky, prostě taková ta těžká práce. Je to poslední zápas, únava už se samozřejmě může projevit. Nicméně si myslím, že Češi jsou fyzicky připravení fantasticky. Také na českém týmu vidím asi i díky téhle fyzické pohodě to zdravé sebevědomí. Když si fyzicky našlápnutý, tak si dovolíš cokoli. Máš čistou hlavu. To bude rozhodovat."