Nashville – San Jose. Tréninky před NHL v Praze navštívil i Jágr, Hertla vychválil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nashville – San Jose. Tréninky před NHL v Praze navštívil i Jágr, Hertla vychválil
Tomáš Hertl s Jaromírem Jágrem během tréninků na NHL v Praze.
Tomáš Hertl s Jaromírem Jágrem během tréninků na NHL v Praze.twitter.com/NHLcz
Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL Jaromír Jágr (50) si nenechal ujít otevřený trénink hokejistů Nashvillu a San Jose před pátečním a sobotním čtvrtým představením nejlepší ligy světa v Praze. Potkal se ve skyboxu O2 areny i s útočníkem Tomášem Hertlem (28), lídrem Sharks. Na ostrý zápas Global Series se Jágr přijde podívat v sobotu.

"Říkal, že vůbec není nervózní, že dá v obou zápasech tři góly a pojede domů," smál se Jágr při rozhovoru s novináři o krátké debatě s Hertlem, který se potom šel chystat na trénink. "Asi to bude pro něj blázinec, hráli v Berlíně, přijeli do Prahy včera, moc času s rodinou si neužije. Dneska trénink, v pátek zápas, v sobotu další zápas. Věřím, že spousta lidí se bude zajímat o lístky, bude to psychicky těžší než fyzicky," doplnil.

S Hertlem si Jágr zahrál na mistrovství světa v roce 2014 v Minsku i o rok později v Praze. "Na tom prvním jsem měl šanci s Tomášem si zahrát, dali nás do stejné lajny. Hráli jsme spolu, teprve začínal. Udělal obrovský posun, není to náhoda, když z tebe tým udělá lídra. Kolik lidí se věnuje hokeji a jak málo lidí si zahraje jeden zápas v NHL nebo za reprezentaci. V tomhle měřítku je to něco neskutečného," uvedl Jágr.

Utkání Nashville - San Jose

Hertl podobně jako on využívá svých parametrů. "Mám rád hráče, kteří hrají podobným stylem jako já. Sám si je vybírám do týmu. Vím, co jim můžu poradit. Jak se zlepšit. Hráli jsme podobným stylem, víc silově než rychlostně. Máme podobné postavy," prohlásil Jágr.

On sám se vystoupení v týmu NHL v Praze nedočkal. Po sezoně 2007/08 z Rangers, kteří pak v říjnu v Praze hráli proti Tampě Bay, odešel do ruského Omsku. "Nevím, jestli mě to mrzí, nebo ne. Vynahradil jsem si to na mistrovství světa 2015, kdy jsem si to užil. Byly to moje poslední zápasy za reprezentaci a na domácím ledě," konstatoval Jágr.

"Z mého pohledu to bylo víc než dva zápasy s klubem NHL. Byl jsem blízko, když tu hrál New York Rangers proti Tampě, ale já jsem nakonec nebyl podepsaný a šel hrát do KHL. Oni věděli, že nemůže nikdo nic zaručit. Neměl jsem smlouvu na další rok, byl to vyloženě risk. Ale nakonec byli všichni spokojení, zápas se stejně vyprodal a lidi byli nadšení," prohlásil Jágr.

Boj proti klubu z NHL? Na začátku kariéry

Souboj s týmem NHL ale prožil na začátku své hvězdné kariéry. Zahrál si za Československo 10. a 11. září 1989 v Praze v přípravě proti tehdejšímu vítězi Stanleyova poháru Calgary, za které nastupoval jeho pozdější spoluhráč z Pittsburghu Jiří Hrdina. S Jágrem debutovali tedy i další talentovaní útočníci Robert Reichel a Robert Holík.

"Pamatuju si to velice dobře, hrálo se to v Holešovicích. Bál jsem se, byl jsem nervózní. Byl to můj první zápas, ale nastupovali jsme proti hráčům, kteří hráli úplně jiný hokej. Byli tvrdí, měli pár rváčů. Měl jsem obavy už při rozcvičce, viděl jsem je svlečené. Měl jsem opravdu strach. Ne že bych něco pokazil, ale aby se mi něco nestalo," vzpomínal Jágr.

Tehdy dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa netušil, jak se jeho kariéra vyvine. "Mě ani nenapadlo, že v 17 letech budu hrát za nároďák. Dostal jsem šanci, tak jsem ji využil," uvedl Jágr, který v NHL celkem desetkrát přebíral jednu z hlavních individuálních cen a pětkrát z toho to byla Art Trophy pro nejproduktivnějšího hráče.

Žádná nostalgie jej při pohledu na led na hráče z NHL nepřepadá. "Já to mám jinak než většina lidí. Já jsem si svoje užil a odvedl. Jsem šťastný, víceméně nic nepotřebuju. Jdu se podívat na hokej, jsem tady. Zažil jsem všechno, co se týká NHL," prohlásil Jágr.

Před svým příchodem od O2 areny ani netušil, že jsou tréninky Predators a Sharks otevřené pro fanoušky. "Doufám, že jsou tady děti, které hrajou hokej. Kluci sami můžou vidět, jak vypadají tréninky, jaká je intenzita. Jestli se chtějí jednou někam dostat a hrát nejlepší soutěž na světě. Když už je to otevřené, tak bych se snažil jako mládežnický trenér sem dostat co nejvíc mladých hokejistů. Většina hráčů jsou jejich idoly, vzhlíží k nim, vzhlíží k NHL. Nic lepšího se ti nemůže stát pro budoucnost, než se dívat na lidi, které obdivuješ," podotkl Jágr.

Páteční duel vynechá, protože bude po boku trenérů Rytířů na lavičce při domácím zápase Kladna s Plzní. V sobotu chybět nebude a měl by vhodit čestné buly. "V pátek hrajeme s Plzní, v sobotu je velká šance, že tu budu házet buly. Byl jsem o to požádán, ještě jsme se o tom nebavili a neřekli jsme stoprocentní ano. Jednání bude. Budu mít možnost to srovnat, jak se NHL změnila po pěti letech, kdy jsem odešel," dodal Jágr.