Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat F:L. Kdo se stane králem střelců? Veterána z Brna nahání kvarteto kanonýrů

Jakub Řezníček pálí v této sezoně ostrými.
Jakub Řezníček pálí v této sezoně ostrými.Profimedia
Už tento víkend se rozběhne jarní část FORTUNA:LIGY a nepůjde jen o to, kdo získá mistrovský titul. Kromě týmové trofeje se bude tradičně bojovat i o korunu krále střelců. Po podzimu není nejlepším kanonýrem ligy hráč Sparty, Slavie ani Plzně, ale veterán ze Zbrojovky Brno Jakub Řezníček (34). O dva góly za ním je hned čtveřice pronásledovatelů.

V historii samostatné české nejvyšší soutěže dokázal v jednom ligovém ročníku nastřílet nejvíc gólů Nikolaj Komličenko. V ročníku 2018/19 lovili brankáři po jeho střelách míč ze sítě 29krát! Loni vyhrál Jean-David Beauguel a stačilo mu 19 branek, rok předtím dali 15 gólů společně Adam Hložek a Jan Kuchta. Nejmenší počet branek, který stačil na vítězství mezi střelci, bylo jedenáct. Tolikrát pálil mezi tyče Milan Ivana v sezoně 2005/06.

Jakub Řezníček (34 let, Brno) – 11 gólů

Mnozí o něm před sezonou dost pochybovali. Vzhledem k věku i předchozím štacím se mluvilo o tom, že na ligu už stačit nebude, vždyť jeho poslední ligové angažmá končilo v dresu Teplic v roce 2021 potichu a bez fanfár. Jenže všechno je jinak. 

V dresu Zbrojovky se stal postrachem, byť dlouho sázel góly jen na venkovních hřištích. Nakonec jich ale za celý podzim vstřelil hned jedenáct a to včetně hattricku do sítě Pardubic. Svědčí mu spolupráce s ofenzivním šikulou Michalem Ševčíkem a Brno by z ní mělo hodně těžit i na jaře. V české lize dal Řezníček už 88 gólů a společně s jednou brankou v belgickém Lokerenu a jednou za slovenský Ružomberok se blíží stovce, tedy Klubu ligových kanonýrů.

Tomáš Chorý (27 let, Plzeň) – 9 gólů

Když z Plzně odešel Jean-David Beauguel, a v průběhu podzimu se zranil Jan Kliment, zůstal skoro dvoumetrový střelec (199 cm) na hrotu útoku Viktorie osamocený. Ale nevadilo to, podzim mu vyšel skvěle. Dvakrát skóroval v Lize mistrů do sítě Barcelony a v české nejvyšší soutěži táhl Viktorii k prvnímu místu tabulky.

Na jaře však čekají Plzeň změny. Tomáš Chorý se velmi pravděpodobně dočká nového parťáka v útoku, kterým by se po doléčení zranění mohl stát Matěj Vydra. Ze středu zálohy mu bude možná servírovat přihrávky do šancí Roman Květ. Navíc z křídla může dál hrozit Jhon Mosquera. Bude jen na trenérovi Michalovi Bílkovi, jaký systém v ofenzivě zvolí.

Stanislav Tecl (32 let, Slavia) – 9 gólů

Pražská Slavia se na podzim pyšnila jedním z nejlepších útoků celé Evropy. Hned 17 střelců se podělilo o 51 branek. Na konci gólových šancí byl v lize nejčastěji zkušený forvard Stanislav Tecl. Ten prožívá malou fotbalovou renesanci, nejvíce těží z obrovské důvěry, kterou mu dává trenér Jindřich Trpišovský.

Na konci podzimu sice Tecl ze sestavy vypadl, i tak by ale na jaře měl být jednou z hlavních tváří ofenzivy. To proto, že Slavia zatím ještě do Edenu nepřivedla vytouženého útočníka Mojmíra Chytila. Právě Tecl v téhle story sehrál důležitou roli. Sigma si ho vyžádala jako součást transferu, trenér Trpišovský však měl na Hanou vzkázat, že zrovna Tecla nepustí.

Mick van Buren (30 let, Slavia) – 9 gólů

Holandský rychlík s buldočím tahem na bránu už ve Slavii několikrát štěstí zkoušel, jenže se nikdy zcela neprosadil. Na podzimním hostování v Liberci ale výrazně pookřál. Během patnácti kol se prosadil devětkrát a na severu navíc skvěle zapadl do kabiny. I proto se čekalo, že U Nisy vydrží minimálně do konce sezony.

Jenže věci nabraly jiný spád, trenér Jindřich Trpišovský si Van Burena vyžádal zpět do Edenu a chce mu dát další šanci. Nizozemec v přípravě rozhodl o vítězství nad Servette Ženeva a pravda je taková, že Sešívané čeká přestavba ofenzivy, přičemž Van Buren se bude Slavii na jaře hodit. Konec v klubu už oznámil Peter Olayinka, ač druhou polovinu sezony zřejmě ještě odehraje, do Lince odešel Moses Usor a v zahraničí je zájem i o Ondřeje Lingra. 

Roman Květ (25 let, Plzeň) – 9 gólů

Díky dvojici Květ - Hronek měli Bohemians na podzim čtvrtý nejlepší útok ligy a právě Roman Květ se do sítí soupeřů trefil devětkrát. Jako jediný z pěti nejlepších střelců ligy není útočníkem. Coby ofenzivní středopolař ale často hrozí obranám soupeřů z druhé vlny. 

Nyní ho čeká nová mise, nové prostředí. Zájem měla Slavia i kluby z ciziny, nakonec se však stal posilou Viktorie Plzeň. Potenciál má v sobě obrovský, určitě na něm ale v úvodu nebude tolik odpovědnosti za vstřelené góly. V kádru Viktorie Roman Květ nahradil Aleše Čermáka, který se vydal opačným směrem do vršovického Ďolíčku.

Tabulka střelců FORTUNA:LIGY.
Tabulka střelců FORTUNA:LIGY.Livesport