Návrat F:L. Viktorii stíhají pražská S, Pardubice se vrací domů, Vrba na Letnou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat F:L. Viktorii stíhají pražská S, Pardubice se vrací domů, Vrba na Letnou

Viktoria Plzeň zatím míří za obhajobou titulu.
Viktoria Plzeň zatím míří za obhajobou titulu.Profimedia
Po 76 dnech čekání se znovu rozbíhá nejvyšší česká soutěž. K titulu má zatím nejlépe nakročeno plzeňská Viktoria, na záda jí však dýchá zlepšující se Slavia, která má navíc v těsném závěsu městského rivala Spartu. K výrazným změnám došlo na opačné straně tabulky. Pardubice se vrací domů, Zlín získal zvučná jména a na pozoru se musí mít i další pětice týmů.

Mistra ze západu Čech ale trápí rozsáhlá marodka. Mimo hru jsou fotbalisté jako Jan Sýkora, Václav Jemelka, Mohamed Tijani či Jan Kliment, zároveň se však podařilo přivést Matěje Vydru s Romanem Květem.

Teď je na trenéru Michalu Bílkovi, aby dokázal sestavit tým, který bude fungovat alespoň tak, jako na podzim, který Viktoriáni zakončili na prvním místě tabulky se ziskem 39 bodů. Padli pouze doma se Spartou, navíc si zahráli i miliónovou Ligu mistrů, v níž však ani jednou nebodovali. To v přípravě dvakrát vyhráli a dvakrát remizovali.  

"Jsme na prvním místě a chceme zabojovat o titul. Víme o tom, že Slavia i Sparta posílily, mají stejné ambice jako my. Já však z týmu cítím velkou sílu. Jsme připraveni," hlásí před druhou částí sezony trenér Michal Bílek.

Slavia dotahuje lídra tabulky, za sebou má Spartu

O dva body za Plzní zaostává pražská Slavia. Sešívaní byli na konci podzimní části úspěšní, na českých trávnících neprohráli od začátku října, kdy podlehli venku Sigmě Olomouc 0:2. Jejich gólové statistiky vede s devíti brankami Stanislav Tecl, o dvě trefy méně má Ondřej Lingr.

Nervóznější vstup do sezony zažili naopak hráči Sparty. Letenské od nového ročníku vede Dán Brian Priske, na jehož styl si museli sparťanští hráči zvykat delší dobu.

Asi nejtemnější den celého podzimu zažila Sparta ve šlágru 13. kola právě proti Slavii, kdy si z Vršovic odvezla potupnou porážku 0:4. Priske pak ale dokázal svůj tým pozvednout k lepším výkonům, v následujících kolech si Sparta připsala skalp Plzně i Slovácka.

Pardubice se vrátí domů, Zlín ulovil kouče Vrbu

Odlišné starosti mají týmy na opačném konci tabulky. Pardubice si připsaly po šestnácti odehraných kolech jen 10 bodů, navíc dva a půl roku neodehrály jediný soutěžní zápas doma. Během podzimní části jim tak znovu poskytl dočasný azyl Ďolíček. Nyní už budou mít Východočeši zase svoje prostředí.

Vracejí se domů, hrát budou na čerstvě zrekonstruovaném Letním stadionu. Ten nově nese název Stadion Arnošta Košťála a po kompletní přestavbě, která trvala půldruhého roku, pojme 4600 diváků.

Pardubičtí nemají příliš přívětivý los. Jako první se střetnou se Slavií. Tým přes zimu posílil jen skromně, na rok a půl dlouhé hostování s opcí získalo vedení mladoboleslavského Denise Darmovzala a na šest měsíců rovněž ze středočeského klubu útočníka Ladislava Krobota.

O záchranu bude hrát i Zlín. Moravané se ale s 12 body na kontě nechtějí spokojit, generální manažer Zdeněk Grygera ulovil opravdu zvučné jméno. Tým povede Pavel Vrba. Bývalý trenér mistrovské Plzně nebo českého národního týmu přijal nabídku na začátku zimní přestávky, důvěru vedení si prý získal už po prvním setkání.

"Jsem napnutý, ale je to tak jen dobře. Kdyby to tak nebylo, asi nemá cenu fotbal vůbec dělat," usmívá se Vrba, jenž si ostrou premiéru na zlínské lavičce odbude v pikantním duelu s Baníkem. Tedy proti "svému" klubu, který ho během podzimu už po jedenácti kolech odvolal z funkce.

Atmosféra ve spodních patrech tabulky bude na začátku jara celkově mimořádná. V rozmezí čtyř bodů je seřazeno hned pět týmů: Jablonec, České Budějovice, Teplice, Brno a Baník. Posledním dvěma ale stačí uhrát jen dva dobré výsledky a mohou hned okupovat čtvrté místo, tabulka je totiž nesmírně vyrovnaná, čtvrtou Sigmu a desátý Baník dělí pouhé čtyři body.

Tabulak FORTUNA:LIGY před startem jarní části
Tabulak FORTUNA:LIGY před startem jarní částiLivesport

Přestupy zimy: Vydra, Australan i Deli z Norska

Nejžádanějšího hráče na trhu ulovila Viktoria: získala gólového útočníka Matěje Vydru, který se před svým příchodem do Plzně pohyboval na listině volných hráčů. Západočeši ho podepsali už před Vánoci, naposledy hrál v anglickém Burnley. Posledních osm měsíců ho však trápilo zranění. Není proto jasné, jestli bude už úvodního jarního kola schopen hrát v základu.

Hodně zajímavou posilu se povedlo přivést i pražské Spartě. Ta si na trhu vybrala hned čtyři nové cizince, vůbec největší šanci uspět z nich má Australan Awer Mabil. Hbitý záložník a účastník mistrovství světa v Kataru naznačil své možnosti už v přípravě, do hry Letenských by mohl vnést faktor X. Na podzim v Cádizu toho ale příliš neodehrál.

Vytouženou posilu získala pražská také Slavia. Mezi sešívané zamířil mladý obránce z norského Lilleströmu Igoh Ogbu. Klub z Edenu ho pečlivě skautoval několik dlouhých měsíců. Zda z něj bude nový Simon Deli, se však teprve uvidí. V sešívaném táboře každopádně věří, že může být ještě lepší.

"Je to hráč, o kterém se bavíme delší dobu, měli jsme o něj zájem už v letním přestupním období. Opravdu hodně nás zaujal, bohužel v létě to nevyšlo z mnoha důvodů. Náš zájem trval dál, pokračovali jsme v jeho sledování. Po dlouhých a komplikovaných jednáních se teď přestup povedl. Jsme za to opravdu moc rádi. Je to hráč, kterého jsme typologicky hledali," uvedl pro klubové stránky Slavie trenér Jindřich Trpišovský.

Hráči pod radarem

Jan Kuchta (Sparta)

na podzim: 11 zápasů, 900 minut, 4 góly, 1 červená karta

Rozruch vzbudil ještě dřív, než poprvé od návratu do Česka kopnul do balonu. Kuchta si po návratu z Ruska nevybral jako první možnost Slavii, ze které do zahraničí odcházel, nýbrž konkurenční Spartu. Zatím ale předpoklady nenaplňuje, od začátku sezony nastřílel jen 4 góly, jeho konkurent Tomáš Čvančara o jeden víc. 

Jindřich Staněk (Viktoria Plzeň)

na podzim: 14 zápasů, 1260 minut, 9 inkasovaných gólů

Plzeňská gólmanská jednička má snovou formu. Na kontě má 7 vychytaných nul a jen 9 inkasovaných gólů, množí se tak dohady, jestli to není jeho poslední sezona v Plzni. Roli dvojky zatím bude plnit Marián Tvrdoň, o šanci se hlásí i čerstvá posila Adam Zadražil.

Mojmír Chytil (Sigma Olomouc)

na podzim: 16 zápasů, 1321 minut, 6 gólů, 3 žluté karty

Během pěti let v Sigmě vyrostl mezi nejlepší hráče ligy, navíc se posunul i mezi nejlepší tuzemské střelce – v šestnácti zápasech nastřílel už šest branek a objevil se už i na soupisce českého nároďáku. Během zimy se spekulovalo o jeho přesunu do Slavie, ten však ztroskotal na tom, že Olomouc nedostala adekvátní náhradu.

David Jurásek (Slavia)

na podzim: 15 zápasů, 1231 minut, 2 góly, 0 karet

Sázka na mládí se Slavii vyplatila. Dvaadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště se v kádru Pražanů zabydlel, trenér Jindřich Trpišovský ho pravidelně nasazuje do základní jedenáctky. Jurásek přicházel na Slavii jako náhrada za zraněného Jana Bořila, Pražané za něj zaplatili Mladé Boleslavi 25 milionů korun. O Juráskovy služby už v létě projevil zájem turecký velkoklub Galatasaray Istanbul, k oficiálnímu jednání zatím nedošlo. V zimě po něm pokukoval jiný turecký gigant, městský rival Fenerbahce.

Aleš Čermák (Bohemians)

na podzim: 9 zápasů, 234 minut, 0 gólů, 1 žlutá karta

Bude to velká výzva, nahradit v týmu "Klokanů" Romana Květa, který zelenobílé barvy svými góly a ofenzivní hrou držel Bohemians v horní polovině tabulky. Čermák by se měl chopit role lídra týmu, bude mu ale chybět Petr Hronek, který dokázal spouste akcí zakončovat.