Návrat F:L. 10 otázek, které budou rezonovat ve druhé polovině fotbalové ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Návrat F:L. 10 otázek, které budou rezonovat ve druhé polovině fotbalové ligy
Libor Kozák mění barvy Slovácka za Zlín.
Libor Kozák mění barvy Slovácka za Zlín.
Profimedia
Start jarní části FORTUNA:LIGY je blízko a druhá polovina sezony má rozhodně co nabídnout. Pardubice se vrací do své domoviny, Spartu čeká další pokus se zahraničními hráči a Pavel Vrba (59) se pokusí zachránit Zlín mezi elitou. Dramatický závěr se očekává jak v boji o mistrovský titul, tak i o příčky, které zaručují evropské poháry.

Nastřílí Slavia 100 gólů?

V šestnácti podzimních zápasech nasázela Slavia 51 branek a může útočit na rekordních sto zásahů v jedné sezoně. Lepší gólový průměr měl na podzim pouze Bayern Mnichov, což je pro svěřence kouče Jindřicha Trpišovského obrovská pocta. Slavii by měli na jaře táhnout Ondřej Lingr, Václav Jurečka či Ewerton. Neznámou ovšem zůstává to, čím ještě přispěje Peter Olayinka, který po sezoně Eden opustí.

Zazáří ve Spartě cizinci?

Sparta se v zimním přestupovém období nedržela zpátky a získala hned čtyři zahraniční hráče. Do obrany na hostování přišel hráč Lazia Dimitrije Kamenovič, zálohu posílili Albánec Qazim Laci a Fin Kaan Kairinen a o góly by se měl starat Australan Awer Mabil. Otázkou je, zda tentokrát sázka na cizince vyjde. Sparta aktuálně na první Plzeň ztrácí sedm bodů.

Podaří se Vrbovi zachránit Zlín?

Když v polovině října Baník Ostrava odvolal zkušeného kouče Pavla Vrbu, zdálo se, že si dá kdysi veleúspěšný trenér Plzně delší pauzu. Nakonec se ale vrací ještě v letošní sezoně. Bez dlouhého přemlouvání převzal tápající Zlín a pokusí se odvrátit sestup. Čeká ho ale nesmírně náročná práce, vždyť z předposlední pozice ztrácí na desátý Baník osm bodů. 

Vstoupí Řezníček do Klubu kanonýrů?

Nejlepším střelcem dosavadního průběhu FORTUNA:LIGY je Jakub Řezníček s jedenácti góly, pouze jeden z nich přitom zaznamenal z pokutového kopu. Útočník brněnské Zbrojovky je jen dvě branky od vyrovnání své nejpovedenější sezony v nejvyšší české soutěži. Pokud by zopakoval podzimní počin, dosáhne na 100 ligových gólů a vstoupí do Klubu kanonýrů. Uhájí však pozici nejlepšího střelce sezony? S odstupem dvou branek za ním číhají hned čtyři pronásledovatelé.

Půjde to Pardubicím v novém domově?

Po dvou a půl letech, dvaačtyřiceti zápasech a deseti tisících naježděných kilometrech se Pardubice vrací domů. Ve vršovickém Ďolíčku sice Východočeši našli dočasné útočiště a zejména v první sezoně se jim dařilo, určitě jsou ale rádi za možnost hrát na vlastním stadionu. Na Letním stadionu během jara přivítají Slavii, Spartu či v derby Hradec Králové.

Povede se Vydrovi návrat po 13 letech?

Po téměř třinácti letech se ze zahraničí vrací domů útočník Matěj Vydra. Po odchodu z Baníku Ostrava strávil drtivou většinu kariéry na Britských ostrovech, definitivní konec angažmá v Anglii ale přišel po další operaci kolene. Vydra se na angažmá domluvil s Viktorií Plzeň a kouč Michal Bílek věří, že podpis to bude pro obě strany prospěšný: "Sebevědomí mu nechybí. Přišel sice jako zraněný, ale už se dává do pohody a já věřím, že nám v jarní části hodně pomůže."

Bude méně VARu?

Systém VAR na podzim zasahoval do hry někdy výrazněji, než by si někteří fanoušci přáli. Jarní fáze sezony by ale v tomto ohledu měla přinést změnu. "Minimum zásahů s maximálním efektem, to je nyní naše krédo. VAR by měl odstraňovat jen zjevné chyby," slibuje předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radek Příhoda.

Kdo si zahraje v horní šestce?

Tabulka po podzimní části je mimo odskočenou vedoucí trojici až neuvěřitelně vyrovnaná. Bodový rozdíl mezi čtvrtou Olomoucí, která zatím drží příčky zaručující místo v evropských pohárech, a čtrnáctým Jabloncem je pouhých osm bodů, nebo chcete-li: dvanácté Teplice ztrácí na skupinu o titul jen tři body. Je zřejmé, že na jaře půjde o každý bod a na konci sezony může vzniknout i zajímavé překvapení.

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY.
Livesport

Ožije Kozák na Letné?

Na Slovácku útočník Libor Kozák neuspěl. S trenérem Martinem Svědíkem měl mít menší rozpory, do hry se nedostával pravidelně a nakonec vstřelil jen jednu ligovou branku. Nové útočiště našel nedaleko. Pro svůj boj o záchranu jej získal Pavel Vrba a Zlín věří, že Kozák najde zpět střeleckou pohodu, kterou v Maďarsku ztratil. Koneckonců na pražské Letné dal před časem během dvou sezon 18 gólů, teď ho čeká angažmá na Letné ve Zlíně.

Dostane se Slovácko znovu do Evropy?

Ačkoliv byl o hráče Slovácka znovu značný zájem, klub v zimě opustil jen výše zmíněný Libor Kozák a na odchodu je gólmanská jednička Filip Nguyen. Toho ale nahradí Milan Heča a Martin Svědík, který ve středu podepsal nový kontrakt do léta roku 2025, se tak může plně soustředit na jarní fázi. Slovácko je v tuto chvíli sice až osmé, rádo by ale potřetí v řadě ukončilo sezonu na čtvrté pozici, která by mohla znamenat účast v předkole Evropské konferenční ligy.