NÁZOR EXPERTA: Llorise bych na penalty střídal, Di María byl dominantní, říká Holoubek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
NÁZOR EXPERTA: Llorise bych na penalty střídal, Di María byl dominantní, říká Holoubek
NÁZOR EXPERTA: Llorise bych na penalty střídal, Di María byl dominantní, říká Holoubek
NÁZOR EXPERTA: Llorise bych na penalty střídal, Di María byl dominantní, říká Holoubek
Profimedia
Závěr mistrovství světa v Kataru nabídl strhující podívanou. Finále nakonec ovládla Argentina v penaltovém rozstřelu, ve kterém opět zářil brankář Emiliano Martínez (30). "Byl rozdílový, což se o jeho protějšku Llorisovi říct nedá. Přišlo mi, že skákal vždy o vteřinu dřív, než exekutor kopnul do balonu," říká pro Livesport Zprávy David Holoubek (42), trenér české reprezentace do 18 let.

O strhujícím finále

"Byl to nádherný zápas, který měl spoustu zajímavých příběhů. Na druhou stranu musím říct, že do 75. minuty jsem na hřišti viděl jen Argentinu. Vstoupila do zápasu aktivně, hrála skvěle až bezchybně v ofenzivě i defenzivě. Opravdu jsem byl zklamaný z výkonu Francie. A nebýt její pětiminutovky, kdy se jí podařilo vyrovnat, tak bych si dovolil tvrdit, že to až zas tak hezké utkání nebylo."

Sestřih finálového utkání Argentina - Francie.
Livesport CZ

ARGENTINA

O Messiho formě na šampionátu

"Sedlo si spoustu věcí a na Messim bylo obrovsky znát, že chce být mistr světa. Dokazoval to v každém utkání. Byl důležitou postavou v play off, táhnul tým, který za ním šel. Vidím za tím i dobrou práci trenéra Scaloniho, který jako zastupující trenér vše dobře zvládl."

O tom, zda bude pro Argentice Messi víc než Maradona

"Oba dva budou pro Argentinu za bohy. Messi převzal od Maradony žezlo legendy a teď se k němu definitivně přidal. Jsou pro mě na stejné úrovni, ale pro Messiho hraje to, že je čerstvý mistr světa. Navíc si myslím, že to není jeho poslední slovo. Určitě ještě něco dokáže."

O dalším málem ztraceném náskoku Argentiny

"Přes hodinu hrála Argentina úžasný fotbal, ale jakmile se Francie vrátila do hry, bylo znát, že hráči jsou úplně mimo. Nechápali, co se to děje. Jako by se už viděli na oslavách a rázem to bylo 2:2. V tu chvíli jsem měl pocit, že je po nich. Nevěřil jsem jim, ale fotbal pro ně byl nakonec spravedlivý, protože byli v zápase lepším týmem."

Argentina – Francie (Momentum)
Opta by Stats Perform

O výkonu brankáře Martíneze

"Neskutečné. Navíc málem i chytil Mbappému penaltu, protože si na ni sáhl. Podal naprosto výborný výkon. A byl to znovu on, kdo udělal velký rozdíl při penaltách. S odstupem času si myslím, že kdyby měl Deschamps možnost střídání, měl to udělat. Lloris a penalty je oproti Martínezovi obrovský rozdíl. Přišlo mi, že vždy skočil vteřinu předtím, než hráč kopnul. Zato Martínez do poslední chvíle čekal a vystihl stranu."

O trenérovi Scalonim

"Jeho příběh je skvělý v tom, že dokázal dát dohromady individuality a tým. Myslím si, že velký podíl na tom měl i Messi. Podle mě si se Scalonim náramně sedli. To je alfa omega toho, zda budou úspěšní, nebo ne. Ve finále bylo znát, jak s nimi Scaloni žije, že souznění mezi ním a hráči je obrovské. Navíc měl kolem sebe v realizačním týmu bývalé skvělé hráče. Krásně si to sedlo a zaslouženě vyhráli."

O překvapivém nasazení Di Maríi do finále

"Na MS toho moc neodehrál. Chodil do hry spíš z lavičky. Rozhodně to bylo velké překvapení. Je mu už 34 let a všichni ho moc dobře známe. Asi jsme od toho už moc nečekali a podívejte se, jak to krásně sedlo. Byl dominantní i z levé strany. Francouzskou pravou stranu naprosto ničil. Koundé a Dembele si s ním nevěděli rady. Di María zkrátka ve správný čas ukázal, co je to za frajera. Když budeme hodně spekulovat, mohl si říct o nominaci na tréninku, trenér chtěl Francouze překvapit nebo si ho vyžádal přímo Messi. Věřil bych všemu."

Gólová akce Di Maríi.
Opta by Stats Perform

FRANCIE

O možné změně trenéra

"Deset let u národního týmu je dlouhá doba. Četl jsem, že si Deschamps vše vyhodnotí, a pak se uvidí, co bude dál. Pro mě je to trenér, který asi neoslní experty tím, jak jeho tým hraje a bude hledat nadčasové myšlenky. Myslím si, že to na reprezentační úrovni ani moc nejde. Hraje dost pragmatickým způsobem. Ve finále se mu to nepodařilo trefit. Navíc různě měnil sestavu, takže je možné, že hráči měli určité zdravotní problémy. Za mě je to skvělý trenér do reprezentace a ve Francii obrovská persona, která má u hráčů obří respekt. Spíš než změnu bych udělal dílčí úpravu realizačního týmu."

O nevýrazném Mbappém v první půli

"Horších výkonů v prvním poločase tam bylo víc. Například Koundé, který byl mimo zápas. Vůbec se mu to nepovedlo. Ale to samé střídající hráči Dembele a Giroud. Ani Griezmann nebyl vidět. Pramenilo to z francouzské pasivní hry. Francie nedokázala zareagovat na argentinský nástup. Vůbec se nechytala. Když to chtěla nakopnout, nešlo jí to. Do zápasu se vrátila s velkou dávkou náhody."

O budoucnosti

"Francie má velmi zajímavé hráče. Už nyní v Kataru jich dost mladých dostávalo prostor a ukazovalo se, že je na ně třeba ještě brzy a občas to na ně dolehlo. Troufám si tvrdit, že za čtyři roky budou zase někde jinde. Navíc budou mít Mbappého na vrcholu sil. Francie bude hodně silná, za mě je to země s velkým potenciálem."

CHORVATSKO

O dalším chorvatském úspěchu

"Strašně sympatický tým. Přijde mi, že v jejich úspěchu hraje velkou roli jejich národní hrdost. Fanoušci mají reprezentaci takřka na prvním místě, hráči se těší na reprezentování. A to třeba u nás v Česku tolik není. Do toho z Dinama Zahřeb neustále proudí ven zajímaví mladí hráči, kteří se uplatní v cizině i ve velkých klubech. I to se nám moc nedaří."

MAROKO

O jejich inspirativním fotbalu

"Je to pro mě největší překvapení mistrovství světa. Stal se z nich hodně zajímavý tým, kterému zápas o bronz úplně nevyšel. Možná doplatili na méně zkušeností a zranění v kádru, ale do té doby ukazovali spoustu zajímavých podnětů pro trenéry a naši obec. Ať už se bavíme o způsobu hry, vycházení z bloku, chování po zisku a ztrátě balonu…"