ANALÝZA: Argentince ve finále nevykolejil při cestě za zlatem ani nezvyklý výpadek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Argentince ve finále nevykolejil při cestě za zlatem ani nezvyklý výpadek
ANALÝZA: Argentince ve finále nevykolejil při cestě za zlatem ani nezvyklý výpadek
ANALÝZA: Argentince ve finále nevykolejil při cestě za zlatem ani nezvyklý výpadekAFP
Argentinští fotbalisté platili na celém mistrovství světa v Kataru za mužstvo, které umí nejlépe ze všech kontrolovat hru a své soupeře drží spolehlivě daleko od velkých šancí. Ve finále proti Francii se jim to dařilo rovněž (navíc bez nějakého enormního úsilí), ovšem jen 80 minut. Závěr zápasu se Messimu a spol. vymkl z rukou a málem za to draze zaplatili.

Oba týmy vstupovaly do klání o titul s velmi podobným skóre za celý šampionát. Francouzi měli sice s 15 přesnými zásahy o gól víc, podle kvality vytvořených šancí na tom ale byli s Argentinci úplně stejně (12,78 xG). Řeč dat ze hry před vlastní brankou mluvila výrazně ve prospěch svěřenců trenéra Lionela Scaloniho. I když ti inkasovali pět branek jako jejich soupeř, protivníkům dovolili šance v hodnotě pouze 2,37 xG, zatímco Francie 7,53.

V podobném duchu se nesla i většina základní hrací doby boje o zlato. Argentinci naprosto dominovali a svého soupeře k ničemu nepouštěli. Velkou měrou se na tom podílel Ángel Di María. Křídelník Juventusu byl překvapením v základní sestavě a nečekané bylo i to, že nastoupil na levé straně místo na obvyklé pravé. 

Di María ve finále proti Francii.
Livesport

Tento tah ovšem kouči Scalonimu vyšel skvěle. Di María držel nalevo šířku hřiště a jeho spoluhráči se na něj od prvních vteřin a neustále snažili přenášet hru. Zejména pak Messi, pro nějž je navíc distribuce míče zprava doleva (po noze) oblíbenou činností.

Di María byl v této části utkání součástí třech nejčastějších kombinací do finální třetiny hřiště, dále si připsal nejvíc ofenzivních soubojů i driblinků a z jeho kopačky šlo pět z šesti argentinských centrů. Následně však Albiceleste zažili déja vu. Pouze dva týmy si na tomto šampionátu vytvořily v posledním úseku základní hrací doby větší hodnotu očekávaných gólů než Argentina, a to Nizozemsko a Francie. Právě v zápasech s těmito celky ztratili Jihoameričané v samotném závěru dvoubrankové vedení…

Utkání Argentina Francie 3:3 (4:2 na penalty)

Vyrovnání dvěma góly zařídil Kylian Mbappé, který do té doby nezaznamenal ani jednu střelu nebo dotek ve vápně soupeře a byl úspěšný pouze v jednom ofenzivním souboji. Tohle také byla jediná pasáž utkání, v níž platila Argentina za horší tým a v prodloužení už to byla hlavně zase ona, kdo si vytvářel šance.

I v tomto střetnutí se potvrdilo, že i přes skvělé defenzivní výkony měli Argentinci před vlastní brankou v Kataru občas smůlu a dostali víc gólů, než si zasloužili. V žádném utkání na turnaji však podle dat nebyli horším týmem a zaslouženě získali titul pro mistra světa.

Sestřih finálového utkání Argentina - Francie.
Livesport CZ