Neuer si rozhovorem rozházel vedení Bayernu, odchod z klubu visí ve vzduchu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Neuer si rozhovorem rozházel vedení Bayernu, odchod z klubu visí ve vzduchu

Čas Manuela Neuera v Bayernu se dost možná naplnil.
Čas Manuela Neuera v Bayernu se dost možná naplnil.FC Bayern Munich
Vztahy mezi Manuelem Neuerem (36) a Bayernem Mnichov jsou na bodu mrazu. Ikonický gólman, který bavorský velkoklub dovedl k deseti bundesligovým titulům a dvěma triumfům v Lize mistrů, se v rozhovoru pro respektovaný web The Athletic pustil do klubového vedení. A odpovědí jsou reakce funkcionářů i legend klubu. Má se za to, že čas úspěšného brankáře v klubu se zřejmě pomalu naplnil.

Poslední měsíce nejsou pro Manuela Neuera zrovna příjemné. Reprezentace Německa vypadla už ve skupinové fázi mistrovství světa a už o několik dní později měl její kapitán nehodu na lyžích. A když bylo zřejmé, že se těžko stihne dát dohromady pro jarní část ligy, jeho zaměstnavatel Bayern Mnichov koupil z Mönchengladbachu Švýcara Yanna Sommera za 8 milionů eur (190 mil. korun).

Rána do srdce

Pak přišla ještě jedna rána, pro Neuera dost možná nejtěžší. Bayern ukončil smlouvu s trenérem gólmanů Tonim Tapalovičem. Jakoby přišel vzkaz, že se ani s ním nepočítá… Právě s Tapalovičem se totiž Neuer před lety stěhoval do Bavorska z Schalke, což po jeho konci ostatně ocenil na instagramu, kde mu vyjádřil vděk.

"Jako když ležíte na zemi a někdo do vás kopne. Jako by mi vyrvali srdce," líčil Neuer okamžiky, když se o konci svého oblíbeného trenéra dozvěděl. "Byla to jedna z těch nejbolestivějších záležitostí, kterou jsem ve své kariéře doposud zažil," pokračoval v rozhovoru pro The Athletic. 

Pravda je taková, že se Tapalovičův odchod upekl v době, kdy byl Neuer mimo a těžko mohl reagovat. Konec trenéra brankářů si podle německých médií měl prosadit trenér Julian Nagelsmann.

"Přišlo to z ničeho nic. A pro Toniho taky. Vůbec jsem tomu nerozuměl. Opravdu mě to srazilo. Toni byl vždycky týmový hráč, každý ho tak viděl. Nepracoval těch jedenáct a půl roku jen pro mě, ale pro celou brankářskou skupinu, celý trenérský štáb, pro klub. Chápu, že to může znít neobjektivně, ale myslím, že jsme vždycky byli schopni oddělit práci a soukromý život," řekl Neuer.

Kahn před lety radši mlčel

Generální ředitel Bayernu Oliver Kahn však na dálku Neuerovi vzkázal, že si tak silný rozhovor měl odpustit. "V roce 2004 jsem byl v podobné situaci. Bylo to v reprezentaci a trenér brankářů Sepp Maier se dostal do nemilosti svazu a odešel. Já s ním pracoval a měli jsme přátelský vztah. Také jsem byl v tu chvíli zklamaný a naštvaný na celé vedení. Ale víc než osobní pocity pro mě byly společné cíle. Proto jsem se tehdy rozhodl, že se nebudu k celé té situaci nijak veřejně vyjadřovat. Manuel nyní udělal pravý opak," řekl bývalý brankář.

Po mnoho let byl Neuer všeobecně považován za jednoho z nejlepších gólmanů světa, nyní se už ale jeho kariéra chýlí ke konci, je mu 36 let. Bayern navíc našel v Sommerovi opravdu kvalitní náhradu a novou jedničku. Pokud se Neuer vrátí, není zcela jisté, že by se Sommer posadil na střídačku. 

Hlavní slovo o Neuerově budoucnosti bude mít zcela jistě sportovní ředitel klubu Hasan Salihamidžič. A ten Neuerovo chování odsoudil: "Jsem hodně zklamaný. Manuel nadřadil svoje osobní zájmy nad zájmy klubu. Chápu, že se ho odchod Tapaloviče osobně dotýká. Ale čekal bych, že jako kapitán bude mít jiný přístup. Všechno jsme mu navíc vysvětlili," dodal v rozhovoru pro list Bild am Sonntag.

Neslavné loučení

Bayern už o jednu velkou hráčskou personu přišel v průběhu léta, když do Barcelony ne zrovna idylicky odešel Robert Lewandowski. Nyní se klub pomalu odvrací od další klubové ikony, trenér Julian Nagelsmann však fanoušky uklidňuje. "Často jsem zdůrazňoval, že je to nejlepší brankář na světě. Doufám, že se vrátí zdravý, a všechno ostatní se ukáže v budoucnu," řekl Nagelsmann po nedělním venkovním zápase na hřišti VfL Wolfsburg.

Neuerovi skončí smlouva v Bayernu v létě 2024 a podle další bývalé klubové opory Steffana Effenberga je po posledních událostech možné, že skončí v klubu daleko dřív. "Manuel měl v kariéře spoustu zranění a Bayern mu vždycky kryl záda. To z jeho rozhovoru necítím. Měl si to s klubem vyřešit interně," myslí si Effenberg. "Teď jde o to, zda by po těch všech obviněních nebylo lepší klub opustit. Nepřekvapilo by mě, kdyby se letos v létě rozešli," dodal.