Události Bundesligy: Augsburg našel recept na nemesis, Bochum pokračuje v povstání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Augsburg našel recept na nemesis, Bochum pokračuje v povstání
O jedinou branku pátečního duelu se postaral Mërgim Berisha.
O jedinou branku pátečního duelu se postaral Mërgim Berisha.
@FCA_World
Na zhruba 26 hodin se v německé Bundeslize změnil lídr, po odehrání kompletního kola se ale vše vrátilo do starých kolejí. Na předních pozicích tak nakonec došlo jen ke kosmetickým změnám a šestice mužstev se stále drží blízko sebe. Naopak jasněji se krystalizuje situace na spodku tabulky, kde Augsburg s Bochumí využívají tápání protivníků.

Za 11 bundesligových sezon na sebe Augsburg s Leverkusenem narazily celkem 22krát. Bilance? Z pohledu bavorského FCA nic moc. Fuggerstädter mezi lety 2011 a 2022 Bayer ani jednou neporazili. To tým z Porýní uspěl v 15 vzájemných střetnutích, sedm dalších duelů skončilo nerozhodně.

V probíhajícím ročníku ale Augsburg strašlivou kletbu zlomil. Těžko říct, zda celý problém z nějakého důvodu doposud tkvěl v osobě Klause Hofmanna, jenž vloni na jaře po několika letech složil funkci předsedy FCA. Možná se Bavorům prostě a jednoduše podařilo angažování trenéra Enrica Maaßena. Anebo jde o náhodu bez racionálního vysvětlení.

Ať tak či onak, Fuggerstädter si na změnu trendu rozhodně nestěžují. Leverkusen vyškolili jak v srpnu v BayAreně, tak i nyní na začátku února doma. V mnohém se oba zápasy podobaly. Kouč Maaßen vždy věděl, že proti Werkself nemá cenu snažit se o herní dominanci. V obou utkáních tak protivník dominoval jak v držení míče, tak v počtu rozdaných přihrávek.

Avšak zatímco v srpnu si Leverkusen mohl stěžovat na smůlu, v 19. kole se mu Augsburg už zdatně vyrovnal. Rozdíl ve statistických ukazatelích tentokrát nebyl tak markantní a podle metriky očekávaných gólů (xG) si vítězství skutečně víc zasloužili Bavoři. Nicméně nenechme se zmást, žádná ofenzivní paráda se v pátek večer neodehrála. Ostatně Mërgim Berisha vsítil jediný gól jen díky rohovému kopu, nikoliv po hezké kombinaci ze hry.

Statistiky zápasu Augsburg – Leverkusen
Opta by Stats Perform

Pro FCA je každopádně zásadní to, že Leverkusen už zřejmě není bubákem. A taky to, že v Augsburgu se hostující týmy neumí po zimní přestávce prosadit. Ještě před Bayerem zde totiž v lednu vyšel naprázdno také Mönchengladbach, shodou okolností další klub z Porýní. Díky výhrám nad oběma mančafty si Maaßenova družina připsala do tabulky šest bodů a zavčasu si vytváří náskok na sestupové pozice. Což je něco, co Fuggerstädter dlouhodobě umí.

V první polovině bundesligové tabulky finišoval Augsburg naposledy v roce 2015. Od té doby skončil nejlépe na 12. místě, mezitím ovšem nejvyšší německou soutěž nikdy neopustil. Zkrátka poněkud nudný, avšak stabilní, "nesestoupitelný" účastník soutěže. A při současné formě Stuttgartu, Herthy nebo Schalke se nezdá, že by se bundesligový ročník 2023/24 měl bez Fuggerstädter obejít.

Tabulka Bundesligy
Livesport

Hráč kola

Strádání konkurence využívá vedle Augsburgu také Bochum. Ano, ta Bochum, která mezi třetím a desátým kolem uzavírala ligové pořadí a která v podstatě celý podzim strávila na sestupových příčkách. Nyní se ovšem bavíme o trochu jiném týmu. Trenér Thomas Letsch si po svém zářijovém příchodu na Ruhrstadion rychle zvykl na nové prostředí, a to dokonce tak, že z něj udělal nedobytnou tvrz. Z Porúří tak postupně odjely s nepořízenou Frankfurt, Union, Mönchengladbach, Hertha a naposledy Hoffenheim, jenž kvůli potupné porážce 2:5 ztratil trpělivost se svým koučem Andrém Breitenreiterem.

Sobotní demolici Hoffenheimu řídil Christopher Antwi-Adjei. Ghanský křídelník, který dříve zaujal v Paderbornu, přitom za dva roky působení v kádru VfL nepatří mezi pevné členy základní sestavy. Až nyní pod Letschem dostává více prostoru. A ukazuje, že mezi náhradníky zpět nechce.

Proti Hoffenheimu si na své konto připsal tři asistence. Všechny za první poločas, což se v Bundeslize naposledy povedlo v roce 2015 tehdejšímu útočníkovi Gladbachu Raffaelovi. Ve dvou případech uplatnil Antwi-Adjei svou rychlost a z levé strany hřiště naservíroval gólovou přihrávku Philippu Hofmannovi i Philippu Försterovi. Ve 40. minutě pak křídelník VfL šikovně sklepl míč pro rovněž skórujícího Takumu Asana.

I díky Antwi-Adjeiovi zvítězila Bochum počtvrté za posledních šest kol a už ji rozhodně nelze brát za předem odepisovaný celek.

Gól kola

Zatímco v Bochumi, Dortmundu či Wolfsburgu viděli diváci hned několik gólů, v Mönchengladbachu a Kolíně se na branku čekalo marně. I tak se za jedno kolo opět našlo několik výstavních tref a vybrat tu zcela nejhezčí nebylo jednoduch.

Nelze totiž jen tak opomenout zásahy Brém na hřišti Stuttgartu. Jak Jens Stage, tak také Marvin Ducksch učinili z gólmana VfB Floriana Müllera bezmocného diváka. Jenže za několik desítek minut se ve městě Volkswagenů rozběhl Jamal Musiala a úchvatným sólem dal zapomenout na střelce Werderu.

Při jedné několikavteřinové akci zaměstnal Musiala šest protihráčů… a všem unikl. Parádní sólo započal u pravé autové čáry, od níž si to nasměroval doprostřed pole. Následně zabočil směrem k bráně a ani v pokutovém území jej nikdo nezastavil. Snad už Stage s Duckschem chápou, proč došlo k upřednostnění mladíka, který teprve za pár dní oslaví 20. narozeniny.