NHL na startu. Rozjezd v Praze, Ovečkinův útok na Howea i Voráček mířící na bednu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
NHL na startu. Rozjezd v Praze, Ovečkinův útok na Howea i Voráček mířící na bednu
Tomáš Hertl a Radim Šimek začnou ročník v Praze.
Tomáš Hertl a Radim Šimek začnou ročník v Praze.Profimedia
Čeští fanoušci budou v pátek a v sobotu v pražské O2 areně sledovat start 106. sezony (105. hrané) NHL. Otevřou ji duely hokejistů San Jose s útočníkem Tomášem Hertlem (28) a obráncem Radimem Šimkem (30) proti Nashvillu, nejlepší liga světa bude hrát své soutěžní zápasy v české metropoli počtvrté. Jaké hvězdy se vyplatí v novém ročníku sledovat a kdo bude tím nejlépe placeným borcem?

San Jose se přesunulo do Prahy ve středu z Berlína, kde o den dříve sehrálo generálku proti Eisbären a zvítězilo i díky Hertlově brance 3:1. Nashville zavítal do české metropole už v úterý po příletu z Bernu, kde v pondělí zdolal tamní SC 4:3. České hráče Predators v kádru nemají a Hertl věří, že se fanoušci v O2 areně přikloní na stranu Sharks - na rozdíl od generálky v Berlíně.

"Atmosféru v Praze s Berlínem bude těžké srovnávat, protože tam nebude hrát pražský tým jako ten berlínský. Ale doufám, že nám budou fandit, protože máme Čechy v týmu a já budu hrát ve své hale. Doufám, že jim ukážeme dobrou show, že budeme hrát dobrý hokej a vyhrajeme," řekl Hertl na tiskové konferenci po utkání v Berlíně.

Jeden z lídrů San Jose Hertl v letech 2011 až 2013 v O2 areně v dresu mateřské Slavie začínal kariéru a v roce 2015 si tam zahrál i na mistrovství světa.

Utkání Nashville - San Jose

"Celkově beru tuhle akci jako fantastický zážitek. Naši už mě v NHL hrát viděli, ale brácha mě uvidí hrát za Sharks poprvé, stejně jako moji kamarádi. Už proto jsem rád, že budeme hrát v Praze. I za Hertlíka, který je přímo odtamtud a hokejově vyrůstal ve Slavii, v O2 areně," uvedl v blogu pro NHL.com/cs Šimek, který v Berlíně k dispozici novinářům na rozhovory nebyl. Odchovanec Mladé Boleslavi do San Jose odešel v roce 2017 z extraligového Liberce.

Seguin největším boháčem

Útočník Tyler Seguin z Dallasu bude s příjmem 13 milionů dolarů nejlépe placeným hráčem NHL. Jednatřicetiletému Kanaďanovi vstupuje v platnost čtvrtý rok osmiletého kontraktu celkem na 78,8 milionu dolarů. Pro tento ročník má podpisový bonus osm milionů a základní příjem pět milionů.

Druhé místo patří s 12,5 miliony dolarů ruskému útočníkovi Artěmiji Panarinovi z New York Rangers. V minulém ročníku vedl žebříček švédský obránce Erik Karlsson ze San Jose s příjmem 14,3 milionu dolarů. V nadcházejícím ročníku bude s 12 miliony nejlépe placeným obráncem spolu s kanadským zadákem Darnellem Nursem z Edmontonu. Stejný plat má i nejlépe finančně ohodnocený brankář Sergej Bobrovskij z Floridy.

Nejlépe placenými českými hráči jsou útočníci Tomáš Hertl ze San Jose a Ondřej Palát, nová posila New Jersey. S příjmem 8,25 milionu dolarů se dělí o 31. místo.

Voráček míří mezi nejlepší Čechy

Jakub Voráček z Columbusu se může posunout ze čtvrtého na třetí místo historické produktivity českých hokejistů v základní části ligy a předstihnout Milana Hejduka, za kterým zaostává o pět bodů. Třiatřicetiletý odchovanec Kladna, který hrál i za Philadelphii, má na kontě 800 bodů za 222 gólů a 578 přihrávek z 1047 utkání.

V pořadí nahrávačů může Voráček zaútočit na druhého Patrika Eliáše, který ve 1240 utkáních za New Jersey nasbíral 617 přihrávek.

Jako třináctý český hráč může překonat hranici 1000 zápasů v NHL David Krejčí, který se po roce vrátil z extraligové Olomouce do Bostonu. Šestatřicetiletý centr má na kontě 962 utkání, všechna sehrál v barvách Bruins.

Ovečkin má před sebou Howea

Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu může zaútočit na posun v historické tabulce střelců NHL ze současného třetího místa na druhé před Gordieho Howea. Sedmatřicetiletý kapitán Capitals ztrácí na Howea 21 branek.

Ovečkin má z 1274 utkání na kontě 780 branek. Howe v letech 1946 až 1971 za Detroit a potom ještě v sezoně 1979/80 za Hartford nastřílel v 1767 duelech 801 gólů. Rekordmanem je s 894 trefami Wayne Gretzky.

Konec základní části 13. dubna

Základní část NHL, v které se odehraje 1312 zápasů, skončí ve čtvrtek 13. dubna. Nabídne i dva duely pod širým nebem. Tradiční Winter Classic se uskuteční 2. ledna na baseballovém stadionu Fenway Park a domácí Boston přivítá Pittsburgh.

Na 18. února je na Carter-Finley Stadium v kampusu North Carolina State University v Raleighu naplánován duel Stadium Series mezi Carolinou a Washingtonem. Utkání hvězd má termín 4. února v Sunrise na Floridě a o den dříve mu budou předcházet dovednostní soutěže.