Od videohry do Ligue 1. Benjamínek Still žije s Remeší drahý, ale neuvěřitelný sen

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Od videohry do Ligue 1. Benjamínek Still žije s Remeší drahý, ale neuvěřitelný sen
William Still je nejmladším trenérem napříč top pěti evropskými soutěžemi.
William Still je nejmladším trenérem napříč top pěti evropskými soutěžemi.
Profimedia
Je to příběh jako z pohádky. Nebo spíš z videohry? Zatímco fotbalový svět upíral zrak na blížící se světový šampionát v Kataru, ve francouzské Remeši se dali na bláznivou cestu. Do pozice hlavního trenéra obsadili nejmladšího kouče napříč pěti elitními soutěžemi a doufali v zázrak. Sázka na Willa Stilla (30), který vyrostl na Football Manageru, se jim zatím náramně vyplácí. A zároveň pěkně prodražuje...

Zatímco mistrovství světa bylo za rohem, Still se asi 150 kilometrů severovýchodně od Paříže ujal kormidla prvoligového francouzského klubu. Na první dobrou se to zdálo jako obrovský krok do neznáma. Však Stade Reims, tradiční celek Ligue One, povede "maník", který si do životopisu mohl zapsat úspěchy leda z virtuálního světa.

Není to tak úplně pravda. Ač Still, který se narodil v Belgii anglickým rodičům a plynule tak ovládá kromě angličtiny i francouzštinu, lásku k Football Manageru netají, v mládí oblékal například dres Sint-Truiden.

V dospělosti však příliš úspěšný nebyl. "Byl jsem defenzivní záložník. Nebyl jsem zrovna nejrychlejší, 100 metrů jsem uběhl asi za 10 dní. Zato jsem se nikdy nezastavil. Řekl bych, že mě protihráči nenáviděli. Byl jsem pěkný šmejd," vzpomínal před časem na svou hráčskou kariéru Still.

"Než abych se snažil získat míč čistě, šel jsem někomu po noze, nebo jsem se ho snažil praštit zezadu do krku. Nejsem takový v normálním životě, ale jakmile jsem vlezl na hřiště, stal se ze mě největší buran. Máma se za mě vždycky styděla," dodal.

Videoanalytik a videohra

Možná i proto to nikdy nedotáhl dál než do 4. belgické ligy, a tak skluzy vyměnil za taktické pokyny. Svou trenérskou kariéru načal už v roce 2011, tehdy se díky stáži dostal do anglického Preston North End, kde působil jako asistent trenéra kategorie U14.

Angažmá u mládeže mu sice dalo dost, v taktice se však zdokonaloval díky zmíněnému Football Manageru, na němž byl podle vlastních slov závislý. "Hraním jsem strávil noci. V deset hodin večer jsem si říkal: Dobře, ještě jedna hra. A najednou byly čtyři ráno."

Po angažmá na ostrovech se Still vrátil zpět do Belgie a začal pracovat pro klub, v němž jako malý hrál. Sint-Truiden jej najalo jako videoanalytika. Jeho práce se osvědčila, "Kanárci" postoupili do první ligy a Still se stěhoval. Tentokrát na zvučnější adresu, do Standardu Lutych. V dalších letech vyměnil ryšavý mladík vícero klubů a mimo jiné si poprvé vyzkoušel roli asistenta trenéra.

Remeš a znovu Remeš

Jeho tvrdá dřina se výrazně vyplatila poprvé v roce 2021. V pouhých 28 letech se stal hlavním trenérem Beerschotu, prvoligového belgického celku. Ohřál se tam však jen chvíli...

Still totiž obdržel nabídku na post asistenta trenéra Remeše. Neváhal a nabídku z Ligue 1 přijal. Ve Francii však strávil jen několik měsíců a kvůli studiu profesionální licence se vrátil zpět do Belgie. Tentokrát znovu do Standardu Lutych, kde se postavil po bok Óscara Garcii.

Spolu se španělským koučem se o pár měsíců později do Remeše vrátil. A zatímco jeho renomovanější kolega byl po prvních dvou měsících sezony vyhozen, Still dostal jedinečnou šanci.

Nejmladší mezi elitou

V pouhých 30 letech byl jmenován hlavním trenérem. "Kdyby mi někdo řekl, že budu ve třiceti hlavním trenérem týmu Ligue 1, řekl bych mu, aby mě praštil do obličeje," řekl nedávno pro web Coaches' Voice.

"Představa, že ve 30 budu řídit tým proti Neymarovi, Mbappému, Ramosovi, Verrattimu a Galtierovi, byla šílená. Nikdy jsem si nemyslel, že by Football Manager měl vliv na mou kariéru v reálném životě, ale když o tom teď přemýšlím, rozhodně ano," dodal.

"Hraní této hry ve mně pravděpodobně zažehlo oheň, který teď mám jako trenér u postranní čáry," vystihl Still své chování během zápasů. Emoce totiž projevuje podobně jako známý bouřlivák Diego Simeone. Není divu, v tak útlém věku totiž píše neuvěřitelný příběh. Ale trošku drahý...

Vzhledem k tomu, že Still ještě nestihl získat licenci UEFA na úrovni nutné pro vedení týmu v Ligue 1, musí klub z Remeše za každý zápas pod jeho vedením platit pokutu ve výši 25 tisíc eur (asi 600 tisíc korun). "Řekli mi, že dokud budeme vyhrávat, tak budou moc rádi investovat do mojí kariéry," usmíval se Still.

Nutno podotknout, že Remeš jeho angažováním i přes peněžní ztráty "vydělává". Se Stillem na lavičce neprohrála ani jednou, přesněji ve 12 zápasech zapsala šest výher a šest remíz. Naposledy si jeho svěřenci přivezli bod z Parku Princů, který proti PSG zařídil až v páté minutě nastavení host z Arsenalu Florian Balogun.

Další úspěch může nejmladší trenér napříč top pěti evropskými soutěžemi přidat už ve středu večer, kdy jeho tým vyzve doma Lorient. A kruh se hezky uzavře, neboť právě na hřišti aktuálně pátého celku Ligue 1 Still svou pohádkovou jízdu započal bezbrankovou remízou.

Aktuální forma – porážka přišla v přípravě.
Livesport