Odermatt vyhrál obří slalom i v Soldeu a překonal Maierův bodový rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Odermatt vyhrál obří slalom i v Soldeu a překonal Maierův bodový rekord

Odermatt je v letošní sezoně suverénní.
Odermatt je v letošní sezoně suverénní.Profimedia
Švýcarský lyžař Marco Odermatt (25) vyhrál obří slalom ve finále Světového poháru v Soldeu a se ziskem 2042 bodů v sezoně překonal rekord Hermanna Maiera z roku 2000. Maximum bývalé rakouské hvězdy vylepšil o 42 bodů.

Odermatt v Andoře jen potvrdil oslnivou formu z končícího ročníku. V něm si s předstihem zajistil obhajobu celkového prvenství v seriálu, navíc získal malé křišťálové glóby za obří slalom a super-G. Obě disciplíny rovněž ovládl na mistrovství světa.

V sobotu za vítězstvím vykročil nejrychlejším časem v prvním kole, ve druhém byl lepší pouze Švýcar Thomas Tumler, jenž nakonec obsadil pátou příčku. Odermatt vyhrál s náskokem dvou sekund před Henrikem Kristoffersenem z Norska, třetí skončil Marco Schwarz z Rakouska.

"Nebylo to dneska snadné, protože jsem kvůli tomu rekordu byl zase nervózní," citovala Odermatta agentura AP. "Ale nakonec z toho je další výhra, navíc o dvě sekundy," dodal Švýcar, kterému by k překonání mužského maxima stačila i třetí příčka.

Absolutní rekord v počtu bodů v jedné sezoně Světového poháru patří bývalé slovinské lyžařce Tině Mazeové. Dvojnásobná olympijská vítězka a čtyřnásobná světová šampionka v roce 2013 získala velký glóbus za 2414 bodů.

V sezoně si Odermatt připsal sedmé vítězství v obřím slalomu. Celkově třináctým úspěchem v ročníku vyrovnal rekord, o který se dosud dělili Ingemar Stenmark (13 výher zaznamenal v sezoně 1978/79), Maier (2000/01) a Marcel Hirscher (2017/18).

Sezonu Světového poháru uzavře v neděli v Soldeu slalom, v něm však Odermatt nestartuje.

Kompletní výsledky obřího slalomu v Soldeu