Triumf číslo 12. Odermatt ovládl superobří slalom a potvrdil zisk malého i velkého glóbu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Triumf číslo 12. Odermatt ovládl superobří slalom a potvrdil zisk malého i velkého glóbu

Aktualizováno
Marco Odermatt se v Soldeu radoval z vítězství.
Marco Odermatt se v Soldeu radoval z vítězství.Profimedia
Mužský superobří slalom v Soldeu vyhrál švýcarský suverén Marco Odermatt (25), který si připsal už šestý triumf v disciplíně v této sezoně. V osmi závodech ani jednou nechyběl na stupních vítězů. V celkovém hodnocení navíc může zaútočit na rekordní zisk 2000 bodů Rakušana Hermanna Maiera z roku 2000, nyní má na kontě 1942 bodů.

Už jistý držitel velkého i malého glóbu Odermatt porazil druhého Rakušana Marca Schwarze o 29 setin. Třetí byl o další více než čtyři desetiny zpět Nor Aleksander Aamodt Kilde, jenž v hodnocení disciplíny zaostal na druhé příčce za Odermattem o více než 200 bodů.

Švýcar se letos v SP radoval podvanácté, z 26 startů se jen třikrát nevešel mezi trojici nejlepších. Celkem má v seriálu na kontě 23 dílčích prvenství, z toho deset v super-G. Olympijský vítěz v obřím slalomu korunoval vydařenou sezonu, kterou ozdobil i dvěma zlatými medailemi na mistrovství světa v Courchevelu. V super-G obsadil na šampionátu ve Francii čtvrté místo.

Výsledky superobřího slalomu SP lyžařů v Soldeu

"Řekl bych, že šest výher z osmi závodů a ty dva zbývající na pódiu je takřka perfektní bilance. Je to asi ta nejtěžší disciplína, jakou ve sjezdovém lyžování máme, a uzavřít to výhrou a získat glóbus, je fantastické," komentoval svou úspěšnost v super-G.

Od vyrovnání Maierova rekordu ho nyní dělí 58 bodů a v sobotním obřím slalomu, který je jeho parádní disciplínou, jej může umístěním na stupních vítězů pokořit. "Přistoupím k tomu jako ke každému jinému závodu. Dneska budu určitě trochu oslavovat, ale v sobotu do toho zase zkusím dát všechno," řekl Odermatt, jenž si obhajobu malého glóbu za obří slalom zajistil už minulý víkend dvěma výhrami v Kranjské Goře. "Uvidíme, kolik mi ještě zbylo sil. Když to vyjde, skvělé. Ale i tak už jsem toho vyhrál dost," dodal.