Osm let a 90 milionů dolarů. Pastrňák si vystřílel novou smlouvu v Bostonu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Osm let a 90 milionů dolarů. Pastrňák si vystřílel novou smlouvu v Bostonu
David Pastrňák podepsal nový kontrakt v hodnotě takřka dvou miliard korun.
David Pastrňák podepsal nový kontrakt v hodnotě takřka dvou miliard korun.Profimedia
David Pastrňák (26) si vytvořil v zámořské NHL obrovské renomé. V aktuálním ročníku bostonská "88" stíhá nejlepšího střelce soutěže Connora McDavida (26), což organizace Bruins nenechává bez povšimnutí. Hvězdný forvard si totiž u Medvědů vysloužil novou smlouvu na osm let a 90 milionů dolarů (asi 1,99 miliardy korun). Rodák z Havířova si tak ročně přijde na 11,25 milionů dolarů, tedy téměř čtvrt miliardy korun.

Pastrňák v aktuální sezoně NHL nevynechal ani jeden zápas. V dresu Bostonu naskočil do 60 utkání, v nichž posbíral 80 kanadských bodů. Se 42 góly a 38 asistencemi patří český útočník mezi nejproduktivnější hráče soutěže – aktuálně je čtvrtý, přičemž na třetího Kučerova ztrácí 22 kol před koncem základní části šest bodů.

Rodák z Havířova se podpisem nového kontraktu na osm let a 90 milionů dolarů stane nejlépe vydělávajícím českým hokejistou v historii NHL a zároveň se zařadí do elitní společnosti. Třeba výše zmíněný McDavid z Edmontonu, který je bezpochyby největší hokejovou hvězdou současnosti, pobírá u Oilers ročně 12,5 milionů dolarů.

Pastrňák při podpisu smlouvy
Pastrňák při podpisu smlouvy@NHLBruins

"Pasta" na něj v tabulce nejlepších střelců se 42 góly momentálně ztrácí 10 branek, gáží se mu však výrazně přiblíží. S 11,25 miliony dolarů na rok by se měl stát šestým nejlépe placeným hráčem celé NHL. Nová smlouva vstoupí v platnost po této sezoně a bude platit až do konce ročníku 2030/31

Ta současná, která měla vypršet po aktuálním ročníku, platila na šest let a zajišťovala mu celkem 40 milionů dolarů, v průměru 6,66 milionu na rok. S Bruins ji uzavřel v polovině září 2017. V létě se Pastrňák mohl stát nechráněným volným hráčem, ale zůstal dál věrný barvám Bostonu. Právě ten si ho do NHL vybral při draftu 2014 z celkově 25. místa.

Na tréninku poté, co s Bruins na dalších osm let spojil cesty
Na tréninku poté, co s Bruins na dalších osm let spojil cesty@NHLBruins

Z pohledu statistik je dosud nejlepší Pastrňákovou sezonou 2018/19, kdy stanovil osobní maxima v gólech (48), asistencích (47) i bodech (95). Společně s Alexandrem Ovečkinem získal tehdy i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části, což se mu podařilo jako teprve druhému českému hráči v NHL po Milanu Hejdukovi.

Přes hranici čtyřiceti branek se Pastrňák přehoupl již potřetí v kariéře. Sérii narušuje jen sezona 2020/21, kdy se kvůli problémům s koronavirem hrálo v dlouhodobé fázi jen 56 utkání namísto obvyklých 82. Tehdy český útočník nastoupil do 48 duelů a vstřelil 20 branek.

Celkem si drží za necelých devět sezon mezi elitou průměr více než bodu na utkání. Na kontě má 570 zápasů v základní části a 584 bodů (282+302). V 70 bitvách play off přidal 74 bodů (30+44). V gólech už je na devátém místě historického pořadí slavného klubu, čtrnáctý je v bodech a osmnáctý v asistencích. Třetí místo historie Bruins mu však patří v počtu dosažených hattricků –⁠ stihl jich během základní části už 13.

Loni v Tampere pomohl Pastrňák výraznou měrou k ukončení desetiletého medailového půstu Čechů na velkých akcích, pod zisk bronzu se podepsal v sedmi zápasech sedmi góly a třemi přihrávkami.

V aktuální sezoně posbíral v 60 zápasech 80 bodů (42+38)
V aktuální sezoně posbíral v 60 zápasech 80 bodů (42+38)@NHLBruins

"Od začátku bylo naším cílem z něj udělat celoživotního Medvěda," citovala agentura AP generálního manažera Bruins Dona Sweeneyho. "Sice nám to chvíli trvalo, ale konečně jsme to dotáhli a je paráda, že u nás bude dalších osm let," přidal šéf klubu Cam Neely.

Pastrňák spojení budoucnosti s Bostonem označil za čest. "Hrát celou kariéru za jeden tým je velká věc a od začátku jednání jsem to měl v hlavě. Mám velkou radost, že zůstávám a je to pro mě také velká čest," uvedl.

Rozhovor z kabiny NHL s Davidem Pastrňákem

Přehledu nejlépe placených hráčů NHL vévodí útočník Nathan MacKinnon. Opora úřadujících šampionů z týmu Colorado Avalanche bude inkasovat díky osmileté smlouvě na 100,8 milionu dolarů (2.23 miliardy) z loňského září, jež začne platit rovněž od příští sezony, v průměru 12,6 milionu dolarů (280 milionů) ročně.

Bruins ve čtvrtek rovněž získali levé křídlo Tylera Bertuzziho z Detroitu, kam za něj poslal dvě volby v draftu. Kanadský útočník v tomto ročníku odehrál 29 zápasů s bilancí čtyři branky a deset asistencí. Celkem během šesti sezon v Detroitu zaznamenal za 305 startů 88 gólů a 114 přihrávek.