Ovečkin se stal hvězdou týdne NHL, Pettersson vyrovnal klubový rekord Vancouveru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ovečkin se stal hvězdou týdne NHL, Pettersson vyrovnal klubový rekord Vancouveru

Alexandr Ovečkin už je druhým nejlepším střelcem historie.
Alexandr Ovečkin už je druhým nejlepším střelcem historie.Profimedia
Ruský hokejový útočník Alexandr Ovečkin (37) z Washingtonu byl zvolen nejlepším hráčem týdne v NHL. Kapitán Capitals, který s 802 góly předstihl na druhém místě historické tabulky střelců Gordieho Howea, si ve třech zápasech připsal šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Mezi tři hvězdy se dostali také brankář Alexandar Georgijev (26) z Colorada a Elias Pettersson (24) z Vancouveru.

Ovečkin si nejprve v pondělí při domácím vítězství nad Detroitem 4:3 v prodloužení připsal asistenci a ve čtvrtek při výhře v Ottawě 3:2 v prodloužení zaznamenal dvě přihrávky. V pátek před vánoční pauzou si na vlastním ledě Washingtonu užil velký večer proti Winnipegu.

Ukončil čtyřzápasové čekání na gól a díky dvěma brankám nejdříve vyrovnal a pak i překonal Howea. Teď už má před sebou jen legendárního Waynea Gretzkého, k jehož předstižení potřebuje 93 gólů. Ovečkin, který budí kontroverze fotografií s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na svém instagramovém účtu i při stále pokračující válečné agresi jeho země na Ukrajině, si v utkání připsal tři body i díky jedné asistencí.

Georgijev vychytal v hodnoceném období ve třech zápasech tři vítězství, měl průměr 0,94 inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 96,5 procenta a jednou udržel čisté konto. Rodák z bulharského Ruse, který reprezentuje Rusko, odstartoval týden v pondělí desátou nulou v kariéře v NHL, kryl všech 26 střel a pomohl k domácímu vítězství nad New York Islanders 1:0 po samostatných nájezdech.

Ve středu se 19 zásahy podílel na výsledku 2:1 v prodloužení proti Montrealu a před českým gólmanem Pavlem Francouzem dostala současná jednička Colorada přednost i v pátek v Nashvillu, kde k vítězství 3:2 v prodloužení pomohla 37 zásahy.

Švéd Pettersson ve dvou duelech nasbíral sedm bodů za dva góly a pět přihrávek. Pondělní zápas při porážce se St. Louis 1:5 vynechal kvůli nemoci. Ve čtvrtek se po dvouzápasové absenci vrátil do sestavy Canucks v dalším domácím utkání proti Seattlu a na vítězství 6:5 po samostatných nájezdech se podílel dvěma góly a třemi asistencemi i vítěznou brankou v rozstřelu.

Se čtyřmi minimálně pětibodovými zápasy v kariéře překonal klubový rekord ruského útočníka Alexandra Mogilného. V pátek si Pettersson připsal dvě přihrávky při výhře v Edmontonu 5:2.

Výsledky NHL