Rutta po tvrdém hitu Ovečkina nedohrál, Nečas se podruhé za sebou neprosadil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rutta po tvrdém hitu Ovečkina nedohrál, Nečas se podruhé za sebou neprosadil
Aktualizováno
Rutta po tvrdém hitu Ovečkina nedohrál, Nečas se podruhé za sebou neprosadil
Rutta po tvrdém hitu Ovečkina nedohrál, Nečas se podruhé za sebou neprosadilProfimedia
Alexandr Ovečkin (37) poslal v NHL tvrdým zákrokem Jana Ruttu (32) k ledu a český obránce po srážce odstoupil z utkání. I bez něj hokejisté Pittsburghu zvítězili ve Washingtonu 4:1. Martin Nečas (23), který je na dvanáctém místě produktivity soutěže, vyšel podruhé za sebou naprázdno a s Carolinou podlehl na Floridě 0:3.

Washington - Pittsburgh 1:4

Rutta projížděl ve 33. minutě za brankou Pittsburghu s pukem na hokejce a chtěl jej pod tlakem napadajícího Matta Irwina rozehrát, když se přiřítil Ovečkin a srazil jej na led. Rozhodčí elitního kanonýra nepotrestali, naopak vyloučili českého beka, který o pár sekund později Ovečkina krosčekoval. Pittsburgh v následném oslabení zvýšil trefou Brocka McGinna na 2:0.

Rutta poté odstoupil pro potíže v horní části těla a Pittsburgh dohrával zápas od konce druhé třetiny na čtyři klasické obránce, protože se mu zranil i Pierre-Olivier Joseph. A to ještě pokračoval i přes bolesti další bek Jeff Petry a vynechal jen jedno střídání, během kterého zamířil do šatny a nahradil jej útočník Jeff Carter.

"Každý chápal situaci. Věděli jsme, že potřebujeme hrát kratší střídání. Také útočníci nám hodně pomáhali a odvedli skvělou práci, když dostávali puky hluboko do pásma a mohli jsme se tak točit v optimálních intervalech," uvedl obránce Pittsburghu Marcus Pettersson. "Neměli to jednoduché, ale všichni čtyři si vedli výborně. Hráli jednoduše, přesně to bylo potřeba," ocenil kouč Mike Sullivan.

Oslabení Penguins se semkli a základ úspěchu položili mezi 28. a 36. minutou, kdy vstřelili první tři góly zápasu. "Chtěli jsme dostávat puk od obránců, jak nejrychleji to šlo," přiblížil taktiku McGinn. Kromě něj skórovali ve druhé třetině ještě Jason Zucker a Petry. Domácí snížili v čase 52:22 trefou Marcuse Johanssona, ale při hře bez gólmana inkasovali z hole Jakea Guentzela. Pittsburgh tak zastavil sérii sedmi porážek, nejdelší od roku 2006.

Florida - Carolina 3:0

Florida se ujala vedení v čase 9:21 dorážkou Nicka Cousinse a zbylé dva góly vstřelila v závěrečných deseti minutách. V přesilové hře zvýšil Aleksander Barkov a výhru zpečetil Sam Bennett při power play Caroliny. Hlavní postavou zápasu byl Spencer Knight, který zneškodnil čtyřicet střel včetně šesti pokusů Nečase. Z výhry se radoval i Radko Gudas, jenž v utkání zblokoval nejvíce střel ze všech (4) a připsal si i tři hity.

Montreal - Vancouver 5:2

Jedním gólem pomohl kanadský obránce Arber Xhekaj k výhře Montrealu 5:2 nad Vancouverem. Rodák z Hamiltonu, jehož matka pochází z České republiky a který má i český pas, zvýšil v deváté minutě na 2:0. Canadiens těžili v zápase z povedeného vstupu, v čase 12:23 vedli o tři góly a po dvou třetinách 4:0. Kirby Dach dal dvě branky vítězů, v jejichž sestavě scházel na dva zápasy suspendovaný Juraj Slafkovský.

Anaheim - Minnesota 1:4

Pavol Regenda vstřelil premiérový gól v NHL. Slovenský útočník měl původně po minulé sezoně namířeno do Mladé Boleslavi, ale dostal šanci zabojovat o NHL a v šestém startu v soutěži se poprvé prosadil. Bronzový medailista z letošních olympijských her poslal Anaheim ve 34. minutě do vedení, ale Minnesota zápas otočila a vyhrála 4:1. Na obratu se podílel dvěma trefami Kirill Kaprizov.

Ještě před Regendou skóroval i jeho spoluhráč Trevor Zegras, který potřetí v NHL uspěl se zakončením lakrosovým způsobem. Rozhodčí gól ale neuznali po trenérské výzvě, která odhalila, že brance předcházel ofsajd. V zápase se hodně jiskřilo a sudí rozdali celkem 110 trestných minut.