Pět událostí ligového kola: 423 minut bez gólu, zápis do Klubu legend a životní hrdina Šín

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: 423 minut bez gólu, zápis do Klubu legend a životní hrdina Šín
Brankář Slovácka Filip Nguyen.
Brankář Slovácka Filip Nguyen.1. FC Slovácko
Gólman Filip Nguyen setrval na Slovácku a na jeho um si nepřišla ani ofenziva účastníka letošní Ligy mistrů z Plzně. I přes ztrátu dvou bodů tak v čele nejvyšší soutěže zůstává Slavia, u které se ale znovu potvrdilo, že její útočník Mick van Buren musí začínat na lavičce. Jubilejní 300. utkání v lize odehrál stoper Vít Beneš z Olomouce. A brněnský Jakub Řezníček vyrovnal své střelecké kariérní maximum.

Beneš zapsal 300. start v nejvyšší soutěži

Novým členem Klubu legend je stoper Sigmy Olomouc Vít Beneš. Ten v sobotním utkání proti Liberci (2:2) nastoupil s kapitánskou páskou k 300. utkání v české nejvyšší soutěži. 

"Za 300. start jsem rád, ale věřil jsem, že jsme ze zápasu mohli vytěžit tři body. Za naši neaktivitu po vstřeleném gólu je však remíza zasloužená," povídal po utkání 34letý obránce, který svou fotbalovou kariéru odehrál ve třech týmech.

Začínal na Kladně, sedm sezon strávil v Jablonci a po návratu z Maďarska (Vasas a Szombathély) působí pátý rok na Hané. Do Klubu legend se chystá také plzeňský záložník Jan Kopic, jenž proti Slovácku odehrál 299. utkání mezi českou elitou.

Řezníček vyrovnal maximum

V sezoně 2015/16 dosáhl Jakub Řezníček na 13 ligových zásahů a právě tato číslovka pro něj byla v nejvyšší české soutěži rekordní. Po dvou trefách do sítě Baníku Ostrava se o víkendu dostal na stejné číslo a je velmi pravděpodobné, že své maximum brzy vylepší.

Navíc je s 90 trefami blízko vstupu do prestižní společnosti Klubu ligových kanonýrů, který sdružuje všechny hráče s alespoň stovkou branek v nejvyšší soutěži.

Poslední sezony Jakuba Řezníčka
Poslední sezony Jakuba ŘezníčkaLivesport

"Tu stovku bych chtěl, to není tajemství. Jestli tam dokráčím v téhle, nebo v příští sezoně je jedno, ale bylo by to hezké. A nejlepší střelec? Jsou tu i jiné týmy s výbornými útočníky, třeba Slavia dává doma pět gólů každý zápas, to je neskutečné. Jsem nahoře a budu tam chtít být co nejdéle, stát se může všechno, ale bude to těžké," uvedl Řezníček pro oficiální stránky Zbrojovky.

Na vysněnou metu by mohl při své formě dosáhnout už v tomto ročníku. Aktuálně je podepsán pod 53,3 % branek Brna (13+3) a především díky němu začíná Zbrojovka místo o udržení bojovat o prostřední skupinu.

Van Buren v základu? Radši ne…

Slavia senzačně ztratila dva body v Teplicích a její kouč Jindřich Trpišovský možná dospěl (poměrně draho) ke zjištění, že stavět Micka van Burena od začátku není úplně dobrý nápad. Nizozemský útočník odehrál po návratu z Liberce za ligového lídra čtyři zápasy. Ve dvou naskočil od první minuty, v dalších dvou z lavičky. A výsledek?

Coby náhradník v obou duelech skóroval, naopak v základní sestavě se prosadit nedokázal. Na půdě Teplic navíc promarnil pokutový kop a je vysoce pravděpodobné, že následující kolo proti Slovácku začne opět mezi náhradníky.

"Hodně mu na tom záleží a nevím, jestli to nemá v hlavě až moc. Nikdo nechce střídat, každý chce být v roli úspěšného hráče. Neproměnil dvě šance, neodehrál dobré utkání. Předtím nám ale rozhodl dva zápasy. Micka to mrzí samozřejmě nejvíc. Příště nám to musí vrátit," hodnotil výkon útočníka Trpišovský.

Každopádně s Teplicemi to pro jeho tým bylo úplně jiné utkání než na podzim, kdy soupeře rozdrtila 6:0 a v první půli jej zasypala osmi střelami, jež trefily branku. V sobotu nevyslala v úvodních 45 minutách takovou ani jednu, což se sešívaným v lize stalo naposledy loni v březnu v domácím zápase s Českými Budějovicemi (1:0).

Nguyen dorovnal Staňka

Přestup brankáře Filipa Nguyena ze Slovácka do Vietnamu nakonec nedopadl a obě strany mohou být spokojené. Třicetiletý gólman vychytal v lize své čtvrté čisté konto v řadě, čímž nepotěšil Plzeň, která mohla jít v případě výhry na jihu Moravy na první místo tabulky. Střelecky naprázdno vyšla v lize venku naposledy loni v březnu v Jablonci.

Nguyenova neprůstřelnost trvá už 423 minut, jako poslední na něj v polovině listopadu vyzrál záložník Hradce Králové Matěj Ryneš. Během této série lapil Nguyen přesně 20 pokusů soupeřů, v rámci 20. kola FORTUNA:LIGY vychytal i tři plzeňské "pozdravy". Na opačné straně hřiště stál Jindřich Staněk, jemuž se naopak na jaře zatím nepovedlo vychytat čisté konto ani jednou a v sezoně tak zůstává na sedmi nulách. Na stejné číslo se nyní dostal i bývalý gólman Vlašimi či Liberce.

Šínův happy end

Příběh Matěje Šína je skutečně pozoruhodný. Teprve 18letý záložník Baníku Ostrava v loňském roce překonal rakovinu a velmi brzy se vrátil k fotbalové kariéře.

Naskočil do přípravy na jarní část sezony a už ve druhém utkání proti polské Koroně Kielce dokázal skórovat. V lize tenhle reprezentant do 19 let sbíral starty po minutách, nyní mu dal kouč Pavel Hapal důvěru na 25 minut. A Šín se odvděčil svým prvním ligovým gólem.

Dočkal se ve svém devátém startu ve FORTUNA:LIZE, což je také skvělý počin. V pozápasovém rozhovoru ale příliš nadšený nebyl, neboť jeho tým prohrál druhé utkání za sebou.

„S odstupem času ten gól třeba ještě docením, nyní ale převažuje velké zklamání. Určitě jsem to neměl nastavené tak, že bych se upínal na první gól. Pro mě byla velká radost, že jsem se mohl vrátit zpátky. Byl bych samozřejmě raději, kdybych se trefil ve vítězném zápase,“ prohlásil mladík pro oficiální web Baníku Ostrava.