Pět událostí ligového kola: Hübschman rekordmanem jen chvíli, úspěšná penalta po 35 letech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Hübschman rekordmanem jen chvíli, úspěšná penalta po 35 letech
Tomáš Hübschman nakonec rekordní gól nepřidal, výhru ale oslavil.
Tomáš Hübschman nakonec rekordní gól nepřidal, výhru ale oslavil.Profimedia
Tomáš Hübschman (41) se na dvě hodiny stal nejstarším střelcem historie FORTUNA:LIGY, o úvodní branku v utkání proti Baníku Ostrava ale nakonec přišel. Ve vynikající sérii pokračuje Mick van Buren (30), jenž se opět střelecky prosadil. Hlavní událostí 19. kola se však stala střelecká exploze Sparty. Ta v nedělním utkání nasázela Bohemians šest gólů.

Hübschman nejstarším střelcem jen dvě hodiny

Úvodní branku utkání mezi Baníkem Ostrava a Jabloncem obstaral ve 29. minutě Tomáš Hübschman a stal se tak nejstarším střelcem v historii FORTUNA:LIGY. Překonal Pavla Zavadila, který se v barvách Zbrojovky trefil v 41 letech a třech měsících. Záložník Jablonce byl v době branky o dva měsíce starší.

O dvě hodiny později už nicméně bylo vše jinak. V oficiálním zápise o utkání byla trefa připsána jako vlastní Jiřímu Klímovi, který se po rohovém kopu a následné teči Hübschmana míče ještě dotkl a změnil směr střely. "Tečoval jsem to holení nebo chráničem a šlo to na branku, ale vůbec to neřeším. Je jedno, komu ho uznají," uváděl po utkání spokojený Hübschman. Těšila jej hlavně výhra, na rekord si ale bude muset počkat.

Přehled zápasu Baník – Jablonec 1:2

Van Buren pokračuje v úctyhodné sérii

Nizozemský útočník Mick van Buren opět potvrdil, že v dresu Slavie mu to "lepí" především z pozice střídajícího hráče. Zatímco s Jabloncem a nyní s Brnem nastoupil z lavičky a v obou duelech skóroval, v Pardubicích hrál v základní sestavě a úspěch v podobě branky nepřišel.

Kromě střelecké formy zaokrouhlil zkušený útočník také jednu nesmírně zajímavou metu. Van Buren totiž v 10. utkání v řadě vystřelil na branku. A to je série, kterou se nemůže pyšnit nikdo jiný a nikdo jí navíc není ani blízko.

Mick van Buren hraje ve skvělé formě.
Mick van Buren hraje ve skvělé formě.Livesport

Od sezony 2013/14, kdy se podobné ligové statistiky sledují, je v tomto ohledu na druhé pozici Jean David-Beauguel, který v sezoně 2021/22 mířil na bránu v pěti po sobě jdoucích zápasech.

Přehled zápasu Slavia – Brno 2:0

Teplický start do jara letos a loni? 0:9 na body

Teplický tým vstupoval do jarní části se solidním bodovým ziskem a i když se nacházel na 12. místě tabulky, na skupinu o titul ztrácel pouhé čtyři body. Jenže tři zápasy po zimní pauze Severočechům vůbec nevyšly, Skláři nezískali ani bod a po debalku na Baníku (0:5) prohráli i veledůležitý záchranářský duel ve Zlíně. "Když takhle začneme zápas a dostaneme dva góly za 17 minut, tak dáme soupeři velkou výhodu a těžko se to otáčí," lamentoval trenér Jiří Jarošík.

Teplice sice dokázaly snížit, nebyly daleko k vyrovnání, jenže body nezískaly a zůstávají nejhorším týmem jarní části. V této souvislosti je třeba připomenout, že loni na jaře to bylo úplně jinak. Tehdy ve třech úvodních zápasech po zimní pauze braly i díky dvojici Fortelný – Sejk devět bodů (Bohemians 1:0, Baník 4:2, Karviná 1:0) a úspěšně se tím vydaly za záchranou.

Aktuální forma Teplic.
Aktuální forma Teplic.Livesport

Aktuálně na Stínadlech bojují hlavně s marodkou. Na střídačce ve Zlíně měl Jiří Jarošík vedle náhradního brankáře jen čtyři hráče do pole. "Máme velké množství absencí, chybí síla a kvalita vpředu, nemá ale cenu se na to vymlouvat a musíme hrát s tím, co máme. Prohráli jsme bitvu, ale ne válku," prohlásil teplický trenér.

Přehled zápasu Zlín – Teplice 2:1

Sedm gólů za druhý poločas? Naposledy před 23 lety

V posledním utkání kola mezi Bohemians a Spartou se děly až neuvěřitelné věci. K vidění byl neuznaný gól, tři penalty a celkově osm vstřelených branek. Z vysokého vítězství 6:2 se radovali hosté, ti navíc zavzpomínali na nedávnou historii.

Druhá půle totiž nabídla sedm branek a něco podobného se naposledy stalo v ligové sezoně 2020/21, kdy Sparta v posledním domácím utkání ligové soutěže zvítězila nad Brnem 6:1 a všechny branky padly v úvodní pětačtyřicetiminutovce. 

Druhý poločas se sedmi góly viděli diváci naposledy před 23 lety a opět u toho byla Sparta. Tehdy ale Pražané podlehli Vítkovicím 4:5.

Jednu nepříjemnou statistiku zlomili i domácí. Po 35 letech proměnila Bohemka proti Spartě pokutový kop. A potřebovala druhý pokus. Na konci první půle selhal Puškáč. Další pokus ve druhém poločase už ale využil Aleš Čermák a ukončil dlouhé čekání na úspěšnou penaltu. Posledním úspěšným exekutorem byl 20. srpna 1988 Pavel Chaloupka, účastník světového šampionátu 1982 ve Španělsku. 

Přehled zápasu Bohemians – Sparta 2:6

Šest střídajících střelců, sedm bodů

Hned šest hráčů dokázalo v 19. kole FORTUNA:LIGY skórovat z pozice náhradníka. Nejšťastnější ruku měl jednoznačně Jindřich Trpišovský. Díky gólům střídajících Ewertona a Micka van Burena zvítězila Slavia nad Zbrojovkou Brno 2:0.

Tetelit blahem se rozhodně mohl i Martin Svědík, i když ten vítěznou branku střídajícího Ondřeje Mihálika sledoval už jen z tribuny, jelikož byl šest minut předtím vyloučen. Spokojen mohl být také Václav Jílek, domácí bod s Hradcem Králové mu zajistil záložník Jan Vodháněl, který si v té chvíli zapisoval 15. minutu na hřišti.

Podruhé za sebou se z pozice střídajícího hráče prosadil útočník Sparty Martin Minčev, jeho trefa znamenala definitivní stvrzení jasného vítězství Sparty v derby nad Bohemians 1905.

Jediným nespokojeným střídajícím střelcem tak byl 19letý syn teplické legendy Tomáše Vachouška, Tadeáš. Ten ve Zlíně skóroval po 14 minutách pobytu na hřišti, trefou ovšem jen zmírnil porážku svého týmu na 1:2.

Kompletní výsledky FORTUNA:LIGY

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY
Aktuální tabulka FORTUNA:LIGYLivesport