Pět událostí ligového kola: Naštvaný Vrba, vyrovnané čelo i historický moment Bohemky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Naštvaný Vrba, vyrovnané čelo i historický moment Bohemky
Pět událostí ligového kola: Naštvaný Vrba, vyrovnané čelo i historický moment Bohemky
Pět událostí ligového kola: Naštvaný Vrba, vyrovnané čelo i historický moment BohemkyProfimedia
Zatímco Slavia na půdě Liberce jen remizovala 2:2, Sparta už se po další výhře se svým úhlavním rivalem dělí o čelo tabulky. Florin Nita (35) odchytal jubilejní utkání v nejvyšší české soutěži a jeho Pardubice mizí svým soupeřům ze dna tabulky. Bohemka po nečekané výhře v Plzni přepsala historické maximum a Martin Fillo (37) přidělal další vrásky Pavlu Vrbovi (59).

54:54. Ve F:L je srovnáno

Hlavní událostí 24. kola FORTUNA:LIGY je fakt, že šest duelů před koncem základní části je na čele srovnáno. Ještě zajímavější je fakt, že podzimní mistr z Plzně ztrácí na pražská "S" pět bodů.

Zatímco Slavia v sobotu na půdě Liberce uhrála jen bod po remíze 2:2, Sparta si znovu nedělala potíže a s Hradcem Králové o své výhře rozhodla už do poločasu. Haraslínova úvodní branka totiž přišla na konci první půle už v době, kdy Votroci hráli pouze v deseti. Druhou trefu v samotném závěru přidal Tomáš Wiesner a Sparta tak uspěla v osmém soutěžním duelu v řadě.

"Nebyl to žádný extra výkon. Trochu to způsobila ta červená karta, připraveni jsme byli na něco jiného. Soupeř se zatáhl a nám nezbývalo moc prostoru. Důležité ale je, že jsme to zvládli," hovořil autor vítězné trefy Lukáš Haraslín.

Pro Spartu je 54 bodů po 24. kolech druhý nejlepší výsledek za posledních 17 sezon. Více měli Letenští jen v ročníku 2013/14, kdy slavili svůj poslední titul, tehdy to bylo dokonce 64 bodů.

Pořadí na čele FORTUNA:LIGY
Pořadí na čele FORTUNA:LIGYLivesport

Fillo si zopakoval vyloučení

Zlín zůstává na dně ligové tabulky a výrazně se o to opět přičinil zkušený záložník Martin Fillo. Ten před třemi týdny inkasoval proti Spartě červenou kartu už po čtyřech minutách pobytu na hřišti, o minutu méně strávil na hrací ploše při derby na Slovácku.

Ze hřiště se po přímé červené kartě poroučel už po třech minutách (fauloval ale už v čase 1:29) a Slovácko jeho další zkrat samozřejmě potrestalo. Zvítězilo 3:0 a zůstalo páté, to Zlín nadále ztrácí dva body na předposlední Teplice a již tři na Pardubice.

"Není to normální, musíme to řešit. Je to zkušený fotbalista a já jsem věřil, že se poučil a tak prestižní duel zvládne. Netuším zda to byl zákrok z přemíry snahy, nebo se ho dopustil pod vlivem emocí. Ale utkání každopádně hrubě ovlivnil," neměl pro svého svěřence pochopení kouč Pavel Vrba. "Další blikanec. Je to špatné, vůči všem," doplnil.

Fillo stihl v aktuální sezoně dvě velmi brzká vyloučení, rekord ale stále drží stoper Dukly Jan Vorel, který v březnu 2013 fauloval plzeňského Stanislava Tecla už po 19 sekundách. V první minutě zápasu byl vyloučen také Tomáš Řepka, když v květnu roku 2008 po 26 sekundách hodil míč do obličeje brněnského Aleše Besty.

Nguyen králem čistých kont

Po podzimní části byl na čele v tabulce čistých kont jednoznačně Jindřich Staněk. Plzeň se ale v posledních týdnech herně i výsledkově trápí a Staněk na jaře ještě čisté konto vychytat nedokázal.

Velmi brzy jej tak přeskočil Filip Nguyen, kterému osmou nulu v sezoně výrazně ulehčil již zmíněný Fillo. Nguyen nemusel likvidovat jedinou střelu, na jaře každopádně vychytal už páté čisté konto a je pro Slovácko oporou.

Nejvážnějším soupeřem třicetiletého brankáře je aktuálně Matěj Kovář ze Sparty, kterému k sedmé nule pomohlo rovněž vyloučení soupeře. Ofenzivní hráči Hradce Králové na něj vyslali jeden pokus, a tak si Kovář mohl připsat druhou nulu v řadě.

Nitova stovka

Florin Nita sice popáté v řadě inkasoval, opět ale předvedl vynikající výkon a právě díky němu se Pardubice vzdalují sestupovým příčkám. Rozhodující chvíle v nedělním utkání přišla v 67. minutě, kdy mohly Teplice srovnat účet utkání.

Abdallah Gning ale nechal vyniknout právě Nitu, který zlikvidoval pokutový kop teplického útočníka a následně se svěřenci kouče Radoslava Kováče dostali do dvougólového vedení.

"Byl to zásadní moment, Florin zlomil Teplice. Každé kolo nám dává šanci na vítězství," hlásil spokojený Kováč. Pro Nitu šlo zároveň o sté utkání v nejvyšší české soutěži, vítězství má tedy i speciální podtext.

Bohemka venku září

Dohrávat posledních deset minut v Plzni za vyrovnaného stavu v oslabení? Při jiné situaci by se jednalo o téměř neřešitelnou situaci. Jenže Viktorka se momentálně těžce vypořádává sama se sebou, výsledkem tak ve šlágru 24. kola byla vítězná trefa ze strany oslabené Bohemky.Tu v 85. minutě vstřelila jedna z hlavních hvězd kola, čtyřiadvacetiletý obránce Daniel Köstl.

I díky němu Bohemka nasbírala v letošní sezóně už pětadvacet bodů z venkovních hřišť a v tomto ohledu přepsala své historické maximum. Na půdě Plzně navíc uspěla poprvé v tomto tisíciletí a poprvé od října roku 1996.

"Rozhodně nás zajímá šestka. Nejsem alibista, abych tvrdil, že se chci zachránit. Byl bych zklamaný, kdybychom nyní šestku neuhráli. Musíme ale zůstat nohama na zemi, musíme se udržet v módu pokory, ale ne namachrovanosti," zdůrazňoval jinak nadšený kouč Klokanů Jaroslav Veselý.