Pět událostí ligového kola: První góly Jirky, báječný trestňák i podivné video v Ďolíčku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: První góly Jirky, báječný trestňák i podivné video v Ďolíčku
V Ďolíčku byl v akci systém VAR.
V Ďolíčku byl v akci systém VAR.Profimedia
Zatímco Sparta kvůli přeloženému utkání Slovácka v Evropské konferenční lize odpočívala, Plzeň si s chutí zastřílela a nedala šanci Zlínu. Podobně dopadlo i malé pražské derby, v němž i přes brzké vedení Bohemians uspěla Slavia. Nuda nebyla ani na ostatních stadionech. Třeba v Brně, kde FORTUNA:LIGA našla nového, pro mnohé nečekaného krále střelců Jakuba Řezníčka. A radost panovala znovu v Ostravě, kde domácí udeřili hned třikrát ze vzduchu.

Tři góly Baníku hlavou

Baník pod Pavlem Hapalem roste, což potvrdil v domácím utkání 14. kola s Mladou Boleslaví. O svém vítězství 3:1 rozhodl ze vzduchu, neboť všechny tři góly zařídili domácí hráči hlavou. Hned dva obstarali obránci – vůbec poprvé se v sezóně trefil Jiří Fleišman, druhý zásah připsal Michal Frydrych.

"Standardní situace trénujeme od začátku sezóny, ale ne vždy se to sejde v zápasu. Dnes se to sešlo a byli jsme v místech, kde jsme měli být," hlásil autor první branky Michal Frydrych. Byl to jeho druhý gól v sezoně a na okolnosti byl podobný tomu prvnímu. Frydrych skóroval proti Zlínu také v domácím utkání a taktéž otevíral skóre zápasu. A i výsledek byl stejný, tedy 3:1.

Baník díky zisku tří bodů přeskočil svého sobotního soupeře a posunul se do prostřední skupiny. To Mladá Boleslav se těsně před koncem podzimní části propadla na jedenáctou příčku.

Jirka poprvé skóroval za Plzeň

Plzeňská Viktorka předvádí v lize nadále spolehlivé výkony. Další vítězství si úřadující mistr připsal ve Zlíně a šlo o nejvyšší venkovní výhru Plzně na půdě Zlína v éře samostatné České republiky.

Dařilo se letní posile Eriku Jirkovi. Pětadvacetiletý ofenzivní záložník se dočkal premiérových gólů za Plzeň a přidal i asistenci. Zkrátka byl u všeho podstatného. "Erik ukázal, že má kvalitu a v ofenzivní činnosti je velmi dobrý. Musí ještě zapracovat na defenzivě, ale předpoklady má velké," netajil spokojenost Michal Bílek. 

Jirka je jistě rád, že protrhl střelecké trápení, svůj poslední gól dal před sedmi měsíci, v březnu v dresu slovenské reprezentace proti Finsku.

Slavii pomohlo video

Slavia zvládla další derby, i když tentokrát se to neobešlo bez kontroverze. V Ďolíčku už po dvou minutách skóroval Roman Květ a zapsal svůj osmý gól v sezoně, pak už ale vše hrálo do not Slavii.

Rozhodující momenty přišly krátce před půlhodinou hry. Bohemians se za stavu 1:1 dožadovala penalty po zákroku Jakuba Hromady na Erika Prekopa. Sudí Tomáš Klíma po výzvě VARu posoudil opakovaný záběr, penaltu ale nenařídil.

Naopak na druhé straně viděl střet Antonína Křapky s Václavem Jurečkou a pokutový kop i přes nedoporučení ze strany VARu nařídil. "Soupeř vyhrál zaslouženě, ale je ve mně pachuť. Jestli to byla penalta, měla být i na druhé straně. Celkově metodice VARu vůbec nerozumím. Slavia je kvalitní tým, ale takovou pomoc nepotřebuje," hlásil trenér domácích Bohemians Jaroslav Veselý.

Domácím byla navíc zřejmě upřena ještě jedna penalta, a to ve chvíli, kdy Josef Jindřišek trefil ruku Aihama Ousoua. I kvůli tomu zanikl jinak vynikající výkon útočníka hostí Petera Olayinky, který si kromě vyrovnávací trefy vyměnil ve druhé půli "pozdravy" se střídajícím Ondřejem Lingrem a celkem zapsal dvě branky a jednu asistenci.

Řezníček uniká Teclovi

Na čele tabulky střelců FORTUNA:LIGY se po čtrnáctém kole osamostatnil kapitán brněnské Zbrojovky Jakub Řezníček. Tentokrát svému týmu pomohl gólem k domácí výhře nad Libercem v poměru 3:0 a svůj aktuální účet zaokrouhlil na rovných deset zásahů.

V lize se takovou střeleckou produktivitou mohl pyšnit snad jen v sezóně 2014/15, kdy oblékal dres Příbrami a v šestnácti zápasech zaznamenal devět branek. Pak ale na hostování zkusil štěstí ve Spartě, ale další trefu už nepřidal. Řezníčkovo sezonní maximum je 13 branek ze sezony 2015/16, kdy také působil v Brně.

Řezníček v posledních pěti duelech skóroval šestkrát a bilanci si může v podzimní části ještě vylepšit v domácím utkání se Sigmou Olomouc a venkovními střetnutími v Českých Budějovicích a v Plzni.

Báječný trestňák Janoška

Hradec Králové byl proti posledním Pardubicím jasným favoritem. Svou roli ale v derby nezvládl a nevyužil možnost posunout se na třetí místo ligové tabulky.

Pardubicím k výhře pomohl brankami především Dominik Janošek. Ten vůbec poprvé v lize dokázal dát dva góly v jednom utkání. Za pozornost ale stál zejména ten první z přímého kopu. Parádně zakroucená střela přes zeď skončila v šibenici brány, kterou střežil Michal Reichl. Janošek nakonec pečetil vítězství 3:1 svým třetím gólem v sezoně a Pardubice díky překvapivému výsledku snížily ztrátu na příčky znamenající záchranu na 6 bodů.